Tehnički kutak > Tuning skutera

ulje za kocnice

(1/3) > >>

raven:
ulje u onoj crnoj kutijici kod gasa mi je skoro pa prazno pa bi bilo u redu da to zamjenim,al nisam to prije nikad radio pa me zanima jel mogu to sam otvorit i ulit ulje unutra i jel mogu kupit to ulje u forticaru?i kakvo ulje u to ide?

RimSo:

--- Citat: raven - 03 Rujan, 2008, 19:32:16 ---ulje u onoj crnoj kutijici kod gasa mi je skoro pa prazno pa bi bilo u redu da to zamjenim,al nisam to prije nikad radio pa me zanima jel mogu to sam otvorit i ulit ulje unutra i jel mogu kupit to ulje u forticaru?i kakvo ulje u to ide?

--- Kraj citata ---

Tu ide ulje DOT 3 ili DOT 4..baš sam prije 2 dana sipao novo jer sam ozračio prednju kočnicu..

Giz:
Ili DOT5.1!

Nikako DOT5!!!!!

2TDottore:
Samo ti stavi DOT4 bilo koje firme i s tim nemas brige.DOT5 ti je za nove motore vece kubikaze gdje je novija tehnologija kod kocnica i gdje je puno veca temperatura grijanja ulja tak da ti to netreba za skutera.

Giz:
Pričaš krive stvari koje bi neke ljude mogle koštati života!!!  :angry7:

DOT5 ulje je ulje na čistoj silikonskoj bazi i kao takvo progrize kroz klasične gumene vodove, pojede gumice i dihtunge.
Znači, ono ima vrlo visoku temperaturu kuhanja i ne skuplja vodu u sebe no kao takvo je striktno vezano uz utrke te se NE koristi na cestama.

DOT5.1 nije bazirano na silikonu več na vodeno topivoj uljnoj bazi i kao takvo je pogodno za naše sisteme kočnica. Isto kao i DOT4 i DOT3 samo su to ulja nižeg temperaturnog razreda i više vode primaju u sebe pa papučica kočnice ima onaj spužvasti feeling.
5.1 ulje ima veču temperaturu vrenja(veču od 250stupnjeva) manje vode kupi u sebe te tako prolongira rad kočnionog sustava jer se u njemu ne skuplja voda koja je ujedno i glavni i jedini razlog zašto se mjenja ulje u kočnicama.

Isto tako, u kliještima kočnica se tokom godina taloži voda na najdoljnju točku u sustavu te je dobro pri promjeni ulja svakako i skinuti kliješta i tu vodu izbaciti van... Nema je puno, par kapi ili sitno više ali kad provrije pod jakim kočenjem onda pravi velike probleme.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju