Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Sigurnost-Zašto "zujalice" na skuterima nisu zakonski obavezne?  (Posjeta: 9914 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Branina

• Tržnica : (0)
  • forumski pješak
  • *
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Split
Mislim da bi se svaki vozač trebao složiti da su "zujalice" (zvučni upozorivači uključenosti žmigavca (pokazivača smjera kretanja)) od velike pomoći u gradskoj vožnji.
Vjerojatno svaki automobil danas ima ugrađene slične "zujalice" a skuteri to nemaju. Zar u 21. stoljeću takva stvar još nije zakonski regulirana?
Teško je pratiti display kad ti je pogled usmjeren na cestu, na druge sudionike u prometu.
Što ja znam, ne postoji sistem automatskog gašenja žmigavca nakon prolaska zavoja (kao kod auta) ali bar te zvuk upozorava da nisi ugasio žmigavac.
Ako tog upozorenja nema, dolaziš na novo križanje s neizgašenim žmigavcem te time daješ krivu poruku drugima, -> da skrećeš desno odakle npr. izlazi vozilo a ti ustvari ideš pravo, on krene iz bočne ulice (misleći da ti skrećeš i da ne smetate jedan drugome) i što se može dogoditi? Sudar!

Trebalo bi pokrenuti peticiju za izmjenu zakona tako da se:
1. ni jedan skuter ne smije više registrirati bez zujalice (ili ako postoji neko slično rješenje) jer vozaču treba jasna pomoć/signal o upaljenom žmigavcu!
2. uvoznici skutera ne mogu napraviti homologaciju bez tvornički ugrađenih "zujalica"

-Zanimaju me vaša mišljenja zašto "zujalice" nisu u RH zakonski obavezne nego su ostavljene kao izbor dodatne opreme?
-Zna li netko kakvi su propisi o ovome u drugim zemljama, npr. u Italiji - domovini skutera?

Offline robert

• Mr.GESTAPO
  • moderator
  • Tržnica : (+5)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
    • Zippo Friends Croatia
  • Mjesto: Zagreb
  • Moj Skuter: LINIĆTRANS/CIPELCUG
Odg: Sigurnost-Zašto "zujalice" na skuterima nisu zakonski obavezne?
« Odgovori #1 : 15 Siječanj, 2010, 23:44:05 »
jako dobra tema, ja uvjek zaboravim ugasit žmigavce.
mislio sam si već od davno ugradit tako nešto.

Offline Jankkec

• forumski skejter
  • **
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Moj Skuter: Vespa PX150
« Odgovori #2 : 15 Siječanj, 2010, 23:56:46 »
pa svaki skuter na instrument ploci ima indikator pokazivaca smijera. Ja recimo nisam mogao proci tehnicki jer mi to nije radilo.

Neki skueri tipa Beverly imaju i zvucni indikator, to je recimo super stvar jer nemoras gledat instrument plocu.
Ja recimo uopce nemam instrument plocu i to je velik problem, nonstop klikam gumbich za gasenje zmigavaca jer nikad neznam jer blinkaju il ne.

Offline robert

• Mr.GESTAPO
  • moderator
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
    • Zippo Friends Croatia
« Odgovori #3 : 16 Siječanj, 2010, 00:05:00 »
pa na zvučni indikator i misli. kao dodatni uz lampivu koja i onako žmiga :icon_thumright:

Offline Faba

• maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
« Odgovori #4 : 16 Siječanj, 2010, 00:12:31 »
Dobar prijednog,ali tesko da ce to bit zakonski regulirano.U Hrvatskoj ima stvarno puno nelogicnosti,npr. mladi  vozac nesmije vozi moped brze od 40 km/h,a to stvarno moze bit opasno :nono:,a bas nih briga hocemo li mi ugasit zmigavce ili ne  :toothy3:
Ja problem rijesim tako da kad palim zmigavac,odmah ostavim prist na onom gumbu za gasenje.Na taj nacin zaboravio sam ugasit samo par puta  :icon_thumright:

Offline Bokygs

• maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: GS
  • Moj Skuter: DT 125
« Odgovori #5 : 16 Siječanj, 2010, 00:34:49 »
Moj skut ima lampicu na satu i zvuk(glasni KLIK kojeg cujem i u leru i na full gasu),tako da uvijek ugasim zmigavce. :)
Dok npr. kad vozim sr-a od frenda skroz zaboravim na njih jer sam navikao da me "klik" podsjeća da su upaljeni :D

Offline mrcina

• MS počasni član
  • maxi forumaš
  • čuvajte se policajca. jebu svakog koga stignu.
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Moj Skuter: Piaggio X9 250 / Plava Vektra 1,6 16V
  • MojSetup: polini kuplung i plava centrala.
  • MojSpuh: Gianneli
« Odgovori #6 : 16 Siječanj, 2010, 01:16:59 »
viš na mome ih isto ni bilo ali sam ih sam složio
Piaggio X9 250  Black Box

