Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Lakiranje drvenih gazišta.  (Posjeta: 17617 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline danc00

• Tržnica : (+19)
  • maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Krapinske T.
  • Moj Skuter: ZX-6R
  • Moja Kaciga: Airoh Pit-OneX
  • MojSetup: XD
  • MojSpuh: Akrapović
Lakiranje drvenih gazišta.
« : 02 Siječanj, 2012, 18:00:22 »
Pozdrav,

trebam polakirat gazišta, konstrukciju sam obojal sad su došla na red gazišta. Kupil sam bukova gazišta, znači nova su tek odrezana po mjeri.

Lakiral bi bezbojnim sjajsnim lakom. Odlučil sam se zbog cijene na lak za čamce. Pošto dvokomponentni lak za parket košta 400kn a stepenice nisu vani ili negdje gdje se hoda sa obućom za po vani. Stoga sam uzel jeftiniji lak a ipak malo jači od običnog, jer ovaj za čamce bi trebal biti nešto jaći.

Zel sam od Svijetlosti chromosov, i sad prema uputama piše da moram prije impregnirat drvo ako bude izloženo vanjskim uvjetima. A mene zanima jel moram impregnirat pošto se to nalazi u kuću u hodniku, jer ako idem impregnirat bukva će sigurno promijenit boju, jer impregnacija je zelenkaste boje jel tak?

Mislil sam ošmirglat, polakirat, pa opet ošmirglat i bacit završnu ruku ...jel se može kaj dogodit ak ne impregniram?

Ili postoji impregnacija koja je BEZBOJNA :icon_scratch:
2006.-2012.Yamaha Aerox 46, by danc00
2012.-2013 Gilera Runner VXR
2013- Kawasaki 636

Offline marjan.vxr

• Tržnica : (+6)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zadar
  • Moj Skuter: vxr&sr50r
  • Moja Kaciga: +
  • MojSetup: +
  • MojSpuh: +
Odg: Lakiranje drvenih gazišta.
« Odgovori #1 : 02 Siječanj, 2012, 18:30:00 »
oces lakirati kistom ili spricom? netreba ti impregnacija, prvi sloj daj sa vise razrijedivaca. svaki sljedeci brusi brusnim papirom p320 poslije 3-4 sloja mozes i sa finijim 5 slojeva ce biti dosta samo sto se taj lak jako sporo susi pa ce ti trebati dosta vremena za sve to..

Offline andy

• Tržnica : (+17)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
« Odgovori #2 : 02 Siječanj, 2012, 18:37:29 »
Ovo ljeto smo kucu drvenu gradili, ja sam drvo svo farbao..
Npr grede koje ce se vidjet sam prosao drvocidom, impregnacijom dvaput i na kraju zavrsni lak dvaput i izmedju smirglanje.. Sve je bezbojno, mrvicu je drvo potamnilo.. S tim i tim redoslijedom sam sve grede i rogove koji se vide, onu lamperiju pod krovom, drvnu oblogu koja moze nakisnut itd.. Al je hrast u pitanju bio.. Imam ti slike kanti svih.. Drvo je prelijepo.. Al kod gazista je druga prica i vjerojatno ide vise slojeva laka

Offline ropee

• Tržnica : (0)
  • forumski skejter
  • **
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: RIJEKA
  • Moj Skuter: zs250gs
  • Moja Kaciga: SIVA
  • MojSetup: A
  • MojSpuh: SERIJALA
« Odgovori #3 : 02 Siječanj, 2012, 18:59:28 »
drvocid, pa laneno ulje , pa onda lak, samo ovo je dugotrajan postupak, laneno ulje se sporo suši
spor i praćen

Offline danc00

• maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
« Odgovori #4 : 02 Siječanj, 2012, 18:59:59 »
@andy - znam, to je drugo, ja isto te stvari grede i fetine obavezno drvocidom ali to su obična gazišta u kući, pa neće u njih crv ili gljivice. Ma toplom je i stalno se čisti...pa zato pitam kad jedni vele da ide impregnacija drugi ne...

@marjan - znači trebam više od 2x sa lakom? Da suši se jedan dan cijeli :sad1: evo sad sam sva gazišta prešmirglal i sutra ujutro onda idem sa lakom gore. Da sa kistom lakiram, i u sobi u kojoj je 15°c minimum.

