Znaci u stop svjetla ce stati po 24 diode (u svako) a u pozicije 18 dioda???
ne u svako 12 dioda u pozicije 9 dioda
Sa pozicijama ces morat nesto promijenit. Ili 6 ili 12 biraj. Idem sad ca. Vidimo se sutra.
kad spojim diode na struju od štop svijetla kaj neče pregorjet kad dođe jača struja??
Gle... da ti pokusam objasniti malo poblize... jer nisam siguran zasto me to pitas...
Dakle... ove crvene diode od 5mm koje mislis staviti... svaka (citaj:jedna) dioda se napaja sa 2 volta. Kako akumulator na skuteru ima 12V, u seriju (znaci jedna za drugom) moras staviti 6 dioda da bi dobio 12 (logicno). Znaci to ti je kao da si zapravo stavio jednu (recimo) veliku diodu koja se napaja sa 12V ili da si stavio zarulju koja inace ide u zadnje svijetlo (stop ili pozicijsko) a koju pokusavamo izbaciti van, jel tako? Vise dioda mozes spojiti jedino ako napravis jos takvih (koliko hoces) serija od po 6 dioda (znaci spajas nizove dioda u paralelu).
Ovo dobro zapamti tako da se ni ti niti itko drugi bunio:
NAPON NIJE ISTO STO I STRUJA !!! (samo naglasavam... nemojte me odmah ubit...)
I kad spojis tih 6 dioda u seriju i prikljucis na napon od 12V (akumulator), diode nece izgorit... one ce (citaj pazljivo) trositi struje koliko im je potrebno da svijetle svojim normalnim intenzitetom. Zato sam ti i napomenuo da prvo provjeris da li ti se napon povecava kad ti je skuter upaljen ili kad ga vozis (tad se najbolje vidi) ili dajes gasa. Kad je skuter upaljen (recimo da imas takvu instalaciju da ti se povecava napon) onda ti se diode napajaju i iz akumulatora i od alternatora (ili kako se to vec zove na skuteru) te se prekoracuje ona granica 12V. Time dobijes pa-pa diode.
Nadam se da si malo vise shvatio. Sad postavljaj konkretna pitanja.
P.S. Ako bas oces isprobat kako ti diode svijetle probavaj na ugasen skut (moci ces isprobavat samo na stop svjetlu.. jedino to radi dok je skut ugasen) jer jos ne znamo kakvo ti je stanje el. instalacije.