Offline Drnda

• WANTED
  • moderator
  • Tržnica : (+8)
  • maxi forumaš
  • 095 911 3440
  • Mjesto: Opuzen
  • Moj Skuter: Sr 70 R, KTM 625 SMC
  • Moja Kaciga: Held,Nolan
  • MojSetup: Polini sport, polini hi speed
  • MojSpuh: Mhr replica
« Odgovori #7 : 16 Siječanj, 2010, 01:35:27 »
ja koristim ruke  :toothy11:
imam ih na TGBu i jako su korisi onome koji ih koristi... :toothy3:
Uvijek vozi samo onolko koliko ti uvlačenje fuzera dopušta

Offline Iwo SR Tuono

• moderator
  • Tržnica : (+9)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
    • Scooter Inside
  • Mjesto: Rijeka
  • Moj Skuter: NRG Power R2019
  • Moja Kaciga: Nolan
  • MojSetup: Athena Racing division modular 70cc,PWK 24
  • MojSpuh: Yasuni C20
« Odgovori #8 : 16 Siječanj, 2010, 02:00:08 »
ja se ravnam po lampici, iako se isto znam uhvatit da ih ne ugasim
preko tjedna smo klosari vikendom smo sminka

Offline mhr-team

• Tržnica : (+20)
  • maxi forumaš
  • zlato, srebro, DUCATI <3
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: MINKEN
  • Moj Skuter: KOSAČICA
  • Moja Kaciga: koliko?
  • MojSetup: polini evolušn prerađen na 1098 ccm
« Odgovori #9 : 16 Siječanj, 2010, 03:16:25 »

Trebalo bi pokrenuti peticiju za izmjenu zakona tako da se:
1. ni jedan skuter ne smije više registrirati bez zujalice (ili ako postoji neko slično rješenje) jer vozaču treba jasna pomoć/signal o upaljenom žmigavcu!
2. uvoznici skutera ne mogu napraviti homologaciju bez tvornički ugrađenih "zujalica"
-Zanimaju me vaša mišljenja zašto "zujalice" nisu u RH zakonski obavezne nego su ostavljene kao izbor dodatne opreme?
-Zna li netko kakvi su propisi o ovome u drugim zemljama, npr. u Italiji - domovini skutera?

kod tebe care ni bog nebi onda prošo na tehničkom  ;D ;D ;D ;D ;D ;D a ja pogotovo  :laughing7: :laughing7: :laughing7: :laughing7:

mislim, sta rec onda za ostale "nepravilnosti" na skuterima  ;D
to ti je nas anto stazic ( mhr-team)
on je minken boy a mi smo njegovi :icon_biggrin: :toothy12:
.. bosancu njemačka u srcu !! :)

Offline dhorvat

• forumski cruiser
  • maxi forumaš
  • Moj Skuter: YaAeMrAoHxA
  • MojSetup: serijala sa malim trikovima
  • MojSpuh: serijala
« Odgovori #10 : 16 Siječanj, 2010, 08:18:50 »
jako dobra tema, ja uvjek zaboravim ugasit žmigavce.
mislio sam si već od davno ugradit tako nešto.

Kolega, to te moram upozoriti. Bili smo na toliko meeteva već i svaki puta kad sam gledao zaboravio si ugasit žmigavac i znao je raditi i par minuta. Ponekad zbog prekidača ali često zato jer si zaboravio  :nono: Ajde dobro, u koloni smo pa nikome ništa, ali u prometu je to gadna stvar  :laughing7:

U tom slučaju je PUNO SIGURNIJE da uopće ne daješ žmigavce. Jer kakve su šanse da nekom odalamiš retrovitor sa auta koji ti je iskočio pred tebe ako si ti zapravo svojim žmigavcem njemu dao do znanja da skrećeš tamo odakle on izlazi. I onda odjenom WTF? Tip iskočio ispred tebe, j#beš mu sve po spisku, a zapravo ti si kriv jer imaš žmigavac. U autoškoli se uči da ako vidiš tuđi žmigavac da se pripremaš na kretanje jer čim on ima upaljen žmigavac više mu ne oduzimaš prednost. Teško je to doduše dokazati kasnije, ali tako je  :dontknow:

S druge strane, ja stalno palim žmigavce na skuteru, čudim se kak mi u ovih 80 tkm nije već prekidač otišo (dok prekidač na novim Aeroxima nesmiješ ni krivo pogledati  :toothy3:) i možda sam 3 ili 4 puta u životu zaboravio ugasiti žmigavac  :laughing7:

