Ostalo > Razne offtopic teme :)
Alati
Poggiali:
ima pokazivac, al kaj kad bu sad trebalo kosit svakih 7 dana...
3alfa3:
--- Citat: Poggiali - 07 Travanj, 2023, 18:56:36 ---ima pokazivac, al kaj kad bu sad trebalo kosit svakih 7 dana...
--- Kraj citata ---
Jasno, u sezoni gledas da ti je dostupna kosilica u punom kapacitetu kad ju trebas jer nebus robovao bateriji, ali npr preko zime mozes bitno olaksat bateriji ak ju drzis na 40-50%. Zapravo, i u sezoni kosenja ju mozes ostavit polunapunjenu pa napunit dan ranije, e sad jel prakticno o tome razmisljat ili jednostavno nakon kosenja napunit do kraja, do tebe je :)
Gore od skroz napunjene je samo skroz ispraznjena: kad predje kriticnu vrijednost, ode u k trajno..... Ali, u radu je ne mozes prepraznit, prije nego izgubi struju do mjere kad bi to za nju bilo opasno, baterija ce prestat isporucivat struju. Jedino je u takvom stanju nebi smio spremit na dulje vrijeme jer i litij ionske imaju odredjeno samopraznjenje iako malo u odnosu na npr olovne baterije ili obicnne nimh, ali nikako skroz potrosenu samo odlozit na zadnjoj kosnji i cekat proljece za punjenje. Kad ju nakon zadnje kosnje napunis na 40-50%, nemas brige, to joj je i vise nego dovoljno da prezimi bez problema.
A koliko uopce traje punjenje baterije? Ak je sat vremena, onda nije problem (dok kosis, druga se puni), ak je par sati, onda se lako zajebat pa ne kosit jer si zaboravio napunit ;D
Poggiali:
e pa to, sad sam narucio jos 3 od 2.5ah, jer su nekom logikom jeftinije od 2ah koja je 700kn, a 2.5 je 500kn..
Malo mi je tlaka razmisljat sad dok je sezona da ih drzim na 50% jer onda me dan prije ceka dopunjavanje 5 baterija :icon_biggrin:
Punjac koji sam dobio je 2A i 2ah (108wh) puni za 60 min, odnosno 4ah (216wh) 120min... nije bas neko expres punjenje, jos kad uzmes da ti 2ah traje 15 min, tj 4ah 30min...ali sad sa 5 baterija bi trebao izvuc 121 min rada bez stajanja, da je vise vec bi ja bio problem :icon_biggrin:
Postoji dodatni punjac za kupiti, ali ne znam zasto je on od 1A, jel mi to automatski znaci da bude duplo duze punil?
Nadam se da ce jednog dana bit 10ah baterije po 1500kn, to bude onda bez razmisljanja kupovina...
matija84m:
Sve se svodi na to da je benzin broj 1
Baterija ce bit ok kad bude imala veliki kapacitet kao sto si rekao vec. Do tada to je velika muka ako imas veliki posal
3alfa3:
--- Citat: matija84m - 08 Travanj, 2023, 09:50:28 ---Sve se svodi na to da je benzin broj 1
--- Kraj citata ---
Da, kao i kod automobila. Sve je super dok autonomija nije problem i baterija ima kapacitet koji je blizu maksimalnog. S druge strane, tank od 50 litara benzina uvijek u sebe primi 50 litara benzina i znas koliko energije iz tog volumena mozes iskoristit jer je ta varijabla konstantna.
Vezano uz benzisku kosilicu, da, moguci problem je kosnja uz velike nagibe bocno, treba odrzavat (ulje, svjecica, filter zraka i sve sto ide uz motore na fosilna goriva). Ali, i dalje ne vidim da bi na struju to odradio osim ako nebi imao "milion" baterija pa mijenjao kako se koja isprazni. Pitanje je naravno i cijene takvog setupa. Negdje dobijes, negdje izgubis, procijenis sto ti je bolje. Meni recimo kosnja zbog zahtjevnog terena nikad nije u komadu jer se ne zelim satrat od posla, pogotovo kad je ljeto, obicno u 2-3 navrata kosim i svaki put potrosim pola sata - sat. Ne znam koliko bi baterija trebao za to. S druge strane, da je manja povrsina u pitanju, mozda bi na struju bilo bolje. 2-3 sata kosenja na baterije ispada da bi mi trebalo 5-10 baterija, ovisno o kapacitetu baterija. I to kad su potpuno ispravne i sa max kapacitetom. Sto ako nisu kvalitetne pa nakon godinu dvije oslabe? Benziskom kosim oduvijek, kao i moj stari, motori na njima su nam se pokazali neunistivi, mijenjamo ih kad sasija strune i kotaci poispadaju zbog toga (cak smo i varili nosace na prosloj za kotace) :icon_biggrin: , a to je u pravilu dulje od 10 godina
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju