Danas se radilo oko Majestya... osvježio se prijenos, pa evo setupa :
Malossi Multivar s Dr. Pulley rolicama 15 grama
Malossi bijela opruga
Malossi crvene opruge kvačila
i usput sam zamjenio filter prijenosa i trebat ću zamjenit filtere zraka... nisu mi stigli.
Želio sam staviti J.Costa variomat, no odlučio sam se za Malossi jer je provjerena stvar, imam hrpu Dr.Pulley rolica za njega + on dolazi sa dva seta... 10 i 12 grama čini mi se.
Ako se sjećate do 100km/h je trebalo 10.8 sekundi, 150km/h je išla na oko oko 7200rpm ali to je bilo prije 4 godine i od tad su se stvari promjenile - žute opruge kvačila su dale svoje i krenule su vibracije pri kretanju jer su pali okretaji. 150km/h više nije mogao postići jer bi prije krenulo udaranje u blokadu.
Sa novim setupom je sljedeće stanje : prilikom jačeg dodavanja gasa pri kretanju ide u malo prevelike okretaje - oko 4500-5000o/min, no na sreću kretanje se može odraditi i sa manjim gasom tako da se može krenuti i sa 3500-4000o/min bez trzanja. Preuzimanje od strane variomata se događa fluidno i bez oscilacija okretaja. Putna brzina od 90 do 110km/h se može držati na 5000o/min. Odvrtanjem gasa se okretaji dižu, tako da sam primjetio da se na 70km/h kod kočenja motorom okretaji drže na 3500o/min, a kod odvrtanja punog gasa idu 2 tisuće okretaja više.
Primjetio sam da raspon okretaja motora kad se odvrne pun gas ne ide linearno, već od kretanja do 60km/h polagano raste, pa negdje između 60-80 padne za nekih 200-300o/min i nakon toga raste dalje. To se nije događalo sa tvorničkim variomatom i oprugom.
Cilj mi je bio dobiti odlične touring karakteristike što bi značilo manje okretaje kod kruziranja da se smanjila potrošnja i što veći skok okretaja kod odvrtanja gasa da se može prestizati s lakoćom. Brzinu od 130km/h može održavati sa 6500o/min, dok sa punim gasom po ravnom može napuniti malo preko 150km/h na 7500o/min.
Po mom mišljenju bi gram-dva lakše Dr.Pulley rolice odradile odličan posao, no moramo uzeti u obzir i da mi je još uvijek na Majestyu tvornički remen sa 17500km, star 14 godina. Tako da bi zamjena remena sigurno rezultirala boljim perfomansama, ili ne? Remen sam detaljno pregledao i nije ispucao, tako da ću ga zamjeniti na 20000km, kako nalaže tvornica.
Tražim kojom bi aplikacijom mogao izmjeriti ubrzanje kako mi Drag Racer gubi GPS signal. Probao sam Race Stats aplikacjom i kaže mi 12 sekundi do 100. Ali kao što sam rekao, moramo uzet u obzir da je remen star i da su filteri zraka jako prljavi. Nakon zamjene svega mi se čini da ima bolje ubrzanje, šteta što nisam mjerio prije raskopavanja, jer bi rekao da mu je prije trebalo preko 14 sekundi ako je sad 12
Bilo kako bilo, ovako ću se patit dok ne napunim 20000km i nakon toga ide novi remen i možda gram-dva lakše rolice...