Moj Aerox dok je bio serijski je imao doslovno sloj masti po blokovima okolo variomata. Jučer rastavljam susjedov ganc novi Aerox da mu skinem blokade i opet ista stvar, u variomatu ima GRO grafitne masti. Ja reko WTF, nije mi se dalo čistit po bloku ali sam cijelo kučište rolica očistio, rolice odmastio, sve super na suho napravio, izvadim prsten i krenem na test kad tamo motor se ponaša kao da su rolice preteške. Ima obrtaljku i vrti se na manje od 6000 okretaja kroz ubrzanje i trom je za popizdit.
Serijski je ona šajbica stavljena između krune kurble i zvjezdice, što mi je isto bilo čudno, pa sam ju tamo i vratio. I budući da to nije bilo dobro kako sam gore napisao, stavio sam šajbicu između bolcne i variomata i popravio se start, bilo je solidno prvih 2 kilometra probe i opet su pali okretaji negdje oko 6000. I koma.
Ja sam alergičan bio na stavljanje masti bilo gdje unutar variomatika jer sam se bojao da mi se ne zamaste ferode kuplunga da ne izgubim start, a i ako se remen zamasti opet ne valja.
I ja ni pet ni šest, rastavim sve i natovim grafitne masti u rolice, onak... pošteno, i pazi ti to, motor ima 7000 okretaja cijelo vrijeme, idealno ubrzanje za serijalu i ubrzava bez IKAKVE oscilacije okretaja.