:laughing1:Uzmes AGM jer si ga sam formiras, dakle ulijes kiselinu i od tada krece njegov zivotni vijek. Zatvoris onaj cep koji zatvori svih 6 celija odjednom i miran si, nemas brige da ce ti curiti kiselina s vremenom, ili ako se srusi skuter.
Imas i gotove vec formirane u tvornici koje samo dopunis s punjacem, ali tko zna koliko stoje u skladistima, makar bi morao biti otisnut datum.
Ako imas Unibat na izboru njega uzmi, zanimljivi su jer imaju natprosjecne deklarirane vrijednosti udarne struje i zaista okrecu anlaser, ali turbo.
Ovi danasnji akumulatori su smijeh, jako su velike sanse da ces naletiti na zamorce koje lijeno vrti od samog pocetka, naravno iako si ispstovao pravilo za dug vijek akumulatora i pravilno formiranje, a to je:
- nakon sto si ulio kiselinu, ostavis ga pola sata
- zatim ga spojis na punjac, pise 12h
Nakon toga si spreman i odradio si sve po PS-u.
Imao sam prilike zadnjih par godina, formirati preko 150 akumulatora, i ono sto nikad nikome ne bi preporucio su klasicni kiselinski s oduskom Yuasa od 4Ah s plavim poklopcem i jos osjetno slabijeg kapaciteta i smjesne udarne struje Ciak. Ciak AGM s "pozlacenim" polovima vec osjetno bolje anlasuje.
Stos je u tome da ako imas samo anlaser i lampicu od potrosaca, i ako ti je to u top stanju, i jos imas čmrljavu masinu bez kompresije, takva g#vn# ce jos i nekako funkcionirati, ali nece dugo. A cim imas povecanu kompresiju, ili recimo malo slabije spojeve, ili ako anlasujes na ovoj zimi, osjetno se kuzi slabost, koju shvatis tek kada isprobas puno akumulatora. Dakle tesko je prepoznati smece, cim imas malo izazovnije uvjete, a pogotovo ako imas aktivne potrosace preko akumulatora.
Jos jedna bitna stvar, zasto ne preporucujem klasicne kiselinske s oduskom, je to sto su pojeli masu rama i dijelova na skuterima svojim cijedjenjem, jer je ono crijevo za odusak bas tada ispalo.
U potrazi za necim kvalitetnijim, preostalo mi je da pogledam vrh ponude koji sam tada imao na raspolaganji, i evo usao sam vec u trecu godinu s onim LP akumulatorom, ali sam uzeo plavu seriju koja se deklarira pod "Marine program", pa sam kontao da nisu bas toliki cigani da idu do ibera fusarit ovima kaj se furaju po moru. I za sada imam 1 godinu vise u jako dobrom stanju naspram crne AGM "civilne" serije.
Treba uzeti u obzir da mi je akumulator pod extremnim opterecenjima na ajnspricu naspram skutera s karburatorom koji ima svjetla preko namotaja.