Tehnički kutak > MojSkuter.com servis: FAQ

Gume

<< < (894/899) > >>

3alfa3:
Nije problem brzina trosenja, nego potencijalno pregrijavanje, pa ako je to problem, moglo bi bit veceg problema od trosenja gume u malo km. Ako me sjecanje dobro sluzi, molasice su super gume, ali za 50tke koje ih nece opteretit prvise niti tezinom niti brzinom.

3alfa3:

--- Citat: Corector - 13 Srpanj, 2023, 21:09:14 ---
Trenutno toliko brzo trosim gume, da su nakon par tjedana vec van balansa.
--- Kraj citata ---

To je skoro pa nemoguce izvest (rekao bi skroz nemoguce, jer ne vidim zasto i kako), trosenje gume je prelinearno po obodu da bi utjecalo na balans, a pogotovo da bi to mogao osjetit, tek na skuteru je to skoro nemoguca misija jer ipak se radi o manjim brzinama od motora/auta. Ako je tome doista tako, onda ti nisu bile u startu dobro izbalansirane, ne vidim kako bi to drugacije mogao biti problem osim kao flat spot sto se na autima najcesce desava kad blokiras kotace na velikoj brzini, ostqavis dugacak trag na cesti i fizicki unistis gume na jednom mjestu (ali tada ni balans ne pomaze jer vise nisu okrugle)

Corector:
Kod prednjih guma mi se desava kontra trosenje, iz razloga sto je sila prilikom kocenja veca od one u smjeru kotrljanja pa definira oblikovanje gume. Prilikom spusta s planina, zacas potrosim sredinu lijeve i desne trecine gaznog sloja, kocenje nizbrdo je odnese samo tako. Iza takdjer dolazi do deformacija, kontra se trosi sredini 1/3 lijevo i desno.
Volan mi krece vibrirati dost rano, pa imam problema s trncima u rukama od "stemanja".

3alfa3:

--- Citat: Corector - 14 Srpanj, 2023, 14:34:05 ---Kod prednjih guma mi se desava kontra trosenje, iz razloga sto je sila prilikom kocenja veca od one u smjeru kotrljanja pa definira oblikovanje gume. Prilikom spusta s planina, zacas potrosim sredinu lijeve i desne trecine gaznog sloja, kocenje nizbrdo je odnese samo tako. Iza takdjer dolazi do deformacija, kontra se trosi sredini 1/3 lijevo i desno.
Volan mi krece vibrirati dost rano, pa imam problema s trncima u rukama od "stemanja".

--- Kraj citata ---

I kod mene tako na motorima, najvise trosenja na srednjoj polovici gume od centra (polunagib, kocenje u zavoj), ne toliko po sredini. Ali i to je uniformno, samo guma bude drugog profila (spicastija) i ne baca kotac van balansa. Doduse, skuteri su naprijed jako lagani pa iako je kotac manjeg promjera i mase, moguce da se na njemu nepravilnosti na cesti osjete jace, ali cudi me da bi balans tu ista pomogao jer kotac u tom slucaju nije van balansa, samo je profil gume promijenjen.

Btw, jesi probao pumpat prednju gumu malo jace (ali u dozvoljenim granicama sto proizvodjac gume navodi)?

branee:
Sigurno da je drugačije trošenje prednje i stražnje gume na normalnom motoru, ali nikad osjetio disbalans kotača..
Zadnje što sam ganjao pred par godina je bio Suzuki SV 1000 naked, ( prije toga enduro ) za nekakvu brzu touring vožnju na more, i vožnju općenito, kombinirao sam napred sport gumu a iza touring ( ili barem 2komponentnu iza ) čisto iz razloga što V2 motor od 1000ccm jako koči motorom kod oduzimanja gasa ali i daje instant ubrzanje ako se ganjaš, odmah manje prednju trošiš, taman u kasnu jesen skoro isto bile potrošene ( zadnja više )
Sad za ovaj bicikl pojma nemam od guma što valja, tema je bila puno aktivnija prije 2019/20.g. nego sad u 2023.g.
Pa eto, ako ima tko kakav prijedlog - slobodno nek napiše

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju