Tehnički kutak > Tuning skutera
DIY - Senzor Temperature
veka84sb:
:icon_thumright:
iako cu vjerojatno uzimati od haca stager 6 jer trebam i brojac okretaja.
gozz:
Prije svega PRETPOSTAVKA da znadete lemiti, i imate lemilicu. ako ne znate, ne trudite se dalje čitati...
Znači sklop ima dva djela (dvije grupe), jedno je senzor koji očitava temperaturu i daje informaciju o njoj, a drugi dio je elektronika koja pretvara taj signal u paljenje ledica ovisno o temperaturi...
Ok, dakle, treba kupiti prvo senzor, i to onaj oznake LM 35
Postoji više varijanti kućišta u kojima dolazi, a naše koje nas zanima dolazi u obliku kućišta koje se zove TO-92 ma tri nožice, mora, MOOORA ovako izgledati:
Ne znam, da li ima još itko ko sada ne zna kako taj senzor izgleda???
Znači, šifra/oznaka senzora je LM 35, i kako i mlijeko dolazi u nekoliko različitih tetrapaka (1 litra, boca plastična, staklena...) tako ovaj senzopr dolazi u nekoliko različitih kućišta, a ono koje je nama najpraktičnije je TO-92
Ima tri nožice, jedna je minus, druga plus, a na treću dolazi izlazni napon koji je u rangu sa temperaturom koju senzor mjeri... i to da je na 0 C izlaz 0 Volti, a za svaki idući stupanj 10 milivolti ili 0.01 Volt više, pa matematikom dođemo da je na 100C izlaz daje 1V.
Koja je nožica koja?
Znači, GND je kratica od GROUND iliti MINUS,
+Vs je + voltage supply iliti PLUS
a VOUT je voltage out iliti izlazni napon, na kojem mjerimo (prema minusu) izlazni napon koji je u razmjeru s izlaznom temperaturom...)
PLUS i MINUS napajanje radi od 6 do 18Volti, znači bez problema ide na naše 12V akumulatore na skuterima!!!
Da li je ovo sada svakome jasno???
Znači, sada treba kupiti trožilni kabel (tri žice) i to oklopljeni. Može i višežilni, ali nama trebaju samo tri žile da spojimo senzor (koji ima tri žice) i dovedemo te žice do elektronike...
Što znači trožilni:
Što znači oklopljeni:
Zašto oklopljeni:
Zato jer oklop spojen na minus (masu) sprječava smetnje da dolaze na naše žice!!!
Dakle, da li sada znamo kojikabel kupiti???
sada, zalemiti žice na senzor, i dobro ih izolirati, te i oklop spojiti na minus...
Kako i gdje staviti senzor na mašinu, to ostavljam svakome zasebno, da li će se nasloniti na glavu cilindra, da li ugurati simo, tamo, to se ne mogu mješati.
Slowrider je stavio na svom LC u staro kućište od termometra, a Robert je stavio u posebnu piksnu pa ispod svječice, te preporučam da se obratite njima za pomoć i savjet oko toga...
Sada, kada smo uzeli senzor, spojili se žicama na njega, te ga pričvrstili na motor, preostaje nam da izradimo elektroniku koja će nam taj signal sa senzora prikazati na ledicama recimo kod volana...
Evo kako sam ja spojio žice na senzor i kako je slowrider turnul senzor u motor:
E toliko za sada, nastavak slijedi kad dođem doma, jer na poslu nemrem baš trkeljat po kompu... :hello:
andy:
--- Citat: gozz - 05 Svibanj, 2009, 14:02:10 ---
--- Kraj citata ---
Jel to ovaj senzor.. Meni treba senzor a nemogu ga nać na SA nigdjee.. :dontknow:
http://www.scooter-attack.com/shop/artikel.php?s=&artnr=S6-4030ET01&modell=20&l=navigation
EDIT.. Mislim da bi to trebo bit ovakav senzor koji meni treba..
http://scooter-center.com/catalog/popup_image.php?image=big6871.jpg&alt=Temperature+sensor+Minarelli+LC&ddir=design/&style=popup.css&pdir=images%2Fproducts%2F
PitBull Aerox:
to je obicni senzor koji bude u svakoj LC masini
zikihos:
da li bi se moglo ici na vise temperature uz neke od ovih senzora :)
http://www.elektron.hr/index.php?page=catalog&content=areaitems&area_id=1&id=8&rid=
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju