Ne kontam kako neko uopste moze reci da ne treba mijenjati kocnice za ulje ako rade kako treba...pa radi se o redovnom odrzavanju. Znaci ne treba mijenjati ni ulje u autu dok motor ne rikne, niti bilo sta drugo...
Ja nisam htio da mijenjam ulje na skuteru (dobrih 6 godina) jer sam se naslusao "pametnjakovica" koji tvrde da nema potrebe, dok mi se nije desila havarija na kocionom sistemu.
Kociono ulje bi se trebalo mijenjati po preporuci na svake 2 godine da bi zadrzalo svoje kocione karakteristike. Problem kod DOT 3/4 ulja je sto su hidroskopska pa privlace vlagu i time se smanjuje temperatura kljucanja. Pored toga sto svako kociono ulje ima svoju "mokru" tacku (sa procentom vlage) kljucanja logicno je da skuter nece nikada postici tu temperaturu kao automobil ali ima drugih posledica kao sto je recimo stvaranje vlage u sistemu i samim tim slabije kocenje jer se voda, tj. para lakse kompresuje nego ulje i stvaranjem taloga u sistemu.
A da ne govorim da je jako bitna viskoznost kocionog ulja, posebno kod ABS sistema.
Meni se na skuteru desilo to da je preko zime (koja je bila srednje hladna) smrzla voda u ulju, dakle ono sto se kondenzovalo tokom proteklih godina u ulju, i rezultovalo time da mi pukne staklo na kocionom cilindru. Naravno ulje je iscurilo (pri tome upropastilo plastike na prednjoj masci i naljepnice) i morao sam da kupujem novi kocioni cilindar, novo ulje, itd. A mogao sam fino ustediti da sam redovno mijenjao ulje.
A da ne pricam o talogu koji se stvara u cilindru ako se ne mijenja ulje redovno...
A evo na sta je licilo ulje na dnu kocionog cilindra koje vise ima vode u sebi nego ulja:
Sezonu prije te zime skuter je kocio dobro, ne kao prvih dana ali nista sto bi ukazalo na mogucu havaraiju. Nakon promjene ulja i cilindra razlika kocenja je nebo i zemlja.
A ovome liku, sto sam procitao da nije mijenjao kociono ulje 12 godina na autu, nadam se da ne vozi po autuputu niti savjetujem da vozi...
Evo Lauda je super objasnija šta se može desit,nemora se svakome desit odma da kažem,moguće je da neko vozi 20 godina a neko 5 i da bude isti k**ra* mu,al samo kažem,servisni interval za zamjenu ulja kočnica je svako 2 godine,ja ga zamjenim jedanput godisnje jer mi to oduzme 20 min i 20 kn iz dzepa kazem meni nije problem to niti platit niti izgubit 20 min,jer zasto nebi zna da je ulje novo pa da sam miran,uzmen malo bočicu textar dot4 20 kn košta,litra jeinače 80 kn zamjenim to i miran sam,redovno kontroliram i pločice na skuteru,i ako su pri kraju zamjenim i njih,130 kn Lucas pločice meni koče brutalno,Bridgestone Ml 50 gume uvik,ja mislim da je ovjes i kočnice najbitnije od svega i oko toga uvik držim radi sebe i sigurnosti svog suputnika (većinom cure) i volim da je sve u redu...
Sve je objašnjeno ode,nisam mislia da ste vi debili (zvonkec92 i Jog) jer vas boli k**** kad cete minjat ulje i to,ako su vam skočile tenzije radi ove "rasprave",samo kažem kad je servisni interval i da to nije loše prominit jer je bagatela cijena radi sebe...
A za ulje getribe na autu kad ste se vec prije rugali,neznam jeli ikad curi bilo minjano na autu al znam kad sam uzea novo ulje bija jer san zima vec neke stvari pa mi je prijatelj koji radi u ducanu krivo ulje donija odma sam zaminija i ulje getribe,nije ga falilo uopce,al je prominjeno,i posli je to bia dolsovno novi mjenjač,a ulje serva koje sam bia spomenija takodjer je prominjeno na autu i volan je lakši za okrecat tj servo još bolje radi...
Ulja ima svoje karakteristike i na odredjenoj kilometrazi,starosti i svemu gube svoja svojstva i zato sam se bija dotaka ove teme i samo reka neke stvari,bez da uvridim nekoga i to je to od mene...