Meni na Z900 nakon 2 i pol godine nedavno krepao aku: losa kvaliteta (nije Yuasa kao nekada na Z750 koja je trajala jako dugo) i ove vrucine ga ubile i to u kombinaciji sa prevelikom voltazom koju je dobivao od motora (15.1V zadnjih tjedan dva: motor ima voltmetar na satu - stavio novi aku i voltaza opet na klasicnih 14.7V u okretajima, a 14,4V na leru kao i kad je motor bio nov sa novim akumulatorom). Jedno jutro krenuo na djir, popio kavu i jedva upalio motor koji nije mirovao niti pola sata i bio vruc jer se nije stigao ohladit, a i bio parkan na suncu (zapravo je relej samo skljocnuo, ugasio kontakt, pricekao 15tak sekundi i pokusao ponovo, ovaj put sa stisnutim kuplungom i nakon jednog klika releja, zavrtio je anlaser i upalio).
Gledao malo cijene, Yuasa za moj motor 450kn, Exide 277kn. Oba godinu dana garancije, kupio Exide. Zajebano je da zadnjih godina vise ne mozes kupit neformirani akumulator za motore nego ti ga pripreme u ducanu, srecom, bilo je dovoljno telefonski rec covjeku u Berenu gdje sam kupio aku da on ulije kiselinu, ali da ne puni akumulator nego cu ja to doma odradit sa CTEKom - nije se bunio na to iako da to nisam napravio, aku nebi bio pravilno formiran, al covjek je vidio da znam o cemu pricam pa nije bilo problome da mi da garanciju na akumulator kojeg on nije pravilno formirao. Tako je i bilo, ovjek je na povjerenej da cu doc po akumultor stavio kiselinu u njega, svaka cast, spasio mi dosta vremena jer nisam dvaput morao u ducan - ili tamo cekat mozda i pola sata da aku popije elektrolit. Kad sam dosao doma, pricekao jos malo da prodje cca 45-60min od ulijevanja elektrolita, spojio aku na CTEK i nakon cca 4 sata punjenja, aku bio spreman za upotrebu.
Za cijenu od 277kn, a obzirom da me svaki kilometar na motoru kad zbrojim sve troskove kosta kunu ili nesto vise (pogotovo od kad je i benga poskupila, ali i gume itd pa je to sad vjerojatno i 1.2kn po km , mozda cak i vise), a radim godisnje 20.000km, odlucio sam se na mijenjanje akumulatora svake sezone makar bilo nepotrebno, al financije to ne osjete u cijeloj prici (samo sto se taj dan nisam vozio jer bi napravio cca 150km, ustedio sam preko pola iznosa novog akumulatora).
Malo dulji post, al eto.