Hmmm, ljudovi, kako vam nije jasno...
Ako hoćeš radit po nečijoj licenci (službeno: dozvoli), tada nekomem moraš i dati dio kolača, čitaj: platiti dobrani dio zarade.
Kinez da hoće, može tražiti licencu od Yamahe, za model Aerox i napraviti ga ISTOG/JEDNAKOG do najmanjeg šerafa.
No onda bi trebao za svaki prodani primjerak dati Yamahi dobra dio zarade...
Mislim, to je koncept koji već dosta dugo radi u autoindustriji, Škoda, Seat, VW
Ili opel, fiat
Ili Mazda, PSA (citrać, reno..), ford...
Ok, ali sad to nema veze...
Ako radiš kopiju nečijeg proizvoda, a nemaš dozvolu proizvođača, onda ti slijedi maaala kazna, u obliku međunarodne tužbe, bojkota, zabrana izvoza, carina, poreznih prijava itd itd, drugim riječima propast.
Ako odete u patentni ured, vidjet ćete da se Vaš proizvod MORA razlikoviati najmanje(nisam ziher nek me neko ispravi ako zna ali mislim 45%) detalja od drugog da se može reći da nije KOPIJA!
I to sad iskorištavaju Kinezi...
Uzmu Yamahin motor, skopiraju ga 100%, promjene 45% detalja, bolcn nij 17 neg 16 mm, visina rame nije855mm nego 867 mm, plastike nisu 4 mm debljine, nego 3.5 mm, svjetla malo drugačijeg oblika, i evo proizvoda koji je gotovo jednak originalu, a na njega ne treba plaćati licencne troškove...
Još nekaj, u zapadnoj EU, čitaj Njemačka, Italija, VB... su jaki sindikati, koji su na račun stare slave još od početka 70ih dizali u nebo RADNIKA, te su mu priskrbili vrlo zavidan položaj... (Robert bi tu mogao štošta reći...)...
Sjetite se raznih tetaka, ujaka i stričeva koji su radili po Mercedesu, BMW-u, Opelu... itd itd... par godina i dolazili u jugoslafiju ko bogataši... Isto i u Italiji....
Rezultat toga je do danas (situacija se drastično pogoršava...) jedan NKV radnik u takovoj tvornici u italiji ima plaću od više 1000 €. Taj koji slaže jednu apriliju, gileru, ili nešto treće... pa ko plaća njegovu zaradu... pa mi, kad kupimo šačicu plastike i aluminija zvanih 50 ccm i to platimo 19 000 kuna!!!!
S druge stane, kinez radi za 30$ mjesečno, pa ga i manje platimo...
Mislim, hoću reći, računica je vrlo jasna...