Neznam da li će ti pomoći ali HJC bi odma izbacio jer koliko se god trude kupce uvjeriti da su permium brand još uvijek su Shoei i Arai nazovimo legende i neko mjerilo kvalitete i tehnološkog napretka.
Evo da i ja jednom dignem temu iz mrtvih...
Da, HJC je firma koja je poznata po jeftinim kacigama i dugi niz godina su najprodavaanije kacige u svijetu.
Pa ipak, od prije koju godinu, razvili su RPHA 10 (sada "plus" inacica) koja nema veze sa njihovim ostalim kacigama. PRava trkaca kaciga, najlaksa od svih, trokompozitna, sa puno opreme i izvrsnih aerodinamickih karakteristika, razvijena u zracnom tunelu tokom trogodisnjeg razvoja. Spada u premium klasu kaciga tipa Arai, Shoei, Schuberth....
Nose ju Ben Sies (sa njim su je razvijali kao Schuberth sa Schumacherom), trenutno Lorenzo itd....
Dakle, prvi (i to uspjesni) izlet HJC-a prema vrhu.
Imao sam prosli tjedan na glavi najbolji (i najskuplji) Schuberth koji na nesrecu ne odgovara kalupom mojoj glavi (inace bi ju kupio jer je cijena bila OK - 500€ + 70€ za tammni vizir dok je ovvo ljeto u HR kostala 5700kn), ali sto se kvalitete tice (barem dojam kojeg mozes stec kad je primis u ruke i stavis na glavu), mogu rec da je HJC RPHA 10 plus koju sam neki dan kupio (240€, a s njom sam dobio i tamni vizir u paketu) ista ili cak i bolja (procitaj ostatak zasto bolja). Schuberth ima nesto ugodniju unutrasnjost sto se materijala tice, ali recimo na obje koje sam probao (schuberthice) je donji otvor za zrak bio potrgan pa su ga predamnom slagali u ducanu i rezultat je bio prilicno klimav.
Treba imat na umu da je Schuberth vise od duplo skuplji od HJC RPHA 10+, a zapravo se radi o kacigama slicnih performansi i sa jako pun o truda ulozenog u razvoj (zracni tunel se za izradu kaciga koristi jako rijetko jer je skup, ali Schuberth i taj model HJC-a su tamo razvijali kacige). Obje kacige su bile u razvoju pune 3 godine i dotjerane su do samih granica moguceg (za danasnje pojmove).
Da ne duljim, HJC osobno nebi stavio na glavu, ali to ne vrijedi za model RPHA