Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: struja,izmjenicna i istosmjerna  (Posjeta: 12863 )

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline sttipe

• Tržnica : (0)
  • forumski biciklist
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: kaštela
  • Moj Skuter: Yamaha x max 250
  • Moja Kaciga: ispod sica
  • MojSetup: 250-4t
  • MojSpuh: izdiše
struja,izmjenicna i istosmjerna
« : 01 Listopad, 2009, 18:31:46 »
jel zna neko,na skuterima (nrg)sta sve radi na izmjenicnoj struji,a sta na istosmjernoj?xebucka me regler,ili nesto drugo,al mislim da je on..ne daje mi dobar napon mi bude 6-7-8 volti,i kako dajem gas-smanjuje se..izmjenicni je uredan,svitlo radi,zmigavci,i senzor temperature..pokazivac razine goriva ne radi..lampica rezerve,neznam..lampica od ulja neznam..mogu li se te tri stvari spajat na izmjenicnu-na spule?aku mi je u ofsajdu,(unibat baterija ni nove nevaljaju)a alnaser mi nije ni nuzan..posjetija sam jednog autoelektricara,nije se stel mijesat..kaze da on samo zamjeni neispravan dio,a da zice i ozicenje nece ispitivat,niti se uopce u to dirat..da mu skuteri nisu dragi,itd..izbjegava starije motore..

Offline ..::IVKULJA::..

• Tržnica : (+1)
  • forumski skuteraš
  • zdravka
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: žu-os
  • Moj Skuter: fixer
  • Moja Kaciga: morski pas
Odg: struja,izmjenicna i istosmjerna
« Odgovori #1 : 01 Listopad, 2009, 18:42:51 »
svjetla,stopovi zmigavci,truba.. rade na istosmjernu a sve ostalo izmjenicna... izmjenicna ti ide do reglera i iz njega izlazi istosmjerna
jel mogu s tom iskaznicom u grad da fatam žene i to, ulazim u poznate klubove i ponosno pijuckam kolu dok vani stoji bt49qt9

Offline SlowRider

• MS počasni član
  • Tržnica : (+33)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zagreb
« Odgovori #2 : 01 Listopad, 2009, 18:45:43 »
svjetla,stopovi zmigavci,truba.. rade na istosmjernu a sve ostalo izmjenicna... izmjenicna ti ide do reglera i iz njega izlazi istosmjerna

svjetla rade na izmjenicnu struju

Offline 2TDottore

• OPREZ na tržnici
  • Tržnica : (-1)
  • maxi forumaš
  • *
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Moj Skuter: Purejet
« Odgovori #3 : 01 Listopad, 2009, 18:48:31 »
kao prvo krepo ti je regler i moras nabavit novi jer on mora punit izmedju 12.8-13.5V...
kao drugo unibatovi akumulatori su jedni od najboljih i to kai neko ne odrzavaa redovito akumulator ne znaci da akumulator nevalja....
kao trece tom svom elektricaru mozes slobodno porucit da promjeni posao ako nece radit ispitivanje zica i elektronickih komponenti onda neznam kai radi.....valjda uzme laptop i spoji ga na auto i ustanovi gresku i kaze samo da odes kupit novo.... to moze svako.... 

Offline 2TDottore

• OPREZ na tržnici
  • maxi forumaš
  • *
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
« Odgovori #4 : 01 Listopad, 2009, 18:49:45 »
svjetla rade na izmjenicnu struju

kak svjetla mogu radit na izmjenicnu struju kad idu prek akumulatora.....  ;D

Offline SlowRider

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #5 : 01 Listopad, 2009, 19:01:24 »
kak svjetla mogu radit na izmjenicnu struju kad idu prek akumulatora.....  ;D

rijec je o NRG-u, jedino purejet ima svjetla preko akumulatora  :malolud?:

Offline 2TDottore

• OPREZ na tržnici
  • maxi forumaš
  • *
« Odgovori #6 : 01 Listopad, 2009, 19:09:03 »
rijec je o NRG-u, jedino purejet ima svjetla preko akumulatora  :malolud?:

doro na 50cc nejdu drito prek akumulatora a to kai ide prek namotaja ne znaci da je izmjenicna struja na svjetlima nego je istosmjerna.....  :normalan?:

