Imamo jos jednu vjevericu
Evo i jako dobar rezultat 110kmh po satu na kracoj ravnici, toliko idemo Dax i ja kad se sagnemo, a Tomi nas ispreskace sa 115kmh, s tim da bi ga mogao jos malo izvrtiti jer je nizi od nas,a i ubrzanje je vidljivo bolje s njim zbog velikih 15kg razlike. Moze to jos, samo Dax ne zeli ubijati masinu s previsokim okretajima.
110kmh @ 10800/10900rpm
Sto se tice izlaznosti serijskog remena 18.3mm, on je strugao po bendixu koliko je izlazio izvan variomata. Sto je malo neobicno za 18.3mm remen koji je bas fino strugao sto govori o brutalnoj izlaznosti. A maksimalnu iskoristenosti prijenosa nam polazuje i precrtana (u gornjoj zoni slova) PMN 01 oznaka remenice variomata:
Ovoliku izlaznost moze postici samo bolestan čovjek
A tu sam otkrio uzrok brutalne izlaznosti. Nepomicna remenica je utisnuta za 0.5mm, sto je skratilo multivarovu bolcnu. Pouka (nikad ne bacaj stare dijelove u đubre,dok istraga nike zavrsena).
Osim sto skracuje bolcnu, -0.5mm remeti kompletan prijenos jer multic nije predvidjen da tako radi. Tako da je skuter sa neuvjerljivim startom, ulijenjenim odazivom na gas, krajnjom uz nesto manje okretaje gdje se nece razvrtiti i remenom koji nije novi, a ima zacudo vecu izlaznost od novoga
Remenica je zamjenjena novom jer su unutrasnji zubi bili krezavi. Staru remenicu smo doslovno bacili u đubre, a tokom testiranja ona je iskocila na 11rpm i pocela je da trci niz ulicu.
S novom remenicom je sve doslo na svoje,sada nrg skace na zadnji i mnogo je opasan, a sada ubija brašno u nasim zamorčetima da to nisu istine
Izmedju ostalog, bilo je tu jos nekog posla, kao npr. sudaranke malossi TC-a i serijskog koji su postavljeni jedan nasuprot drugog, lagano natezanje 3G kvacila, ne pokrivanje feroda kvacila od strane RMS wingbella koje je otpisano jer je "plice" od serijskog, i tako jos neke sitnice i detalji... Koje nisam slikao jer bi mi se ugrijala pivčuga.
Tko malo bolje pogleda prednje vilice, zapaziti ce kako su lijepo zamascene s bijelom masti. Ali to nije bilo kakva mast, nego keramicka koja ima vrlo zanimljiva svojstva, bez metala je sto pruza antikorozivnu zastitu i drzi se kao sam vrag na teleskopima. Prozvodjac je ADK, kupljena je u spreju i ubrizgana u vilicu kroz 2 male rupice. Sada vilica radi kao nova, a Dax je pristao na ovaj test "reparacije vilice".
Dakle izbusene su rupice na odredjenoj mjeri (izmedju 2 biksne iznutra, prvo smo rastavili jednu vilicu u steku) i mast je ubrizgna tamo gdje mora biti.
Dax vozi na airboxu, a Tomi si je mrkno njegovu gljivu i stavio si je na runnera, toliko je bio odusevljen performansama da smo u povratku istrcali na obilaznicu od Popovca do Ivanje Reke. Ispuhao je sve gremline,a s novim remenom je ubio brašno na autoputu samo opustenim tempom +90gpsa odnosno nista ispod 100 po satu
Tags: vjeverica, bolestan čovjek, ubio brašno, pivčuga, gremlini, remenica za đubre, trcanje remenice niz ulicu, zamorčad