Danas napravio nekoliko testiranja:
1. Spojio sam xenon direktno na akumulator i radi ali namotoji i regler ne mogu toliko puniti koliko xenon troši,max.struju koju regler daje je oko 2A,znači fali nam bar još 1A,tako da ta opcija otpada.
2.Odspojio sam žarulju od 35w i tu spojio graetz sa kondenzatorom i onda na dodatni akumulator te onda na xenon.Sve radi ali i dalje akumulator ne stigne puniti,nedostaje skoro 0.4A,jer se napon spusti na oko 12.5v i nema punjenja akumulatora.Sve je testirano sa nominalnom strujom xenona(znači kad se zagrije na radnu temperaturu,oko 3Ampera)
Još jedan problem je da ukoliko ugasimo xenon ili crkne(obično ne traju više od 12mjeseci) napon punjenja je skoro 17V,što je neprihvatljivo i opasno za dodatni akumulator.
Kad stignem pokušat ću napraviti punjač sa LM338 ili nekim mosfetom koji će ograničiti struju do 4A i napon do 14.4v bez obzira na okretaje motora,naravno akumulator otpada,morat će doći 7-8 članaka Ni-Mh baterija da bi napon bio niži.
Snaga koji namotaji za rasvjetu mogu dati je oko 45W a da napon ne padne ispod 12.6V.
Ako netko ima neku bolje ideju,samo neka kaže?
1. da li si isključio sve ostale potrošače (naprijed poziciju (5)10W, natrag poziciju 5W), jer to je to dodatnih 1A struje!!! (umjesto njih staviš LED, koji je kojih 100 mA)
2. Kako si mjerio da aku ne puni...
Ako si samo naponski, onda normalno da ti aku napon nikad neće preijeći 12.5 volti, (13V max) jer kaj god namotaji proizvedu, akumulator proguta i "ispegla"... moral bi imat 10 ak ampera da mu daš 14, 16 Volti...
3. ako na grec i iza njega spojiš SAMO xenon, onda nema bojazni da ako ga isključiš ili pregori da će ostatak instalacije imat 17Volti, jer je ostatak instalacije na izmjeničnom naponu, PRIJE graetza... Uz to, kondić mi se čini malo nejak... koliko je to, 3300uF?
Trebaš staviti minimalno 8600 uF il iviše...
I naravno, sve to mjeriti pod pola gasa, nekak ne na leru...
I još,pazi na komponente... tvoj Graetz je 3000 ili (3300) miliampera, znači max trpi 3A a tebi xenon guta pod dobar dan 3A...