ja sam taj kernel tako dozivio.
daj mi onda u kratkim crtama objasni razliku pa da znam za ubuduce
Kraće da kraće ne može biti
http://hr.wikipedia.org/wiki/BIOShttp://hr.wikipedia.org/wiki/Jezgra_(računarstvo)
Bootloader bi bio najbliže BIOSu. Primarna funkcija mu je da pokazuje gdje se nalazi OS i da mu preda kontrolu nad hardwareom. kernel ima svaki operacijski sustav on je zadužen komunikaciju između aplikacijskog sloja i sklopovlja (hardware), upravlja resursima računala itd. Na onim linkovima što sam ti prije dao imaš puno više informacija, a za sve ostalo je google tvoj prijatelj.
@strikoo sad sam malo onaj članak na tvom linku čitao i piše da rootanje može uništit mob čak do kraja... ali i da je "MOGUĆE" unrootat što bi značilo da ovaj meni i nije rekao glupost kad i u samom članku odmah na početku to piše... i još je navedeno da je 3 moba skršil s tim rootanjem... znači bolje da on i tu i tam zacvika malo nego da u 2-3 mjeseca moraš kupovat par mobitela... za clockanje neznam sad, ali bome ja nebi ni po tome prčal baš... ako neko hoće brži mob, bolju kameru itd onda se skupi lova i kupi pila od moba s kojom problema sa štekanjem nebi bilo... nije li tako možda???
Pišeš li tu po forumu sa nekog računala? imaš li računalo? laptop? jesi ikad čuo od nekoga da mu je laptop krepao zato što je rootan? Nisi?! Nemoguće. Zašto nemoguće se pitate?
Jeste li ikada čuli da su se nekome srušili windowsi? To jeste? hmmm. je li to nepopravljivo? bacili su komp u smeće i u 2-3 mjeseca kupili par novih kompova?
Ako imaš MS Windows na svom računalu, pogledaj je li ti korisniči račun administratorski. Ako je, kako to da ti se komp nije zbrikal?
Root access u linuksu je isto što i administratorski pristup na windowsima. Root korisnik je administrator na linuxu. Android je baziran na linuxu. Rootanje moba nije ništa drugo nego li dobivanje root pristupa operacijskom sustavu(u ovom slučaju androidu).
Na linuxu bi to izgledalo ovako. Pokrenem neku aplikaciju kojoj su potrebna root prava. Ona me traži lozinku i upozori me na to. Upišem lozinku, aplikacija ima root prava i može mi skašit komp.
U shellu upišete prije pokretanja aplikacije $su aplikacija, traži vas unos root lozinke i dajete aplikaciji root prava.
Na windowsima sa kojima ste svi više manje upoznati ide ovako. Aplikacija treba administratorska prava (root) ne pita me ništa i skaši mi komp i čudim se čudom, a direktno sam ulogiran sa administratorskim računom jer gasite UAC (user account control) ono kad vam se ekran zacrni i pita vas da dopustite aplikaciji da se pokrene. Aplikaciju odmah pokrećete ako admini sa desni klik run as administrator
Na rootanom androidu to izgleda ovako pokrenete aplikaciju, ona traži root prava ako joj trebaju, Super User ili SuperSU aplikacija vas pita želite li dozvoliti root pristup aplikaciji.
Ista stvar je i na iphone. Jaillbrak nije ništa drugo nego ista stvar. iOS je isto baziran na unixu.