Rade ja sam mislio Gyros dati za getribu 20%, ti sretan dok ne pojedess i ja sretan trajno.
Sad si razmisljam trebaju li mi ravni zubi od Malosso getribe, jer prilicno sam siguran da me i oni iritiraju pa cu ti vrlo vjerojatno vratiti da to rijesis nekom tuneru.
Bio sam tvrdoglav samo zato jer sam probao 50% getribu,doduse na serijali, i kad sam vidio da kuolung spaja tek na 45kmh, a kad usporavas otpusti na 50kmh i onda si u leru, reko sta je ovo, totalno nevozljivo. I mislio sam da ce biti slicno tako za 20%, recimo do 25, 30kmh, sto mi se gadi, kao i predugo proklizavanje kuplunga.
Medjutim, ovo je fenomenalno,bolje nego kada stavis malossi crne federe, ma milina.
Sad imam jako dobar razlog da izvucem maksimum, jer su benefiti ogromni. Ono s turpijanim DRevom ne drzi vodu, makar bi bilo bolje da je samo Stage 1 odradjen.
Na 50ccm purejeta cu utrpati 7%, jer na Runneru 70 mi je 7% malo kratko, trebao bi barem 13%. Ak je Suhi mogao sa spidijem sisati dalje dok je nrg posustajao jer je odlucio ici u prevrtavanje, ici ce i purejet jer ima potencijala cim krene dizati okretaje.
Sad moram nabacit drag race, Runner vs Elystar, jer Elystar osim sto je ruzno pace, bio je uvijek i zadnje pace. A sada se pretvorio u stroj koji nadmasuje moja ocekivanja.
Ugraditi cu mu i razne gadgete, digitalnu obrtaljku, termometar i voltmetar. Navikao sam na te stvari i malo se glupo osjecam bez njih, a jako su korisne kad se naviknes na izmjerene vrijednosti.
Jucer sam izmjerio potrosnju na 160km (115km tripa, gasiranja s prekratkom oem getribom, i 45km po gradu), iznosi 3.1l, za ovog snorlaksa nimalo iznenadjujuce jer je ovaj Elystar uvijek saugao vise od Runnera, a pogotovo Nrga.
Ali ici ce to sada dolje, jer nema vise iber ture i nepotrebno visokih okretaja.
Korak po korak, i Elystar bi mogao potpuno zamjeniti Runnera, jer sada vise nemam ni vibracija, a imam kruci skuter.
I konacno, sada mogu obici autobuse, dosta mi je njihovih 100gpsa koje ne mozes preskociti, u pokusaju da dobije drag race, autobus se spusio do ibera
Sada se vise nemam sto sramiti s purejetom, s ovim potezom ce karbosi konacno biti iza mene, a osim toga dobivam sve ono sto oni nikada nece imati:
A) vjecnost
B) mizernu potrosnju, a radis ganjacinu
C) nizak nivo buke, elasticnost da se moze ponasati kao mrtva serijala, ili budzing stroj
D)smijesan popis dijelova koji mi trrbaju, a baza je sto vise Originalnih dijelova, i sad cu navesti trenutni setup kojem bi trebao jos malo podici radne okretaje
- DR evo s malossi purejet glavom, sve original osim sto je prva specijala 47.5mm, dihtung ispod cilindra 0.4mm
- ZX auspuh duga grana
- Malossi multivar i oem crne 6.4gr rolice
- Piaggio original remen
- Ditech polutka
- Piaggio original kuplung i zvono, original federi kvacila i zeleni centralni
- Piaggio Zip original getriba
-Koristim svijecice od 11kn, traju kao one od 80kn, preventivno mijenjam na 3500km, ali ponekad mi se neda nego jednostavno vozim dok ne pukne na ispuh, e onda znam da je crkla, tj. bude potrosena.
- Original spuzva filtera zraka, TPS razbusen za 1minutu na 20mm sa 18mm, Airbox ulaz je 25mm, ali mogao bi ga smanjiti da mi je sto manje bucan na 20mm.
- Pritisak goriva dignut za 1bar vise, sad je 3.5bar
Eto, to je setup masine u detalje, i takav identican fura runner, dakle bez puno kerfeka, i kineski dijelovi su strogo zabranjeni i kaznjivi s bicevanjem jer imam boa lock!
Jos jedan zakljucak, iako je 20% predugo za ovu masinu, na nacin da je ne mogu razvrtiti u krajnjoj, mene to uopce ne smeta jer na startu nemam problema, a purejet je masina koja se ionako ne voli vrtiti iznad okretaja jer ne postizem prakticki nista s jacim spuhom.
Preostaje mi da vidim izlaznost remena, ako mu treba jako puno do bendixa, onda bi stavio cak i 13%, pa da 7% darujem Nrgu 50, jer na ovaj nacin sa eliminirao struganje remena po bendixu.
Sve mi se cini da bi tuning purejeta mogao postati jebeno smijesan, jer se pitam kako bi ovo radilo sa serijskim variomatom i polutkom i serijskim centralnim, jer serijski prijenos jako dobro radi, samo je kratak zbog variomata... A serijskih dijelova kao u prici, a i kvalitetni su...
Poceo sam bacati malo oko na Nmaxove, ali sad sam dozivio hladjenje, jer iako nije preskup, ovu skarabudzotinu sam si slozio po volji od dijelova koji idu u smece, pa mi je to jos veci gust, neovisan i sve imam uvijek na lageru, jer ČEKANJE dijelova, sitnica, pola dana, dan, me jako jako izludjuje...