Ulaganja su ti od 10kn koliko ti je potrebno za otvorit obrt do miljuna i miljuna, ovisno šta želite. Meni je prijatelj preklani kupio 200 tonsku auto dizalicu u raspadajućem stanju za 200 000€ i evo dvi godine nakon toga, s njom uprihoduje 10-15 miljuna kn godišnje vadeći brodove.
Kažem ti, morate imat željezne " okvire" (nosače) na koje će te stavljat brodove da ljudi mogu brusit brod, polirat... (iako možete brod oslonit na par bačava napunjenih betonom, nekoliko blokova i par trupaca). Bilo bi lipo imat auto dizalicu, ako čovik nazove da mu treba izvadit brod, da ste spremni doć, izvadit brod, prevest ga na suhi dok, prebacit ga na "okvire". Opet treba vidit kakvu dizalicu kupit, meni prijatelj ima 200 tonsku Libherovu, pa opet kad vadi brod, ne vadi teže od 30-35 tona (dok izvuče kran), još brod dobije na težini kad se izvlači iz mora. Na zemljištu bi bilo lipo imat nekakvi zatvoreni hangar, ako će netko pituravat brod il nešto... plus ove musthave sitnice tipa miniwash, nekoliko skela da se može radit oko broda, razvest struju i vodu po zemljištu (da mi ne treba produžni od 100m ako želim koristit brusilicu na brodu)
A možete bez toga ičega i nudit ljudima suhi parking tipa "izvadite sami brod, napravite sami konstrukciju na kojoj će brod stat, sami ga servisirajte, sami ga vratite u more", što je pak dosta neprofesionalnija varijanta jer ne nudite ljudima ništa, nudite im samo prostor za parkirat brod.
Ovako bi mogli zaposlit ljude da bruse, poliraju, mehaničare, električare... napravit pravi biznis od toga s kompletnom uslugom.
Šta će ti viličar? S viličarom možeš iskrcavat i ukrcavat brodove, al je nepraktičan. To je druga stvar da je suhi dok odmah uz more, al šta će ti viličar ako je suhi dok u brdu. Onda moraš par kilometara nosit brod na viličaru do mora