Pogledaš naravno da li se broj šasije koji se nalazi na protuoklopu poklapa sa brojevima u prometnoj. Protuoklop ti je ona plastika nasuprot nogu kad sjediš na skuteru. Provjeriš stanje guma i DOT na njima, sve isto ko i kod auta, a i vizualno možeš odredit kolko su prošle i u kakvom su stanju. Kad ga probaš vozit pustiš ruke s volana i on mora ići ravno, a kod kočenja prednjom kočnicom ne smije zanosit ni u jednu stranu. Provjeriš stupove vilica(onaj srebrni glatki dio) da li su masni od ulja, mislim moraju biti malo masni na dodir ali ne smije ulje curit iz njih jer to znači da su semerinzi na vilici za promjenu, a s njima i ulje. Prstima prođeš preko prednjeg diska i ako je hrapav i nepravilno potrošen onda to znači da neko nije na vrijeme mijenjao pločice i da se vozio dok je metal strugo po disku i time ga uništio. Ako je disk dosta potrošen to znači da skuter ima dosta kilometara jer kolko ja znam diskovi mogu držat i do 30 000km. Po tome možeš najćešče skužit ako je vračana kilometraža jer skuter koji na satu ima 5 000km fizički ne može imat potrošene diskove. Kilometražu možeš još provjerit u stanici za tehnički pregled ako nisi siguran da li je vjerodostojna. Mašina na leru ne smije lupat i mora pravilno radit bez da se gasi. Pravilno naštelana mašina pali na dodir gumba i bez držanja gasa, ako pali da se mora dodat gas nije to neki kvar ali bi bilo dobro da se malo naštela. Kod kretanja ne smije trzat jer to znači da nešto ne valja s kvačilom ili zvonom. Ako se čuje zveckanje iz područja variomata to može značit da su klizači i rolice variomata za zamjenu. Svaki aerox odblokiran mora ići 70-80 po satu, ako ide manje nešto je loše naštelano. Kočnice isto moraju dobro kočit i ne smiju propadat ručice. Pogledaš prednju i zadnju felgu i na rubovima ne smije biti nikakva oštećenja jer to može značit da je neko naletio na neku rupu ili rinzol i da felga možda ide u osmicu od udarca. Sva signalizacija mora radit, a pogotovo paljenje štop svijetla kad se stisne lijeva ili desna ručica. Sic ti se otvara da ključ u bravi okreneš ulijevo, taj mehanizam mora radit bez da igdje zapinje, znači kad okreneš ključ sic mora iskočit. Izbjegavaj klince koji prodaju aeroxe jer je 90% da su ih razvalili, ako je skuter bez retrovizora i s nekakvim doradama to je isto velika vjerovatnost da ga je vozio neki balavac i uništavo. Pogledaj prednje plastike oko sata, one su mana na aeroxu i često se znaju od vibracija nosači potrgat pa se klimaju, mislim nije ništa strašno, ali se pod rukom osjeti da imaju malo lufta.
Ako ćeš uzimat aeroxa traži što starije modele,a da su u dobrom stanju. Odeš ga pogledat i ak je dobar kupiš. A s ostalim novcima napraviš jedan pošteni servis i malo ga nadogradiš da bolje ide. Za to sve ti je potrebno max 1500kn i imat ćeš zvjer koja ide 85 po gpsu i troši max 3,5 gradske vožnje, a otvorene 3 litre. Ja sam svoj uspio naterat da troši 3 litre gradske vožnje ali to sam ga vozio većinom s pol gasa brzinom od 60-70km/h