Ja imam taj herkules 90l i zadovoljan sam. Glasan? Pa, nije tih, ali nije sve u db nego kako ih dozivljavas. Svakako je tisi od jednocilindricnog direktnopogonjenog kojeg sam imao prije. Puno manje iritantan zvuk, o tome se radi (manje visokih tonova koji paraju usi, a vise basa - da se jednostavno izrazim).
Ali i njega imam u prostoriji do garaze pa kad zatvorim vrata te prostorije problem ne postoji i moze se i tiho pricat u garazi dok kompresor radi.
10 bara u odnosu na 8 je jako velika stvar ako radis sa crijevom duljim od 10 metara zbog gubitaka. Ja sam na svom prvi dan uklonio regulator (jer je veliko usko grlo kao i kod svih hobi kompresora) tako da direktno iz tlacne sklopke zrak ide crijevom u garazu. Skuzio (izmjerio) da mi je pad tlaka na 10m dugackom crijevu unutarnjeg promjera 10mm na zracnom pistolju koji je gladan 1.5-1.8 bara (dakle, kad je 8 bara u boci, na pistolju kad je u pogonu imam pocetni tlak od cca 6.5 bara). Obzirom da je pistolj dosta jak (zapravo je zvijer
) , meni je i tlak u boci od 8 bara dovoljan za moje potrebe, tako da sam i tlacnu sklopku podesio sa 10 na 8 bara jer nemam potrebe za vise, a kompresoru je lakse. Ali, ako ti 8 bara u boci nije dovoljno zbog ko zna kojeg razoga (duljina crijeva, promjer crijeva, alat koji se koristi itd), 10 bara radi veliku razliku, barem u prvih par sekundi koristenja alata dok je tlak jos visok.
Prakticni primjer: mijenjanje kotaac na autu ljeto/zima i obratno: nadostukam jos 10m crijeva (9mm unutarnji promjer) na ovo postojece da mogu doc do dvorista sa pistoljem, pad tlaka je tada jos veci i gotovo sigurno je manji od 6 bara u startu. Uspijem skinut svih 4 kotaca prije nego kompresor potrosi 180 litara zraka, tj da u boci padne na 6 bara kad se pali ( znam jer se kompresor ne upali, ali je vro blizu da se upali. Da je slabiji pistolj, trebao bi kompenzirati sa visim tlakom, tako da bi dodatnih 2 bara cuda radilo, pogotovo ako bi recimo skidao glavcinu kotaca sa slabijim pistoljem jer bez tih dodatnih 2 bara nebi imao na pistolju potrebnih 6.5 i vise bara samo zbog duljine crijeva.
A ako koristis neki alat sa regulatorom jer ne trebas max snagu (sprica za farbanje, ili neki alat koji ne radikonstatno tipa klamerica itd), 10 vs 8 bara na 90 litara zapravo glumi vecu bocu za 20%.
Da skratim, zadovoljan sam sakompresorom, a odusevljava me boca koja je bazdarena na 10 bara (testirana na 16 bara) i kad ju pokucas prstom, zvuci ko debeli metal, a ne ko igracka kao sto su boce ovih kompresora koji idu do 8 bara - imao sam jedan kojeg sam vratio dvoglavni direktnopogonjeni od 100l, isto iz bauhausa, imaju ga jos u ponudi: ta boca je bila mekana ko tetrapak, skoro si je mogao utisnut prstom kad nije bila pod tlakom. To nije problem kad je kompresor nov, ali kad ga hrdja pocne nagrizat, itekako cini razliku zbog razlike u debljini stjenke.