Vespa GT, je negdi 140. model vespe i prvi s kotačima od 12". Sve je počelo '46 s 8", prešlo se kasnije na 10"... današnji lx/S ima 11/10", GT/GTS 12/12". u prasksi su dobar okvir, ovjes i sama kvaliteta pneumatika, mnogo zaslužniji za dobru ciklistiku od pukih dimenzija pneumatika!!!
vespa GT/GTS je relativno niska, ima nisko težište i nisko sjedište te dosta širok, ravan upravljač, u odnosu na većinu skutera. mali kotači i masa 138/150 kg podaruju joj okretnost, a metalna, prešana, jednodjelna šasija, vrhunsku krutost. sjedenje je nesto izmedju nakeda i chioppera, kad se bolje pogleda, ako se to uopće može usporediti s motorima, a valjda može.... Ovjes je mekan i dobro upija neravnine i tijekom vožnje u dvoje, za koju je GT/GTS dovoljno prostrana, udobna i snažna... Mnogo sam pročitao o lošem vespinom ovjesu, ali to ne smatram recentnim i vjeriodostojnim. mišljenja običnih korisnika na E-buy-u iz raznih zemalja su uglavnom vrlo dobra... a takvo je i moje. Na otvorenoj cesti, manji kotači se još manje osjete nego na gradskim neravninama... Naravno, brzine od 120 km/h, koliko vespe i postižu su i blizu granice potpune sigurnosti za kotače tih dimenzija. Jednako tako, vespa izvrsno prolazi zavoje, no nije ni sportiva ni sprinter, već više pouzdani i snažni maratonac, vrlo okretan u svakodnevnim gradskim gužvama, dovoljno brz na velikim gradskim i prigradskim prometnicama, posve dovoljno udoban i prostran za odlaske na izlete pa i zahtjevnija, višednevna putovanja... U slučaju vožnje u dvoje ugodnija je za suvozača od većine skutera sličnih dimenzija...
Dosta sam vozio i skutera 250 s većim kotačima, od onih gt kao što su X8 i atlantic, prerko xcitinga i nexusa do scarabea i beverlyja. Ovi zadnji su doista dosta slični motorima, ali nije to to već i zbog automatskog prijenosa.. naravno, veći kotači zahtijevaju u gradu možda manju pažnju u odnosu na podlogu, ali i na njima rupčage i tračnice znaju itekako iznenaditi... no nema bitnbih razlika u vožnji. i najveću rupu, vespa prolazi sigurno... meni osobno se više od svih drugih skutera svidjela vespa, možda i zbog same marke i nezastarivog retro izgleda pa sam ju i odabrao. odabrao sam ju definitivno nakon što me ponovno oduševila tijekom dvodnevnog putovanja od zagreba do zadra i natrag. koji tjedan kasnije putovao sam na scarabeu od zg, preko rijeke do Bovca i preko Vršića, Kranjske Gore i ljubljane, natrag do zg, također dva dana. izvrstan skuter, ali meni nista bolji od vespe, da bih i pomislio o promjeni odluke o kupnji vespe... naravno, koliko ljudi, toliko čudi! svak svoje zna!
inače, puno je generacija odvozilo cijelu svoju mladost na modrelima vespe koji su predhodili PX-u. a i na PX-u, s kotačima 10". prodano je ukupno oko šest milijuna vespi s kotačiima 10" i manjima. tko onda može tvrditi da je to loša koncepcija? da je tako, vespa bi kao projekt propala još u začetku ili bi se kotači povećavali tijekom njena razvitka puno, puno brže...
mislim da su i visoki kotači prvenstveno stvar mode, koju su počeli uvodit likovi koji bi "pravi" motor, a nemaju ga muda vozit... pa onda biraju neštro slično, a ipak nije... ne žrelim ja ni pljuvat, ni bljuvat ni po visokim kotačima ni po njihovim obožavateljima. no, ipak moram reći da sam primjetio kako se stvorila stanovita KLASA vozača beverlyja... svi ti momci su bezlični i već zbog toga slični jedan drugom, kao jaje jajetu... naravno, čast izuzecima. tako je beverli postao statusni simbol, kao lažni rolex među đeparinma! :-))
liberty, npr, koji je izvrstan u svojoj klasi, jedva da kod nas pronađe kupca... isto je tako s motorima od 200 ccm, koji nekima više nisu in... a kreteni, da im podvališ vozit neobilježene motore od 200 i 250 ccm ne bi ziher bili kadri prepoznat razliku o kojo mogu srat satima.... tako sam ja za sitne pare kupio praktički novog skippera 125, od balavog šminkera koji godišnje prolazi cca 1000 km, samo na posao i s posla i to kada je lijepo i stabilno, sunčano i toplo vrijeme, ali si je zbog imagea naprosto morao kupiti sportcity 250, koji je odmah, kao i skippera, nakitio s visokim vjetrobranom/vizirom, da mu muhe ne ulijeću u otromboljene laloke... ne bih volio da ovo ikoga uvrijedi, moda je moda! ali, kaj je, je! :-))
zanima li vas još štogod, radio ću odgovoriti...