Općenito > Generalno o skuterima
2T s ugašenim svijetlima ide bolje :)
vktr:
--- Citat: dr.josip - 24 Travanj, 2012, 23:34:10 ---jos malo pa jesam mag...:)
ajd da ti malo pojasnim...:)
dok motor radi...namotaji se nalaze u promjenjivom magnetskom polju (megnet koji rotira) i time se na krajevima namotaja inducira elektromotorna sila (poznata kao napon :) )... to nist dodatno ne opterecuje radilicu...samo imamo zamasnu masu magneta...al ne bih sada o tome :)
tek kad na stezaljke namotaja spojimo trošilo, poteče struja koja u namotajima stvori suprotno magnetsko polje onom polju koje stvara magnet, te time se javlja i sila koja opterećuje motor...(Lorenzovo pravilo)... Dakle, ukoliko nema trošila (žarulja), nema struje, nema sile, nema rada, nema dodatnog opterećenja na radilici...
jer..napon je (neznam točno) recimo 13,5V, stuja 0A, snaga P=U*I=0W ;)
i malo pogledaj princip rada sinkronog generatora :)
--- Kraj citata ---
e točno to sam htio reć al nisam mag.ing.el. pa nisam znao ove stručne izraze :toothy12:
dr.josip:
--- Citat: vktr - 24 Travanj, 2012, 23:39:53 ---e točno to sam htio reć al nisam mag.ing.el. pa nisam znao ove stručne izraze :toothy12:
--- Kraj citata ---
hehehehe...ma ovo sam i ja malo "prilagodio" da se razumijemo ;)
Ruff Ryder:
dok motor radi...namotaji se nalaze u promjenjivom magnetskom polju (megnet koji rotira) i time se na krajevima namotaja inducira elektromotorna sila (poznata kao napon :) )... to nist dodatno ne opterecuje radilicu...samo imamo zamasnu masu magneta...al ne bih sada o tome :)
tek kad na stezaljke namotaja spojimo trošilo, poteče struja koja u namotajima stvori suprotno magnetsko polje onom polju koje stvara magnet, te time se javlja i sila koja opterećuje motor...(Lorenzovo pravilo)... Dakle, ukoliko nema trošila (žarulja), nema struje, nema sile, nema rada, nema dodatnog opterećenja na radilici...
--- Kraj citata ---
to stoji ali ta sila koja opeterecuje rotor je tako jako zamjetna da se na dyno testu nebi vidjela.. tak da su to puste price....
dr.josip:
--- Citat: Ruff Ryder - 25 Travanj, 2012, 11:07:04 ---to stoji ali ta sila koja opeterecuje rotor je tako jako zamjetna da se na dyno testu nebi vidjela.. tak da su to puste price....
--- Kraj citata ---
ali ona postoji...:P
i sam sam rekao "naravno da ima razlike, al to je zanemarivo :)"
i to sve se moze izracunat...koliko promila je utjecaj na okretni moment radilice...:D
SixPack:
--- Kraj citata ---
Lijepo i stručno objašnjeno :icon_thumright:
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju