pa ne stoje ti namotaji na polici pa da traju 100 godina.. stari su 6 godina, tisućama puta su se ugrijali i ohladili, često sam vozio po kiši i na -10°C, namotaji su izloirani lakom koji s vremenom popuca, oljušti se i od vibracija i od zagrijavanja i eto pukne, pregrije se, ko zna, prepilit ću tu špulu koja je izgorila baš da vidim kaj je unutra..
zamor materijala, rok trajanja, ima puno čimbenika i kad bi ih išo nabrajat nebi imalo kraja..
najvažniji čimbenik je što su namotaji kineski i rade se s minimum minimuma svega potrebnog i sa najjeftiunijim mogućim materijalima a o kvaliteti radne snage da i ne govorim..
vrlo često takve komponente rikavaju bez ikakvog razloga, bobine, regleri, cdi, svejedno.. čak i obična bakrena žica ako je pod utjecajem vlage može oksidirati i do te mjere oslabiti da pod vibracijama pukne..
osim toga danas zakon tržišta diktira proizvođačima da rade proizvode koji imaju određeni rok trajanja tako da mogu prodavati rezervne dijelove.. da nikad ne rikne nijedna zavojnica proizvođač bi mogao ključ u bravu
meni je na piaggio zipu prdnuo namotaj koji puni akumulator, riknuo mi je već jedan regler na ovom piaggiu, na pežou nisam imao električnih kvarova..
drugima sam mijenjao uglavnom cdi-je, bobine (najčešće rikne)