Tehnički kutak > Garaža

NRG

<< < (52/56) > >>

lukazikaovic:
po mom misljenju duljina lulice ne igra nikakvu ulogu u kolicini zraka koja ide u karb. Nije airbox vakumiran da bi manja lulica popunjavala zrakon prostor koji duga lulica nebi !?

Bitan je volumen zraka koji ulazi u karb.

preteško je ikakve zaključke donosit na temelju jako malih promjena. 2T mašine su ionako poznate da in svaki k smeta.

po mom misljenju vise utjece oblik vanjskog dijela lulice nego njena unutarnja duljina. serijskoj lulici okrenut je otvor prema volanu, pri "vecin" brzinama se moze desit da protok zraka unutar maske motora usmjeri zrak u airbox.Tako može teoretski  veca kolicina uc u masinu iako mašina ne "usisaje" toliko kolicinu inace.

tdj595:
Probaj uzet cijev od 2cm i cijev od pola metra pa vidi koliko je teze uvlacit/puhat zrak na duzu cijev. Isto tako masina proizvodi odredeni podtlak kojim vuce zrak, kad stavis duzu cijev ipak ce nesto manje zraka povuci na lulicu a nesto vise goriva na dizne. Sad, pitanje je kolika je to razlika u tih nekoliko cm, ali u teoriji razlika definitvno postoji.
A ovo sto kazes ako pri vecim brzinama dolazi do strujanja zraka u lulicu, onda naravno da ce povuc vise zraka i nesto manje goriva na diznu

Ali reko bi da najvise od svega utjece sam dizajn/velicina airboxa

lukazikaovic:
Sr50 ima ulaz u airbox usmjeren isto prema volanu ali na ulaz je stavljeno crijevo dosta veceg presjeka koji ide negdi bezveze.
najsuženiji dio je bas na spoju airboxa i tog crijeva. sad jeli to crijevo zastita od šporkice ili od strujanja zraka neman pojma.

ako se dobro sican i trokutasti filter zraka na starom runneru se spaja na neku glupastu plastiku koja stoji u podnicama.

Bilo kako bilo idea je uštimat da skuter ima dobru smjesu u svin režimima gasa. Airbox jednom za uvik limitirat na jednu lulicu i po njoj naštelat karb. oce li to bit duga ili kratka mislin da ako i ima razlike da je zanemariva. svaku tu razliku mozes nadokradit vecin ili manjin presjekon lulice.

meni se čini da se dužon lulicon samo dobije tiši airbox. znaš i sam kako se cuje box kad makneš lulicu

tdj595:
Istina sve sto kazes ali opet govorim ti sve to ovisi o dizajnu airboxa. Svaki airbox takodjer rezonira, i tad ima optimalan protok zraka, pretpostavljam da zato razliciti boxevi imaju razlicite ulaze, cijevi, lulice i slicno.
Ovo sto kazes da treba samo box limitirat i nastelat karb je istina, ali isto tako moguce je i da postoji neka optimalna duljina lulice za odredeni tip boxa i karba s kojom ce masina najbolje radit.
Evo ti cisti primjer, kod mene na nrg, trokut airbox bez lulice ali s onim suzenjem od 18.5mm trazi puno vecu gl. Diznu nego kad sam stavio 5cm cijev fi 24mm i skinuo tu pregradu, u oba slucaja bi reko da je karb bio vise manje idealno postelan.
I da ne pricam koliko je bolji odziv na gas i opcenito kako ljepse radi na svim rezimima gasa kad je postelan karb na tu cijev.

JosipMarijanovic:
Logicno je da airbox uvijek vuce zrak ispred masine. Hladniji zrak bolje masina ide. Logicno. Stari trokut airbox  na runneru sa black trophy-ijem je trazio suženje ulazne rupe na 17.5mm sa 18.6mm. Karb je bio dell 17.5 dizna 70. 

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju