Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Aprilia SR 300 Povremeno problem sa paljenjem - ne vergla  (Posjeta: 1331 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DexterNS

• Tržnica : (0)
  • forumski pješak
  • *
  • YearsYears
  • Moj Skuter: Aprilia SR 300 Max
Pozdrav drugari,

imam čuda problem sa paljenjem i sada je već počelo da me izluđuje. Pišem ovde da vidim da li je neko imao isti ili sličan problem pa da znam odakle da počnem.

Problem je sledeći:
okrenem ključ, dobije kontakt, stisnem kočnicu (obično levu) stisnem dugme za startovanje i ništa, mrtav!

E sad počinje njakanje okrećem ključ, gasim kontak, palim kontakt proveravam bočnu nogaru stiskam obe kočnice stiskam dugme i ništa se ne dešava.

Dosta često ponoviim ovo od gore dva tri puta i u jednom momentu samo zavergla i upali na prvi zub i radi sve normalno.
Međutim danas me je zajebavao jedno 10-15 minuta nikako da startuje (spuštaj/diži bočnu nogaru, vrti ključ, stiskaj kočnice, pali gasi dugme za prekid struje ma ništa nije vredelo)
Popizdim okrenem majstora i prepričavam mu šta se dešava (sedim na motoru) i dok pričamo klik i upali najnormalnije!

Ovo mi se dešava 1-2 puta u deset paljenja, nema pravila nekada danima se ne desi.

Akumulator kada je ugašen oko 11v kada motor radi oko 14v
Mikro prekidači u kočnicama ako je suditi po stop svetlu rade
Što se tiče nogare dešava mi se problem i kada je parkiran na bočnu i kada je parkiran na zadnju.

Majstor nije siguran pa kreće od pretpostavke da je kompijuter ili prekidač nogari ili nešto treće.

Jedino što sam primetio jeste da na satu ima lampica koja trepće crveno i kada se desi da neće da zavrti dok držim kočnicu i stiskam dugme za startovanje ona prestane da trepće i samo sija.

Na motoru je urađen redovan servis, nova svećica i kao sve ostalo je dobro.

Pomagajte  :dontknow:

Offline challenbeen

• maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYears
  • Mjesto: otok Pag
Odg: Aprilia SR 300 Povremeno problem sa paljenjem - ne vergla
« Odgovori #1 : 17 Lipanj, 2022, 23:09:45 »
Relej paljenja?
Gilera Runner SP      50 2006g
Gilera Runner VXR  250 2004g
Honda X-ADV         750 2017g

Offline Mlos55

• forumski skejter
  • **
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Moj Skuter: Peugeot Speedfight 2
  • Moja Kaciga: BOX(HJC) BX-1
« Odgovori #2 : 17 Lipanj, 2022, 23:11:20 »
To sto trepce crveno bi trebao biti imobilizator, ako ostane da sija kada okrenes kontakt znaci da ima problem sa ocitavanjem koda. Najcesce imobilizator blokira varnicu a dozvoli da se vergla, dok je na toj apriliji izgleda sema uradjena tako da imobilizator blokira anlaser da se zavrti, odnosno ne pusta mu struju.
  Cini mi se da covjek na ovom snimku ima problem koji si opisao. U opisu je napisao da mu se povremeno desi da ostane crvena lampica kad okrene kontakt i da tada ne moze da upali. Rijesio je problem zamjenom antene imobilizatora. Tako da trebalo bi malo pregledati elektricnu semu.

Offline balki

• Tržnica : (+7)
  • maxi forumaš
  • idemo dalje...
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zg
  • Moj Skuter: Sportcity X50ie; X=3
  • Moja Kaciga: Nolan N80.8
  • MojSetup: Nadasve funkcionalna nakupina djelova
  • MojSpuh: Akrap
« Odgovori #3 : 18 Lipanj, 2022, 00:27:27 »
Iz opisanog bi prvo posumnjao na antenu immobilizatora ili bravicu paljenja.
Stvarni život je iluzija izazvana odmakom od tastature

Offline Poggiali

• Tržnica : (+1)
  • maxi forumaš
  • Aprilia Sportcity 250
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zagorje
  • Moj Skuter: Piaggio Beverly 400
  • Moja Kaciga: je u vreci
« Odgovori #4 : 18 Lipanj, 2022, 02:36:52 »
jel imas master kljuc, onaj smedji ili kakav je vec bio na toj apriliji, pa probaj sa njime...

Offline DexterNS

• forumski pješak
  • *
  • YearsYears
  • Moj Skuter: Aprilia SR 300 Max
« Odgovori #5 : 18 Lipanj, 2022, 15:39:27 »
Pozdrav,
hvala na odgovorima.

jel imas master kljuc, onaj smedji ili kakav je vec bio na toj apriliji, pa probaj sa njime...

imam crveni ključ međutim isti problem, isto se ponaša.

@Mlos55
Da isto se ponaša kao na snimku koji si poslao.

Iz opisanog bi prvo posumnjao na antenu immobilizatora ili bravicu paljenja.

Pitanje, da li može da se menja samo antena ili mora sve u kompletu?

Da li postoji neki bypas?

Offline Vragolasti Denis

• forumski skejter
  • **
  • Banned!
  • YearsYearsYears
  • Moj Skuter: Peugeot Jet force
« Odgovori #6 : 18 Lipanj, 2022, 16:39:21 »
Pa  zar nije antena nakacena na bravicu ?

Offline JogFromYamaha

• moderator
  • Tržnica : (+10)
  • maxi forumaš
  • how you ride not what you ride
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Varazdin
  • Moj Skuter: XEvo 400
  • Moja Kaciga: schuberth sr1
  • MojSpuh: original inox
« Odgovori #7 : 22 Lipanj, 2022, 07:55:15 »
Polako, prvo i osnovno dok je akumulator u mirovanju mora imati iznad 12.2V inace sve pocne divljati znaci puni akumulator ako je stariji od 4 godine ili g a nemozes puniti da bude kontinuirano drzao struju mirovanja iznad 12.2 mjenjaj ga. Preslabi akumulator = radit ce svakakve gluposti greske i stanja nepaljenja. Pocisti kleme i akumulatorske kontakte sa drot kefom da bude svjezi cisti neoksidirani metal i da kontakt pri klemama bude dobar.

Poznato je kod motora piaggio grupacije da relej voli zezati, rjesenje je uzet ga i u autodjlovima uzet novi.

Sta se tice bocne nogare i slicnih stvari, generalno nema problema sa tim prekidacima, operi ga u wdu razradi i on ce radit kako treba, dali je bocna dolje ionako prikazuje lampicom na armaturi.

Manjak verglanja moze biti i cesto previdena stvar kao stopsalter, citaj ako stop svjetlo ne gori onda on ne radi, tako da dok stisnes kocnicu bilokoju mora se palit stop lampa inace nemozes zaverglat. I njih operi kontakt sprejem da budu cisti, po potrebi mjenjaj oba nisu skupi.

Sta se tice antene oko brave, ne vjerujem bas da je crkla samo tako, znam i imam iskustva s njima da vole zezati dok se motor pere minivasem pa smece ude u kontakte antene ili stalno netko antenu dira i strga, sve to nije uopce problem diagnosticirati jer cim ti motor prepoznaje kljuc lampica koja blinka prestane blinkati, ako ona divlja znaci da imas problem oko antene ili kljuca ciji se rfid neda ocitati. BTW i kljuc koji cesto pada na pod i prema kojem se nemarno ponasa hoce zezati, meni je curin pas zvako kljuc nakon toga je iso u kantu.

Tako da imas zabave ako ti se da kopat ili prepusti to pouzdanom serviseru koji ih slaze na redovitoj bazi.