Da nastavim sa pisanjem teme. Pumpa je trenutno rastavljena, desili su se odredjeni problemi pa sad zelim da ih naglasim za nekoga ko bude radio jer tvrdim da se reparacija moze izvesti bez ijednog problema ako se prati ovo sto cu sada napisati.
Dakle, izbijanje pumpe preporucujem obavezno na presi da se radi, udaranjem ne vrijedi, jer je i sa presom tesko, ali moguce. Prvo dakle sto treba uraditi je presom vrlo malo pogurati osovinu ka dole, da bi urezi na crnoj plastici popustili, a zatim radapcigerom izdignuti crnu plastiku. Posle toga ide dalje izguravanje osovine presom. Medjutim, tu smo napravili gresku, zbog koje se i osteti kuciste pumpe. Pumpa je bila oslonjena na biksnu spoljnom ivicom i kuciste pumpe se isteglo jer je osovina zapekla. Onda smo ubacili biksnu unutra koje je drzalo kuciste i osovina je izasla bez problema. Postavicu video na kom je vizuelno objasnjeno gdje je greska i kako treba staviti biksnu da se osovina izvuce bez ikakvih ostecenja. U mom slucaju je osovina izasla sa sve semeringom, malim lezajem i distant prstenom na njoj. Veliki lezaj se izbija suprotno od spolja ka unutra.
Evo i dimenzije svega
Veliki lezaj 608-2rs 8x22x7, nalazi se i kod aeroxa i kod piaggia
Mali lezaj 628/8-2rs 8x16x5
Semering 8x16x10, kao na piaggiu
Distant prsten nije kao na aerox koji nalijeze na spoljni prsten lezaja nego je ovaj mali na slikama koji nalijeze na unutrasnji prsten lezaja. Lezajevi su SKF proizvedeni u Italiji, semering ROLF, meni nepoznat, ali nasao sam na netu da je takodje Italijanski.
Evo malo slika da se vidi kako sve izgleda. Inace, u metalnom kucistu ima zarez u kom je bio lijepak, znaci oba lezaja su zalijepljena u kuciste. Sliku manjeg lezaja nemam, samo unutrasnji prsten, jer se prilikom skidanja sa osovine raspao u djelice. Crna linija na lezaju je mjesto gdje je bio lijepak, kao i ovo crno na papiru.
Moram da razmislim da li da nastavim reparaciju. Znaci ostaje kupovina novih dijelova i posle lijepljenje epoxy lijepkom ili varenje. Medjutim problem mi je sto, kada se kuciste isteglo, dio je ostao trajno istegnut i sada mi poklopac ne nalijeze perfektno kao na proslim slikama, nego jedna polovina lijeze dok druga je malo izdignuta i mislim da ce to praviti problem pri lijepljenju/varenju.
Evo i video gdje sam objasnio kako osloniti pumpu na biksnu kako se kuciste ne bi isteglo.