Da nastavimo..
Sjećate se onog spuha sa početka priče? Evo da vas malo podsjetim..
Da budemo realni, slika nije pretjeranog kvaliteta ali i otpisani TT je vidio bolje dane. Ali nije mi bilo mrsko dovesti ga u red. Znam, znam, lud sam
Nisam ga planirao sređivati jer je cijeli zahrđao i u katastrofalnom stanju je bio pa sam ga samo malo pobrusio da ne izgleda previše odvratno. No onda mi je jedan dan bilo dosadno pa sam krenuo u ozbiljnije radove.
Ove tačkice, tačnije rupice, su prekrile cijelu površinu tako da sam izbrusio sve brusnom pločom da bih izravnao površinu. Nisu bile puno duboke pa ne vjerujem da sam pretjerano stanjio željezo. Nakon brušenja uslijedilo je šmirglanje. Brusilica je ostavila duboke brazde pa je to trebalo sada ujednačiti. Prvo i najduže je bilo obrađivanje sa P80 dok brazde nisu bile ujednačene. Nakon toga je išlo lako, P120, P150, P240, P500, P1000 i na kraju P1500. Pošto nemam kod sebe ništa za poliranje osim malo paste nju sam utrljao krpom preko cijelog auspuha kako bih spriječio oksidaciju i zasad će to biti tako dok ne izvučem ovo udubljenje u donjoj zoni i sredim i taj dio. Onda ćemo to ispolirati kako treba i biti će šminka u odnosu na prvobitno stanje.
Kad smo već kod spuha, jedan dio topa se držao na jednoj matici a vrh je bio zavaren kao što vidite na onoj prvoj slici.. Otvorio sam ga i unutra nisam našao ništa osim malo više od pola perforirane cijevi, ni vune ni ništa, mogu misliti kako se to deralo. Jedna stavka više na popisu stvari za napraviti. Da vam dočaram:
Variomat... još jedno čudo moderne tehnologije. Uvjerite se sami.
Pošto nemam šta komentirati na ovo, samo ću reći da sam nabavio drugi, dobro ga očistio i u pogonu je.
Zupčanik kurble je bio prepiljen. Opet djelo nekog velemajstora. Pretpostavljam da je nedostatak alata, iskustva i ponajviše mozga rezultirao rezanjem zupčanika kurble kao posljedica krive pretpostavke da kurbla drži deklo pričvršeno za ostatak mašine. Bilo kako bilo, nabavim ja zupčanik i krenem to sve postaviti i odmah problem. Dio dekla na koji se opruga kači je otkinut. Wuhu, mojoj sreći nikad kraja
Pa sam nešto improvizovao kako ne bih morao uzimati komplet drugo deklo jer ipak je ovo još jedan LOW BUDGET build. Izbušio sam malo dublju rupu na mjestu gdje treba zakačiti oprugu, stavio kap sekundarnog ljepila i zavrnuo pošten šaraf sa limićem. Stvar funkcionira, ja zadovoljan.
Prije:
Poslije:
Zavrnem šaraf, sav sretan, ubacim zupčanik i krenem nategnuti oprugu kad mi zupčanik iskoči iz dekla. Vratim ga, oept nategnem, opet zupčanik iskoči. Onda shvatim da mi sa vanjske strane dekla fali podloška ispod zeger osigurača.
Bila noć pa sam sve ostavio. Sutradan se napatio dobrih sat vremena dok nisam sve posložio. Prvo nisam mogao naći podlošku odgovarajućeg promjera pa sam je sam izradio. Stanjio je i proširio na mjeru. Postavio sve i zakurblao par puta i ispadne mi zeger osigurač iz kanalića. Skužim da ni on nije odgovarajući, manji je nego što treba pa pod pritiskom ispadne iz ležišta. Pored osigurača i kurbla mi prokliže, zupci se izlizali. Ma baš divno
A sada obrajsani cilindar
Šala mala, nije obrajsan, samo okrznut i to na više manje nebitnom mjestu
. I to sam riješio, idemo dalje
Airbox kupljen polovan bez lulice sa DIY spužvom. Lulicu sam napravio od L komada za odvodno crijevo od veš mašine. Unutarnji promjer je 16mm, samo sam malo obrusio unutrašnji dio na prevoju jer mi se činilo kao da je tu sužen kanal.
Do čitanja!