Razrijeđivač staviim od oka, da bude malo rijeđe. Sad sam za probu obojal škart od istog materijala i dosta je gust lak, čak poprilično. Znači prva ruka ide rijetko da se drvo napije pošteno. Kad bum gotov bum slikal...ak bu ličilo na nešto :toothy11:

P.S

@ropee - a kakav je drvocid, to pitam, kakve je boje drvo poslje njega?? Ja neću da mi bukva mijenjanja boju.
2013- Kawasaki 636

Offline andy

• maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
« Odgovori #5 : 02 Siječanj, 2012, 19:43:42 »
drvo je drvo, sam ti prijedji drvocidom za zastitu.. I ove grede kod mene ce se cistit i pod krovom su na suhom pa svejedno.. Radili smo kak nam stolar reko, a on vec radi s tim prek 20g..
Ja sam samo primjetio da je nakon drvocida potamnilo, al to je jako malo i zanemarivo..nije jako

Offline yoker

• forumski pješak
  • *
  • Moj Skuter: PIAGGIO ZIP2T
  • Moja Kaciga: škverska
« Odgovori #6 : 02 Siječanj, 2012, 20:19:19 »
da i ja bacim komentar.ovisi sta zelis od gazista.npr.ako zelis samo da zastitis drvo a nije izlozeno vanjskom utjecaju i vlagi dosta ti je dat sta rec 2,3 ruke normalno gaziste prvo pripremis moze ti za zavrsnu ruku p220 bit dosta.tokom davanja ruku između svake ruke pobruzis ka sta ti je navedeno p320...ako zelis sta rec da gaziste bude za izlozbu onda priprema drva isti postupak,između ruku opet dosta je p220 al ne dajes 2,3 ruke nego onoliko ruku kolko je drvu potrebno da dobije staklasti oblik tj.da ima cjelokupni zastitni filc bez pora..nakon npr 5,6,7 ruku kad vidis da je to to na rotacionu kartu vodenu p1000 pobrusis dobro da poravnas.nakon toga vodobrusni na ruke p1500 da ubijes frizi od rotacione i zavrsnu p2000.nakon toga inace ovim redosljedom zeleni,zuti,plavi cep 3m polir pasta iako je vec zeleni sa pripadajucom spuzvom fenomenalan sjaj.eto nadam se da sam bar mrvicu pomoga.

Offline marjan.vxr

• maxi forumaš
« Odgovori #7 : 02 Siječanj, 2012, 21:18:10 »
da i ja bacim komentar.ovisi sta zelis od gazista.npr.ako zelis samo da zastitis drvo a nije izlozeno vanjskom utjecaju i vlagi dosta ti je dat sta rec 2,3 ruke normalno gaziste prvo pripremis moze ti za zavrsnu ruku p220 bit dosta.tokom davanja ruku između svake ruke pobruzis ka sta ti je navedeno p320...ako zelis sta rec da gaziste bude za izlozbu onda priprema drva isti postupak,između ruku opet dosta je p220 al ne dajes 2,3 ruke nego onoliko ruku kolko je drvu potrebno da dobije staklasti oblik tj.da ima cjelokupni zastitni filc bez pora..nakon npr 5,6,7 ruku kad vidis da je to to na rotacionu kartu vodenu p1000 pobrusis dobro da poravnas.nakon toga vodobrusni na ruke p1500 da ubijes frizi od rotacione i zavrsnu p2000.nakon toga inace ovim redosljedom zeleni,zuti,plavi cep 3m polir pasta iako je vec zeleni sa pripadajucom spuzvom fenomenalan sjaj.eto nadam se da sam bar mrvicu pomoga.
Đ
ja mislim da je ovo previse malo, ne radi neke show stepenice nego stepenice po kojima ce se hodati,
a ovo s p1000, 1500, 2000 i polir pasta su gluposti, to je jedino dobro da slokim kuk, koljeno, lakat ili mali prst

Offline marjan.vxr

• maxi forumaš
« Odgovori #8 : 02 Siječanj, 2012, 21:21:02 »
@andy - znam, to je drugo, ja isto te stvari grede i fetine obavezno drvocidom ali to su obična gazišta u kući, pa neće u njih crv ili gljivice. Ma toplom je i stalno se čisti...pa zato pitam kad jedni vele da ide impregnacija drugi ne...

@marjan - znači trebam više od 2x sa lakom? Da suši se jedan dan cijeli :sad1: evo sad sam sva gazišta prešmirglal i sutra ujutro onda idem sa lakom gore. Da sa kistom lakiram, i u sobi u kojoj je 15°c minimum.

Razrijeđivač staviim od oka, da bude malo rijeđe. Sad sam za probu obojal škart od istog materijala i dosta je gust lak, čak poprilično. Znači prva ruka ide rijetko da se drvo napije pošteno. Kad bum gotov bum slikal...ak bu ličilo na nešto
:toothy11:

P.S

@ropee - a kakav je drvocid, to pitam, kakve je boje drvo poslje njega?? Ja neću da mi bukva mijenjanja boju.
prvu ruku razrijedi dosta cca 30% poslije mijesas kako ti pase, glavno da dobro ostaje, da nije pregusto, a ako zelis dobro napraviti stepenice trebat ce ti minnnn 4 sloja, i susiti ce se 1, 2 dana jer je jednokomponentni i jos je zima, radio sam s tim dosta po brodovima..

Offline yoker

• forumski pješak
  • *
« Odgovori #9 : 02 Siječanj, 2012, 22:06:16 »
eto kolke ti god gluposti bile baci oko na damor brodove pa ces vidit kako
 ja lakiram unutrasnjost broda.normalno sa dvokomponentnim lakom.