Sve je stvar navike. Vozit se ionako ne smije bez razmišljanja. Mora se gledati na komandnu ploču, tome ona i služi. Tako ti se isto u autu može desiti, zasvijetli ti crvena lampica da ti je puko klinasti remen i ti voziš i ne gledaš u komandnu ploču i auto ti se pregrije i zakuha rashladna tekućina  :laughing7: A i te zujalice u autima, kako ću je ja čuti ako slušam muziku i to samo na pola jačine u svakom novijem autu koji nema neke posebne zvučnike?  :dontknow:

Ne kažem ja da te zujalice nisu dobre, dapače! Ali zakonska primjena neće sigurno tako skoro jer su to nebitne stvari. Bitno je ko ima kaj u glavi  :notworthy:

Tolko od mene  :icon_thumright:
Base tuning minarellija... u slobodno vreme :zubo:

Offline robert

• Mr.GESTAPO
  • moderator
  • maxi forumaš
    • Zippo Friends Croatia
« Odgovori #11 : 16 Siječanj, 2010, 09:04:58 »
Kolega, to te moram upozoriti. Bili smo na toliko meeteva već i svaki puta kad sam gledao zaboravio si ugasit žmigavac i znao je raditi i par minuta. Ponekad zbog prekidača ali često zato jer si zaboravio  :nono: Ajde dobro, u koloni smo pa nikome ništa, ali u prometu je to gadna stvar  :laughing7:

U tom slučaju je PUNO SIGURNIJE da uopće ne daješ žmigavce. Jer kakve su šanse da nekom odalamiš retrovitor sa auta koji ti je iskočio pred tebe ako si ti zapravo svojim žmigavcem njemu dao do znanja da skrećeš tamo odakle on izlazi. I onda odjenom WTF? Tip iskočio ispred tebe, j#beš mu sve po spisku, a zapravo ti si kriv jer imaš žmigavac. U autoškoli se uči da ako vidiš tuđi žmigavac da se pripremaš na kretanje jer čim on ima upaljen žmigavac više mu ne oduzimaš prednost. Teško je to doduše dokazati kasnije, ali tako je  :dontknow:

S druge strane, ja stalno palim žmigavce na skuteru, čudim se kak mi u ovih 80 tkm nije već prekidač otišo (dok prekidač na novim Aeroxima nesmiješ ni krivo pogledati  :toothy3:) i možda sam 3 ili 4 puta u životu zaboravio ugasiti žmigavac  :laughing7:

Sve je stvar navike. Vozit se ionako ne smije bez razmišljanja. Mora se gledati na komandnu ploču, tome ona i služi. Tako ti se isto u autu može desiti, zasvijetli ti crvena lampica da ti je puko klinasti remen i ti voziš i ne gledaš u komandnu ploču i auto ti se pregrije i zakuha rashladna tekućina  :laughing7: A i te zujalice u autima, kako ću je ja čuti ako slušam muziku i to samo na pola jačine u svakom novijem autu koji nema neke posebne zvučnike?  :dontknow:

Ne kažem ja da te zujalice nisu dobre, dapače! Ali zakonska primjena neće sigurno tako skoro jer su to nebitne stvari. Bitno je ko ima kaj u glavi  :notworthy:

Tolko od mene  :icon_thumright:

ko? ja? NIKADAAAAA :laughing11: :laughing11: :laughing11:

Offline dhorvat

• forumski cruiser
  • maxi forumaš
  • Moj Skuter: YaAeMrAoHxA
  • MojSetup: serijala sa malim trikovima
  • MojSpuh: serijala
« Odgovori #12 : 16 Siječanj, 2010, 09:10:44 »
ko? ja? NIKADAAAAA :laughing11: :laughing11: :laughing11:

Pa dobro, karikiram. Nemoj sad mislit da sam mislil za ozbiljno  :toothy12:
« Zadnja izmjena: 16 Siječanj, 2010, 11:05:10 dhorvat »
Base tuning minarellija... u slobodno vreme :zubo:

Offline cvele60

• maxi forumaš
  • Mjesto: Nis
  • Moj Skuter: Keeway 70
  • Moja Kaciga: taiwan helmet
  • MojSetup: S6 sport, PHBG19,+25% primar,mina CDI...
  • MojSpuh: s6 pro replica
« Odgovori #13 : 16 Siječanj, 2010, 10:47:08 »
Ajd sad nebitno al zaboravnost ide sa godinama  :icon_biggrin: I meni se to desava al ima leka i za taj problem....vrlo lako se pravi...

