bas sam cekao da mi ti napises jer vidim da te nesmijem gnjavit na pm
I bolje ti je
Gle, mozes izmjerit struju punjenja tako da stavis ampermetar izmedju punjaca i akumulatora. Al ako je toliko star, onda je to jedan od onih koji kako je aku sve puniji, struja punjenja pada pa racunica u vremenu moe bit bitno veca sa njim.
Kako bilo, idealno bi bilo ampermetrom izmjerit struju punjenja i ona nebi smjela bit veca od 0,5A pa kako ce punjenje trajat, struja ce opadat. Treba pazit i da voltaza nije veca od 14,7V. Voltza ce rast kako se aku puni i ako bi presla 15V , prekini punjenje jer je i to malo previse.
Ako bi voltaza bila ispod toga, cekaj da poraste na 14,7V i kad to dostigne, prekini punjenje jer je aku pun.
Voltaza nebi smjela bit manja od 13,5V kod punjenja, zapravo, to je daleko od idealne, ali ako ti punjac na vecoj voltazi daje previse struje (mjereno u amperima), onda nemoj silovat jer ce aku bit ostecen, obzirom da je mali (ima 4Ah samo)
Tako se barem ponasa moj punjac star 20tak godina - rucni rad, radio ga moj stari i moze dat i 25A (iako ga ne koristim jer imam CTEK)