Offline danc00

• maxi forumaš
« Odgovori #10 : 02 Siječanj, 2012, 22:26:05 »
@yoker - vidim da si majstor za poliranje ali navel sam na početku da su to obična gazišta u hodniku, nisu čak ni u dnevnoj sobi.

Želim samo stavit lak da zaštiti drvo i da se barem malo sjaji, tj da nije suho drvo...ako me razumiješ

Znači jel se možemo sližiti da nikakva impregnacija nije potrebna u mom slučaju, lak zbog toga neće pucati i slično...to me zanima?  Bacit ću više slojeva i brusti ću, to narvnao da hoću :icon_thumright:
2013- Kawasaki 636

Offline yoker

• forumski pješak
  • *
« Odgovori #11 : 02 Siječanj, 2012, 22:37:57 »
ma nemaj straja.samo ga pusti da dobro osusi između ruku tj.da se ne lipi na kartu.daj par ruku i miran si.nakon određenog vrimena kad se izfriza i izgubi sjaj osvjezis ga samo i to je to.

Offline danc00

• maxi forumaš
« Odgovori #12 : 02 Siječanj, 2012, 22:44:30 »
 :notworthy:
2013- Kawasaki 636

Offline ziloryder

• Tržnica : (+1)
  • maxi forumaš
  • Mjesto: Split
  • Moj Skuter: Baotian
  • Moja Kaciga: Ixs
  • MojSetup: 72cc, Malossi 5.1g,
« Odgovori #13 : 02 Siječanj, 2012, 23:20:09 »
Ma samo pituraj, obrusis malo nakon prve ruke kao sta su rekli jednom 2 puta prodjes i prodjes jos 1 ruku, i lak,...a ne sad tu 6 slojeva laka ocete da kicmu slomi kad zagazi na stepenicu  :dontknow:
Ne brže od života!!

Offline ropee

• forumski skejter
  • **
« Odgovori #14 : 03 Siječanj, 2012, 08:23:07 »
drvocid je proziran  i tekući , kao voda, laneno ulje je normalno masno i ono daje žilavost drvu . Drvo može biti suho izvana, ali u svojoj strukturi ima vlažnosti , tako da ukoliko ideš na sirovo drvo direktno sa lakom , to nije dugotrajno rješenje. Napravi jednom i napravi kako treba , drvocidom premaži stepenice, drugi dan prođi sa lanenim uljem - laneno ulje razrijedi sa razređivačom pa će se brže osušiti , ostavi to par dana i onda kreni na lakiranje. Nakon prve ruke laka, sa brusnim papirom 120 pređeš u smjeru godova , lagano , kao da prebrišeš ( samo da pokupiš one dlačice) , očistiš , prođeš drugu ruku , ponovno sa brusnim papirom 120-150 lagano prođeš u smjeru godova , prebrišeš stepenice, daš treću završnu ruku laka . ( Između pojedinih ruku laka treba proći oko 24 h ) . Ako ovo napraviš imaš zaštićene stepenice za jako dugi period ( ja sam na ovaj način napravio svoje prije 12 godina, i dan danas izgledaju super ) .

Napomena , nikako stepenice na mazati sa voskom ili bilo čim za namještaj - to se jako skliže, mogao bi završiti u gipsu .
spor i praćen

Offline danc00

• maxi forumaš
« Odgovori #15 : 04 Siječanj, 2012, 01:16:28 »
Prešel sam jednu ruku sa "Firnisom lanenog ulja", ima adetiv za brže sušenje. Pa ću ujutro krenut sa lakom. Izmjenile su boju na tamno, ali sad izgledaju puno življe, i sviđa mi se ak bu tak ostalo.

Sad znači samo lak i poliranje, osim zadnje ruke. Mislim lakirat u dvije ruke, nemam vremena a ni strpljenja za više, potrebne su mi te stepenice pa bi trebal to čekat još tjedan dana.

Dvije ruke laka bi trebalo biti dovoljno? Lak netrebam ništa rijedit?
« Zadnja izmjena: 04 Siječanj, 2012, 01:18:17 danc00 »
2013- Kawasaki 636

Offline andy

• maxi forumaš
« Odgovori #16 : 04 Siječanj, 2012, 01:34:18 »
ja sam i lak i temelj i impregnaciju rijedio 10% vodom..

Offline ropee

• forumski skejter
  • **
« Odgovori #17 : 04 Siječanj, 2012, 08:44:12 »
Nisam čitao koji je lak, ali prilikom otvaranja kantice vidit ćeš da li je lak gust, ako je onda ga malo razrijedi, uostalom brže će se osušiti . A što se tiče ovog lanenog ulja, to što je zatamnilo , nebrini, da si išao samo sa lakom došlo bi ti isto tako . Sad si samo krenuo pravim redom.  :icon_thumright:
spor i praćen

Offline marjan.vxr

• maxi forumaš
« Odgovori #18 : 04 Siječanj, 2012, 12:51:28 »
dvije ruke laka ce ti biti malo, i to su stepenice gazi se po njima, bar 3-4 i obavezno brusi medu slojevima. ps. lijepo izgleda