Izrada zvučne signalizacije za žmigavce.
Potrebno je kupiti zujalicu na 12 V i grec (pretvara naizmeničnu struju u jednosmernu, mora grec, zato što se polaritet na signalnoj lampici u instrumental tabli menja, kad radi levi žmigavac je + a kad radi desni je - tako da bi žujalica radila samo na pola režima).
Grec ima četiri kontakta (nacrtani su +, - i dva ~) lemite + na crvenu žicu od zujalice, - na crnu žicu  (naravno proveri koja je +, najbolje na akumulatoru) a sa ~ spojite žice koje idu na lampicu za signalizaciju žmigavaca, belu i rozu (vode do signalne lampice za žmigavce) koje ulaze na široki konetor ispod instrumental table.

Offline R@kija

• Tržnica : (+23)
  • maxi forumaš
« Odgovori #14 : 16 Siječanj, 2010, 15:53:59 »
keeway mi je imo zvucni signal i nikad ga nisam zaboravio ugasit..ali na piaggiu nemam to i puno puta zaboravim al jbg..

u autoskoli sam npr. kad sam polago nije bilo zvucnog i stalno sam zaboravio ama bas svaki put i jedino sam na ispitu odvozio savrseno ahhahahhah

baotiani imaju to..al na njima cujes da si dal žmigavac 50m bokte..kako smo se smijali kad se frend sa baotianom vozil mi sjedimo ovaj skrece iz ulice i cujes ga kad doalzi hahahaha

Offline eladio

• We are the Borg
  • administrator
  • Tržnica : (+1)
  • maxi forumaš
  • Mjesto: ZG
  • Moj Skuter: Xciting 400i
  • Moja Kaciga: SMK Hybrid
  • MojSpuh: Yasuni black ed.
« Odgovori #15 : 16 Siječanj, 2010, 16:19:23 »
...sto se tice zujalica, svakako bi pomogle,

kako to ubaciti u zakon, trenutno mi se cini gotovo nikako,
mislim da je problem homologacije , zakonskih regulativa kod nas, + uskladivanje europskih zakona, nesto sto je trenutacna buducnost..

cinjenica je i da fali neko znanstveno istrazivanje oko toga..

s druge strane , moram priznati da sam imao prilike voziti neke skutere koji i imaju zujalice, i nisu nesto bucne, te u bucnoj gradskoj vrevi uz kacigu, nije od neke pomoci..

ipak mislim da je to nesto sto je prejeftino , i svakako bi dobro doslo na svakom skuteru pa i motociklu..

i jos jedna napomena, gotovo svaki skuter ima prekidac u centru , sto znaci samo stisnes sredinu i gasis zmigavce, sto je super,
primjer je kad sunca ili necega drugog ne vidis signalnu lampicu,  mozes se i dalje koncentrirati u promet i slobodno stiskati po tom prekidaci sa znanjem da je nakon toga svakako ugasen..

roberte , tvoj prekidac nije takav, to si sredi, jer ja te svaki put vidim da vozis pod nekim zmigavcem  :redface:
Mi ništa ne obećavamo, i to ispunjavamo!

Offline vktr

• maxi forumaš
« Odgovori #16 : 16 Siječanj, 2010, 16:24:24 »
Ja sam prije zaboravljo gasit žmigavce pa sam s vremenom naviko da svakih par sekundi stišćem tipku za gašenje Žmigavaca čak i kad su ugašeni. Sad je ta navika ostala i stalno imam palac na toj tipki i tipkam cjijelo vrijeme, to mi je ko neka zabava dok se vozim i nemam kaj radit, i smijem se svima koje vidim da su zaboravili ugasit  :icon_biggrin:

Offline robert

• Mr.GESTAPO
  • moderator
  • maxi forumaš
    • Zippo Friends Croatia
« Odgovori #17 : 16 Siječanj, 2010, 16:29:09 »
e eladio, šalter je sređen i radi super sada! problem je što fakat svaki put zaboravim ugasiti. sad kad sredim satove idu 15000mcd 5mm diode u kromiranim kućištima gore kao kontrolne lampice žmigavaca ut to ide i nek homemade zujalica.

Offline Pupo

• MS počasni član
  • Tržnica : (+1)
  • maxi forumaš
  • Mjesto: ZG/Pž
  • Moj Skuter: Area 51
« Odgovori #18 : 16 Siječanj, 2010, 16:48:06 »
Nemam problema s gašenjem žmigavaca, kako ih upalim, tako ih i ugasim refleksno!

BTW Bolje bi vozio skuter s blokadom nego sa zujalicom!  ;D

Offline KEEWAY

• Tržnica : (+2)
  • forumski biciklist
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Žakanje
  • Moj Skuter: Gilera Runner
  • Moja Kaciga: kineska
  • MojSetup: polini 70ccm
  • MojSpuh: Yasuni
« Odgovori #19 : 16 Siječanj, 2010, 17:19:27 »
 :hello:
ja sam na svom skutu skinuo one žaruljice, i ugradio jake naranđaste LED diode. i nikad nisam zaboravio ugasit žmigavce. :toothy9: