Tehnički kutak > Tuning skutera
Runner 50 - Ne puni akumulator
gozz:
Upališ skuter i pustiš da radi na nogarama...
Odspojiš akumulator i makneš ga (paziš da ne kratko spojiš kleme).
Uzmeš žarulju od štop svjetla (12V 21W) i spojiš na kleme na skuteru (one koje se spajaju na akumulator).
I dodaš malo gasa, recimo negdje cca 4000 - 5000 okr/min...
Žarulja mora lijepo svijetliti.
Ako svijetli, znači da regler dfaje dobar napon akumulatoru za punjenje, i regler je ispravan... te je akumulator u banani... I to je to...
3alfa3:
--- Citat: gozz - 16 Rujan, 2008, 10:34:59 ---Upališ skuter i pustiš da radi na nogarama...
Odspojiš akumulator i makneš ga (paziš da ne kratko spojiš kleme).
Uzmeš žarulju od štop svjetla (12V 21W) i spojiš na kleme na skuteru (one koje se spajaju na akumulator).
I dodaš malo gasa, recimo negdje cca 4000 - 5000 okr/min...
Žarulja mora lijepo svijetliti.
Ako svijetli, znači da regler dfaje dobar napon akumulatoru za punjenje, i regler je ispravan... te je akumulator u banani... I to je to...
--- Kraj citata ---
To je komplicirano.
Najbolje bi bilo da ne skida kleme nego da mjeri napon dok je skut upaljen i da neko malo turira motor (3000-4000 okr je dosta). Voltaza bi morala biti 14-14,5V u tom slucaju. Ako ide preko 15, onda unistava akumulator, a ako se upoce ne mijenja u odnosu na ugaseni skut, onda je regler otisao.
gozz:
He, nije to baš uvjek tak, regleri i sama struja na 50icama je jako slabašna, mlitava i nejaka, pa ako je akumulator gladan, može pocuclati malo poviše struje i napon može pasti na napon samo maaalo iznad napona akumulatora... Jer u principu, regler puni strujom...
Tako da je puno vjerodostojnija "odokativna" metoda sa žaruljom, di ne treba ni instrumenta...
stex3105:
--- Citat: YamahaSpy - 15 Rujan, 2008, 19:35:48 ---A jesi ikada mjenjao akumulator? Ja sam imo jedan sto je bio star.... necemo rec ima vise od 6g. i nikada nije bio punjen. Kada sam ga napunio drzalo je tjedan dana i opet je crko. Otiso u ducan i novi akumulator uzeo.
--- Kraj citata ---
Promenio sma vec dva akumulatora za godinu i po.
stex3105:
--- Citat: 2TDottore - 15 Rujan, 2008, 19:51:53 ---Ak ti se ne puni akumulator dok se vozis onda ti je regler krepao.A ak kupis novi akumulator a ne promijenis regler dogodit ce se i njemu ubrzo ista sudbina.Zato prvo zamijeni regler.
--- Kraj citata ---
E to sam hteo ali ne znam gde mu se nalazi regler ni kako to izgleda.Ako neko zna neka mi objasni ili postavi sliku.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju