Dugo se uzivalo u voznji originalnih dijelova iz 2003 godine na danasnje dane. Da li je na pomolu kapitulacija i da li cemo biti desetkovani, pitanje je za sutra? Hocemo li odraditi downgrade na vertikalu. Naravno da necemo jer je romobil bolja stvar.
Slucaj 1
Meni se raspao termostat, preko 30tkm i 2003 godina proizvodnje je uzela svoj danak, i kaznila stekera koji ne zeli nikad ustekat novi termostat.
Vjesto sam izbjegao tu problematiku eliminacijom termostata i tako treba paziti na druge, ali procekati cemo da se jos nekome raspe termostat kako bi donesli zakljucak, iako teoretski i po bilo kojem servisnom i razumnom manualu, bilo koji termostat iz 2003 godine nema sto traziti danas u vozilima.
Slucaj broj 2, nije moj skuter, ali je zabrinjavajuce, ili mozda ipak ne?
Upravo se desio, Skuter iz Rijeke, malo mu alu dijelovi pate zbog soli u zraku, ali nije to nista.
Pukla mi ona bypass lulica za tanko crijevo iz glave motora pa dole do plasticne lulice vodene pumpe.
Tome cemo isto stati na kraj jednim KVALITETNIM serafom, a izlaz s plasticne lulice cemo blindirati s komadicem crijeva. Ionako se zacepi ako se koristi voda u sistemu....
EDIT: Ipak je cista voda pumovala svemu, nagrizla je i sjebala lulicu plus sol, ali voda najvise iznutra jer je cijelinsistem hrdjav... Krivac je obicna voda, nien Purejet
Oba ova slucaja se lako i na vrijeme detektiraju pomocu mjeraca temperature motora. Prvo kazaljka skoci iznad pola sto je znak za uzbunu, pa ode pred iber, pa zatim u crveno, i zavrsna faza je kazaljka u crvenom i krene blicati lampica od injectiona u stilu (gasi motor pi*da ti strinina).
Meni je neizmjerno tesko prikazivati ovakve teske trenutke, ali mora se biti objektovan, a ne biti Pezo pickica koja ce kriti 400 stranica pehova i havarija.
Nije ti la'ko! Ale aleee
Nastavljamo dalje u istom tonu, dijelovi iz 2003 godine se ne diraju, a ono sto je nepotrebno i kriticno budemo izbacilo i nadostukali i dobro. Jebes skuter koji ne moze trajati barem 30 godina s vecinom originalnih dijelova! Teska je to filozofija, ali nece biti tesko ostvariti taj cilj, to je najbitnije jer je previse vjecnih dijelova u igri.
S vremenom cu sabrati jos nekoliconu pehova iz proslosti, koji su zapravo zanemarivi na broj godina i kilometara. Ali kad sam zapoceo, red bi bio da se i kompletira.