Općenito > Generalno o skuterima

koje ulje preporucate ?

<< < (9/24) > >>

eladio:
ja sam stavljao u vespu najjeftinije mineralno od valvolinea (28 kn) , i nakon sto sam presao 30tisuca na njoj (ona je imala preko 55000) sam ju prodao , i dan danas je vidim kako vozi..

toliko o vespi, bas nju briga za ulje, prekvalitetna je  :icon_biggrin:

r.e.!:
Mineralno ulje može se koristiti, kao i ulje na kojem si pofrigao, recimo, jaja sa slaninom za doručak.
Ali mineralna ulja imala su smisla dok se koristilo olovno gorivo koje je imalo i svojstvo podmazivanja.
Inače mineralna ulja jesu pogodna za motore koji se sporo vrte poput Vespina.
Danas gorivo nema olova pa tako ni svojstva podmazivanja, pa je sintetsko ulje u svakom slučaju sretniji izbor. Ali i skuplji. Inače, sintetsko ulje ima ujednačena svojstva podmazivanja i izgaranja neovisno o uvjetima eksploatacije. A stvara i manji otpor pri radu motora i ima povoljan utjecaj na radnu temperaturu zbog manjeg indeksa viskoznosti.
I svakako, izbor ulja stvar je osobnog izbora i mogućnosti...

filiplatinovicz:

--- Citat: ---I svakako, izbor ulja stvar je osobnog izbora i mogućnosti...
--- Kraj citata ---

svakako... samo što je uz današnje dvijepostotne mješavine ltra ulja dovoljna za 49 litara benzina, s čime i Tvoja vespa 150 prijeđe 1K, a cvaje 50 i po 1,5K km. Razlika u cijeni sint i min selenije iznosi 39 kn što znači da na 100 km trošiš za 3,9 kn više love, od škota, koliko nije dostatno ni za kavu. Dakle, za prijeć 100 km trebaš 4,9 l BMB euro supera 95, danas po 8,0 kn, koji dakle stoji 39,2 kn + 3,6 ili 7,5 kn za ulje.
S mineralom prijeđeš 100 km za 42,8 kn, sa sintom za 46,7 kn... Da ustedu stavljas na stranu... nakon prijedjenih 100K km s vespom imao bi 4,9k kn, taman za baotiana! Samo naizgled je tako. Vjerojatno bi strojne sklopove trebalo mijenjati češće zbog korištenja ipak znatno lošijeg podmazivanja... i vjerojatno bi mehaničke intervencije u razdoblju prelaženja navedene kilometraže stajale ukupno više od navedenog iznosa...
Daklem, pijete mirogojček i brlju, ali u skutere lijevajte isključivo sintu!!!

r.e.!:
Čuo sam za taj "mirogojček" :laughing7:
Što je stvarno gadan kao što mu ime kaže? :tard: :angel7: :angel7:

filiplatinovicz:
ma to ti je standardni badelov konjak... zadnji put sam ga pio s pokojnim josom!  :angry7:

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju