Pokrećem ponovo sličnu temu, ali ode iman konkretan problem i mjerenja.
Ajmo se potrudit imat kvalitetnu temu da sutra kad neko bude ima isti problem da ne mora kupovat namotaje,regler i novi akumulator da bi rjesija problem.
Može li malo inžinjerskog pristupa temi?
Kao sta u naslovu piše 50tica ne puni bateriju.
Evo slika kako je spojeno paljenje i par podataka o mjerenjima.
Provjeravanje:
1) Pin 2 prema masi mora imat 20-30V AC @2000rpm
Nismo pogodili baš 2000 rpm pa je malo više pokazivalo, ali to je u redu.
2)pin 8 mora imati 20-30V AC prema žici + akumulatora kada je akumulator odspojen.
E ode san napravija mali zajeb i mirija san napon sa spojenin aku pa ne znan jel smin ta mjerenja uzet kao točna.
3)Struja punjenja akumulatora trebala bi biti 1.5-2A @2000 rpm ako je baterija napunjena.
E tu dolazimo do problema,kad sam multimetar stavija na mjerenje struje od 20A nije se ništa prikazivalo da puni stajalo je samo 0.000A. Koliko god da dam gas stajale su nule.
onda san priša na područje miliampera i tu se ukazalo punjenje na leru oko 100mA, a kad se da malo gas dođe do 300-400. Prijatelj mi nije pazija sta ja radin i nabija je gas pa je skocilo malo preko 500mA i tad mi je prigorija osigurac u multimetru.
4) napon na bateriji
Ugasen motor ima je 12.5V, a kad bi se upalija motor i dodalo gasa doslo bi do 13.5V
Nekakav zaključak sa moje strane je da punjenje radi, ali nedovoljno. Regler uredno ispravlja napon i dovodi stabilni DC napon koji sporo dopunjava bateriju jer je premala struja punjenja.
E sad mi triba neko ko je vec radija s tin i zna sta priča. Može li regler biti u kvaru na način da dobro spusta i stabilizira napon, a da ne može kroz sebe provuć dovoljno veliku struju ili regler može samo ispravljat ili ne ispravljat. Čita san u slučajevima kad regler ne radi da na bateriju dolazi preko 14V (i to AC) i da je to jedini znak kvara reglera.
Po mojoj logici regler sluzi za stabilizaciju i on tu stabilizaciju obavlja.
Naponi koji dolaze sa namotaja se cine uredni.
Jeli moguće da su naponi OK , ali da namotaji ne mogu isporučiti potrebnu snagu da bi se punjenje odvilo.
Jeli moguće da su namoti poceli probivat pa se desava da puni , ali nedovoljno?
Akumulator je star nekoliko mjeseci i jos uvik je pod garancijom i nije pada ispod 12V.
Naletija san na neku staru temu i ovaj odgovor:
Po tome isto ispada da su namotaji krivac.