Offline SlowRider

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #7 : 01 Listopad, 2009, 19:23:05 »
doro na 50cc nejdu drito prek akumulatora a to kai ide prek namotaja ne znaci da je izmjenicna struja na svjetlima nego je istosmjerna.....  :normalan?:

:mosmislit:

neda mi se cupati shema gdje se jasno vidi kuda idu zice... u temi o spajanju xenona na 50ccm decki su stavljali graetz na zice od prednje zarulje... uzmi multimetar/voltmetar...

citat clana "gozz" ----> I još nešto, vaši i naši skuteri (50ccm) na žarulje prednjih svijetala i zadnje pozicije (ne štop) dovode IZMJENIČNU STRUJU (žaruljama sve jedno, ali ispravljaču je lakše!!!), tako da kad dovedete LED diodu, ona će svijetliti samo u trenutku kad struja ide u pravom svjeru (za nju), pa se može činiti da vam na ler gasu malo titra.... (ne govorim o klasičnom poskakivanjiu svjetla zbog nemirnog ler gasa...)

eto  :laughing3:

Offline gozz

• admin MS
  • forumski skuteraš
  • Ultimate "fix-it" tool
    • /
  • Mjesto: Zg
  • Moj Skuter: bio, više ne.
  • MojSetup: a u Bila
« Odgovori #8 : 01 Listopad, 2009, 19:30:42 »
Jel me neko tražijo???  :toothy12:

Da, na farove ide direkt izmjenična...

Pure jet ima elektronički reguliran gas (nisam 100% ziher al mislim) tak da njemu nije frka regulirat napon prek reglera pa ima istosmjernu....

@ sttipe

Kako si mjerio napon? Digitalnim unimerom? Pitam zato jer digitalci znaju zafrkavat pa krivo pokazivat na turaži... (pada napon )

« Zadnja izmjena: 01 Listopad, 2009, 19:33:36 gozz »

Offline sttipe

• forumski biciklist
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
« Odgovori #9 : 01 Listopad, 2009, 21:01:48 »
Jel me neko tražijo???  :toothy12:

Da, na farove ide direkt izmjenična...

Pure jet ima elektronički reguliran gas (nisam 100% ziher al mislim) tak da njemu nije frka regulirat napon prek reglera pa ima istosmjernu....

@ sttipe

Kako si mjerio napon? Digitalnim unimerom? Pitam zato jer digitalci znaju zafrkavat pa krivo pokazivat na turaži... (pada napon )

je digitalni je..pokazuje 7-8 volti i kad zaturiram pada i to..baterija je u ku..u,bojim se da mi ju je regler sredija.(neznam koji).stavija sam drugi regler jer onaj moj nije punija dovoljno(11-12v,mireno drugim multimetrom,nije bilo razlike kad dam gas)..to se dogadja na novom..sad mi stari vise neradi nikako..izgleda da sam ga skurija skroz..jer sam ga nekoliko puta stavlja pa skida..glupo mi je kupit bateriju,pa da mi svirne odma..jos gluplje bi bilo kupovat i regler pogotovo novi,ako su mi zice negdi sje,ane..zanimalo me na koju struju rade pokazivac goriva i lampica rezerve..jer mi je to sad muka..rez>5l,potrosnja 5.5l/100km..posa 15 km od kuce..pumpa svako 2-3 dana..

elektricar ima posla priko glave pa bira..isto je i sa onom dvojicom sta poravljaju motore,i skutere..jedan je vidija plastike sa pleh vidama osigurane,i nije tija radit nista..reka je otvoreno;oce li se istrest na hrpu kad ga otvorim?(skida sam mu cilindar,nevidi se da je ikad radija..ka nov..)

Offline sttipe

• forumski biciklist
« Odgovori #10 : 01 Listopad, 2009, 21:08:23 »
doro na 50cc nejdu drito prek akumulatora a to kai ide prek namotaja ne znaci da je izmjenicna struja na svjetlima nego je istosmjerna.....  :normalan?:
sve vrste generatora generiraju izmjenicnu struju.(pegla ju grec-4 diode u rombu)..znam da istosmjerna triba alnaseru,za ostalo nisam siguran..

