Pozdrav svima.
Jako dugo me nije bilo na ovom forumu a najvjerojatnije me ni sad nebi bilo da ne pada kisa.
A razlog je jednostavan.... vise nemam skuter
X9 250 sam imao dosta dugo i evo par mojih dojmova o tom skuteru.
Sto se tice kvalitete, tu stvarno nemam nikakvih zamjerki. Radio sam redovite servise i nisam imao niti jedan kvar.
Ponasanje u voznji me je u pocetku malo brinulo.
Velika razlika je u stabilnosti po zavojima izmedju motora i skutera i stvarno sam se u pocetku vozio oprezno. X9 se je na ravnom i u blagim zavojima ponasao sasvim solidno, ali problemi su pocinjali kod agresivnije voznje, i to kod naglog prebacivanja iz jednog zavoja u drugi. Rama se je uvijala kao da je od gume i to je bilo prilicno zastrasujuce iskustvo jer sam osjecao da nemam kontrolu nad skuterom.
Ali, s vremenom sam vidio gdje mu je granica i to uvijanje mi vise nije predstavljalo problem. Da bi jednog dana vidio na zadnjoj gumi da sam vozio do ruba. Nije bilo nikakvih posebnih pokusaja da nagnem skuter do ruba gume. To se je dogodilo samo po sebi.
To mi je dalo do znanja da sam upoznao mogucnosti skutera i da iznanedjenja u ponasanju skutera vise nebi trebalo biti.
Snaga
Na otvorenoj cesti je bilo sasvim dovoljno snage dok nema prometa. Ali u prometu se itekako osjeti da nema snage. Mislio sam da je ista stvar sa snagom kao i ponasanje u voznji. Nije isto voziti 900 ccm motor sa 100 ks i X9. Ali tu mi nikakva prilagodba nije pomagala. 250 ccm. masina ima definitivno premalo snage. A pogotovo kad je natovaren i kad su dvojica na skuteru.
Moje misljenje je da bi za nekakvu pristojnu voznju na duze pruge minimalno trebalo 400 a pozeljno bi bilo 500 ccm.
Udobnost
Svaki motor ili skuter prije ili kasnije postane neudoban. A u tom pogledu mi je X9 bio katastrofa.
Sami polozaj sjedenja je bio dobar, ali ubijao me je sic.
U x9 se mogu stavit dvije kacige, a da bi to postigli, morali su na sicu napravit povisenje sa unutarnje strane. To je rezutiralo da ispod guzice imam kvrgu koja se u pocetku ne osjeti. Ali kod duze voznje uzrokuje lagano klizanje guzice prema naprijed. Znalo mi se dogodit da su me nakon duze voznje bolele noge od stalnog upiranja da sprijecim klizanje. Druga opcija je bila da sjedim na vrhu, gdje nema klizanja. Ali vrh je uzak i tvrd, i opet nije bilo dobro.
Udobnost sjedenja suvozaca je odlicna, ali suvozacu su noge previse naprijed a to je veliki problem kod nizih ljudi. Supruga se zalila da ju boli kicma jer se na neravninama nije mogla oslonit na noge.
Jedini razlog prodaje X9 je neudoban sic i manjak snage. A kad bi mi financije dozvoljavale, sigurno bi uz motor imao i maxi skuter.