znam da je bilo X tema na ovu ali me današnji tekst "uznemirio"
evo gledam na index-u i nemogu vjerovat
http://www.index.hr/vijesti/clanak/zeljka-markic-referendumom-zabranjuje-tajice/737201.aspxpretpostvaljam da je prvoaprilska šala, ali samim time, s obzirom što se događa u našoj državi nebi me čudilo
no da sad zaboravimo ovo od gore i da nastavim sa onim što sam mislio
pošto se danas uz pomoć referenduma možeš prebacivat iz države u državu, odlučivat ko će koga guzit, dal će na litri mlijeka pisat 1L ili 1000ml..... što se nebi napravio referendum za vožnju motocikla sa B kategorijom... do sada su se kao sklupljali neki potpisi no nikad to nije bilo razvikano kao onaj "u ime obitelji"
ne tražim sad odmah da se B pretvori u A, već postepeno, prvo dobije A1, pa nakon određenog vremena A2, pa na kraju A kategoriju
Po trenutnom zakonu stoji
A1- motocikli sa ili bez bočne prikolice,radnog obujma motora do 125 cm3 i snage motora od najviše 11 kW i odnosom snage i mase koji ne prelazi 0,1 kW/kg.
- motorna vozila na tri kotača čija snaga nije veća od 15 kW
- polaganje sa minimalno 16 godina
A2- motocikli sa ili bez bočne prikolice čija snaga ne prelazi 35 kW i čiji omjer snaga/masa ne prelazi 0,2 kW/kg, a ne potječu od vozila čija je snaga dvostruko veća i više
-polaganje sa minimalno 18 godina
A- motocikli sa ili bez bočne prikolice
-motorna vozila na tri kotača čija je snaga veća od 15kw
-minimalna starosna dob za kategoriju A je 24 godine,odnosno 20 godina ukoliko vozač ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom A2 kategorije najmanje dvije godine
- minimalna starosna dob za vozilo na tri kotača A kategorije je 21 godinu
e sad moj prijedlog je sličan situaciji A kategorije, ali ima ali
znači ovako bi išao sistem koji bi voli da netko provede-
osoba sa B kategorijom kao i do sada sa položenom B imaju AM u što spadaju mopedi i motokultivatori
-
vlasnik B kategorije nakon 1 godine ako želi ima pravo upisa A1 kategorije u vozačku (
ukoliko nije imao prekršaja odnosno kaznene prijave u AM kategoriji, u slučaju da je bilo kaznene prijave, produljuje se za dodatni rok koji ovisi od kazne)
-
po isteku 3 godine od položene B kategorije, dobiva se pravo upisa A2 kategorije (uz uvijet istog pravila kao i za upis A1 sa time da se gleda i na AM i na A1 kategoriju)
-
po isteku 5 godina od položene B kategorije, dobiva se pravo upisa A kategorije (uvjeti poznati, gleda se na AM, A1, A2 kategoriju)
ako uzmemo u obzir da se B kategorija polaže sa 18, kroz sve ove "limitirane" se dođe do A sa 23, a trenutno je po zakonu 24/20 što je po meni ok dobna granica i što bi se reklo iskusniji si, jer imaš iza sebe 5 godina vozačkog iskustva
osobno, realno gledajući, kad vidim neke vozače koji sa 25 sjedaju prvi puta u auto i nemaju ni sata provedenog u vožnji u nekoj LADI, YUGU, STOJADINU na nekoj kaldrmi da polažu i A kategoriju i još lik ima u garaži R1-nicu koju je kupio od ušteđevine sa fax-a, ne da se bojim za njega, već za sebe i druge oko mene najmilije....