Offline gozz

• admin MS
  • forumski skuteraš
  • Ultimate "fix-it" tool
    • /
  • Mjesto: Zg
  • Moj Skuter: bio, više ne.
  • MojSetup: a u Bila
« Odgovori #11 : 01 Listopad, 2009, 21:37:14 »
Rezerva i pokazivač goriva rade na istosmjernu, i to nakon akumulatora...

Offline stipe

• Tržnica : (+6)
  • maxi forumaš
  • Mjesto: Zadar
  • Moj Skuter: Piaggio Beverly 250
  • Moja Kaciga: Nolan N85
  • MojSpuh: 4road
« Odgovori #12 : 01 Listopad, 2009, 21:45:10 »
ajmo u kratko:

na 50ccm

izmjenična - zadnje svijetlo, prednje svijetlo, rasvjeta na instrument tabli, lampica kratkog i dugog svijetla

istosmjerna - alnaser, zmigavci, kocnica, kazaljka goriva, kazaljka temperature, lampica ulja, žmigavaca, goriva...
« Zadnja izmjena: 02 Listopad, 2009, 06:45:11 stipe »

Offline sttipe

• forumski biciklist
« Odgovori #13 : 02 Listopad, 2009, 00:08:02 »
ajmo u kratko:

na 50ccm

izmjenična - zadnje svijetlo, prednje svijetlo, rasvjeta na instrument tabli, lampica kratkog i dugog svijetla

istosmjerna - zmigavci, kocnica, kazaljka goriva, kazaljka temperature, lampica ulja, žmigavaca, goriva...
kratak i konkretan.. :)
na starom regleru mi je bilo da bi alnaser par puta upalija i nista vise..kazaljka od goriva bi brljala..kako kada..vecinom nebi pokazivala kako triba..zmigavci su radili non stop,bez zmiganja ili bi jednom zazmigali,i nastavili gorit,a truba je bila pretiha,jedva se cula..lampice uredne..sve sta je islo sa akumulatora nije funkcioniralo,100%..aku izmjeren za upaljena motora je bija 11-12v..novi regler,doduse mjeren drugim instrumentom,na izlazu iz reglera,za izmjenicnu struju 12 i vise volti,upalila se svitla instrument table,zmigavci rade kako triba?,truba-ne..jos je tiha..a ukratkospajana sa bivse-sada crknute baterije,trubila je skroz ok..pritiskom na botun,tiho?  :sad3: ?senzor temperature motora sad radi ka grom,(i tocan)prije kako kad..e,reci mi jos jel normalno da mi instrument nekad pokazuje i istosmjernu i izmjenicnu struju,na istom mistu mirenja?na bateriji?to je bilo kod starog reglera..mozda i kod novog,nisam ni gleda..i jos nesto,na nekim shemama od nekih piaggia je na statoru,2 zavojnice povezane jednom zicom,a druga je masa..na 3 povezane zavojnice idu 2 zice,i napon je samo izmedju njih..masa neigra..na nekim drugim shemama,2 su zavojnice spojene s 2 zice a 3 sa samo jednom zicom+masom..vjerovatno imaju 2 vrste namotaja..ima li to veze sa ovim i kako je na moj motor bolje da bude?sad su 2skupa povezane s 2 zice,a 3 sa 1+ masa.. :angry7:

Offline VoRdA_NRG_MC3

• Tržnica : (+16)
  • forumski skuteraš
  • Moj Skuter: NRG mc3
« Odgovori #14 : 02 Listopad, 2009, 00:46:00 »
evo imam i ja jedan problem isto na NRG-u.
svjetla prednja i zadnja i štop svjetlo mogu radit bez akumulatora, kad stavim akumulator i okrenem kontakt obrtaljka mi se popne na 1, stisnem kocnicu ona padne, nijedna lampica mi se neupali, a trebale bi od goriva i ulja na sekundu..
kad upalim motor nerade zmigavci, sirena, alnaser, obrtaljka mi se popne na 2,5 i u voznji se trese od 2-3, pokazivac temperature mi se popne do pola, i kad izvadim kljuc ona stoji bar 2 dana pa se sama od sebe spusti...
kad sam na rezervi nepali mi se lampica od goriva, tako sam jednom zbog toga gurao motor do ine..

