http://sound.westhost.com/cables.htm
previse toga za citati
kabeli su u pravilu bakreni, pa zasto ne bi bili cijeli od bakra ? jer je premekan materijal da bi od toga napravili utikac/uticnicu.. ..dok je zlato za tu funkciju zakon, i naravno ostaje blizu srebru ili bakru u smislu kvalitete da kabel zadrzi ostale bitne osobine..
srebro je opcenito preskupo , pa je bakar tu zanimljiviji kao vodic.. , ali oba materijala su "premekana" , brzo bi se to sve izbrazdalo prilikom par ustekavanja/istekavanja, a tu bi se onda brzo izgubilo na kvaliteti spoja..
mozda sam krivo sve shvatio? "logika" govori da ovo sve stoji sto sam napisao, a to sam i na mnogim mjestimao cuo i procitao
PS
..pa tako nesto i pise u ovom tvom linku:
"The use of gold plated connectors is common, and provides one significant benefit - gold does not tarnish readily, and the connections are less likely to become noisy. Gold is also a better conductor that the nickel plating normally used on 'standard' interconnects. The difference is negligible in sonic terms. "
PPS
lol.. tarnish je kao "promjena boje", pa kao zato jer srebro s vremenom dobije nesto kao "patinu", a zlato ne, pa kao zato..
sve je to slicno i manje vise ne bitno , kad ionako danas i najjeftiniji hdmi (dakle digitalan) kabel ima zlata