danas je bilo opušteno, natankovao i polako, solo u radionici...
dakle NGK BR9 ES je prehladna i puca kao petarda... nema ovde dovoljno temperature a predpostavljam ni kompresije za ovu svećicu, vratio sam se na BR8 ES koja radi besprekorno...
od podešavanja u dve tri faze nemam nikakvih boljitaka, jednostavno karburator mi je u razroku na ovom cilindru sa ovim paljenjem i ovom količinom vazduha, ako uvrnem 100-ku ne mogu više da spustim iglu, a na punom gasu treba dosta vremena da se probije snaga, dakle to ne valja,... meni se učinila 95 dizna najbolje na srednjem položaju igle, mada tu preliva na manjim otklonima kada mašina još ne ulazi u rezonancu, ako pak uvrnem 98 i spustim iglu skroz , onda imam koliko toliko dobar prelaz, i naravno uvek smrt belu boju.. ... hm ona merenja sam radio sa 98 diznom i sa drugim zarezom na igli, pa nije zalepio...
ajd nema veze rešim da uvrnem lulicu , imam prečnika 17,5 od originalnog mina airbox-a... i idemo ponovo setovanje, 90 dizna naliva , igla na srednjem položaju... 88 dizna je već tu negde, malo još preliva na igli, pun otklon deluje ok... reših da setujem paljenje na 2.25 početne pre GMT kako piše MHR, to je 24,9 stepeni i postepeno umanjenje sa porastom obrtaja...
malo se popravilo ponašanje na srednjim otklonima, jasno je veće predpaljenje traži više goriva,,. na punom gasu deluje ok... uradio sam test vožnju
kao što i vidimo na slikama, svećica je siva , nikakva, pred smrt, a diznu deblju ne mogu da uvrnem.. motor se žestoko greje, jasno je da je na oko 12k obrtaja ovde još preveliko paljenje, ili da ovaj karburator to ne može da napoji....
reših da spustim paljenje na 1.3mm pre GMT što iznosi 18,9 stepeni, i prema mapi umanjenje sa porastom obrtaja.... i ovde se 88 dizna javila kao debela, reših da uvrnem 85... za divno čudo imam nekoliko 85-ica, i kontrolom sa iglom lepo može da se vidi razlika, rećićemo da imam 84, 85, 86.. klasika, BGM , Motoforce, i Stage6 , proiuzvođači prave male razlike, evo još jedan primer da treba raditi sa istim brandom dizni, recimo jedno pakovanje od istog proizvođača, jer je ostalo sve malo različito.... i tako deluje ok... 86 dizna, igla na srenjem položaju, šraf mi je čini mi se na tačno 1,5 našao kao idealno setovan za pilotku... po dvorištu deluje ok, snage ne primećujem da fali, videćemo narednih dana, kako se ponaša na putu, i boji li svećicu više ili vozimo i dalje smrt bele elektrode ...