jel itko zna u cem je problem, nisam jos nista dirao pa bi to sutra naredio ako se da.. hvala

Offline SlowRider

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #15 : 02 Listopad, 2009, 10:30:11 »
svjetla prednja i zadnja i štop svjetlo mogu radit bez akumulatora, kad stavim akumulator i okrenem kontakt obrtaljka mi se popne na 1, stisnem kocnicu ona padne, nijedna lampica mi se neupali, a trebale bi od goriva i ulja na sekundu..
kad upalim motor nerade zmigavci, sirena, alnaser, obrtaljka mi se popne na 2,5 i u voznji se trese od 2-3, pokazivac temperature mi se popne do pola, i kad izvadim kljuc ona stoji bar 2 dana pa se sama od sebe spusti...
kad sam na rezervi nepali mi se lampica od goriva, tako sam jednom zbog toga gurao motor do ine..

jel itko zna u cem je problem, nisam jos nista dirao pa bi to sutra naredio ako se da.. hvala

da li je taj akumulator ispravan, jer to se hoce desiti kada je akumulator dao svoje...

Offline sttipe

• forumski biciklist
« Odgovori #16 : 02 Listopad, 2009, 16:12:43 »

e slicno ka u mene..mislim da je lijek jedan i za tebe i za mene..jos tribamo utvrdit tocnu dijagnozu..bila je ric o regleru,ali nebi zelija nabavljat treci regler dok nisam siguran..usput,kad  je moj aku bija skroz nov,ja se ne sicam tocno jel sve radilo kako triba..kratko poslje stavljanja istog-nije..tad nisam ima multimetar..mada je evo izgleda upitno,jel bi mi sta pomoga..u svakom slucaju,bateriju ni u ludilu novu,dok ne ispitas regler i instalacije..dok ne saznas tocnu dijagnozu..

Offline VoRdA_NRG_MC3

• Tržnica : (+16)
  • forumski skuteraš
  • Moj Skuter: NRG mc3
« Odgovori #17 : 02 Listopad, 2009, 18:37:26 »
ma nije do akumulatora, kad stavim drugi opet isto.. e sad da mi se nije negdje zica presavila pa gubi struju?? nezz koji mu je qrac... e sstipe ajmo se nac pa da zajedno probamo nest, imam ja ideju al nezz oce uspjeti.. spojimo zice od motora na dalekovode ili na zice od tramvaja, valjda tako oce proradit... :icon_thumright:

Offline sttipe

• forumski biciklist
« Odgovori #18 : 02 Listopad, 2009, 20:31:23 »
nemam ja od koga mixat djelove..ovu dicu koja se s tim bave ne poznajem dobro,a blizu nemam nekog starijeg koga to mogu pitat..ako ti imas i spreman si zarizikat 100 kuna,koliko se da nabavit polovan regler,uzmi od nekog,i stavi na svoj skut..rizik je da je tvoj regler zapalila neka druga greska..pa da coviku moras kupit drugi,a i sebi onda..ali tad bar znas sta ti nevalja,i od cega ces poc..neznam jesu li kod tebe mestri kulturniji,ovi kod mene imaju posla i odma procjene da skutercic nudi puno zajebancije za malo para+eventualno ukaljano ime..mozda nije luda ideja poispitat zice i to nesto sklopova,barem multimetrom..za to nam tribaju informacije-kako..ima na multimetru opcija da tuli kad je u kratkom spoju..jos bi bolja solucija bila,da se ispitaju otpori zica,ali ja neznam koje bi vridnosti tribale imat zice od 1.5 kvadrata,ili one tanje od 0.75,neznam koje su di..na mom skutu imaju 2 paralelne instalacije,jedna je istosmjerna a druga izmjenicna..ja cu kad uvatim vrimena i volje probat ispitat zice koje vode do senzora za nivo goriva,jesu ukratko i oce li isti radit..sad cekam da se potrosi gorivo da vidim oce se rezerva upalit..jos samo moram stavit bocu od po litre goriva ispod sica! :toothy10:

Offline sttipe

• forumski biciklist
« Odgovori #19 : 02 Listopad, 2009, 20:41:03 »
http://www.motelek.net/schema/scooter/piaggio/piaggio_nrg.png
eto ti shema od nrg-a novijeg od mog..mozda i od tvog..