Društveni kutak > Susreti, putovanja, putopisi..

nija na dva kotača, ali je putopis-sort of- Sahara

<< < (2/3) > >>

luna500rr:
2km :o
ja mislio 50-100m da treba kopat, a i dobar je to pritisak kad odozdo izbaciva bez pumpe naftu na povrsinu, bar 150 bari :drunken_smilie:
imas li sliku opreme, jel zeznuto radit tamo :icon_biggrin:

gozz:
I sada, ono što me se najviše dojmilo, u cijeloj priči mojeg 3 mjesečnog boravka tamo, su takozvane "pustinjske baklje" ili desert torches!!!

Kako sam već rekao, tamo nafta ( pa i plinovi, metan i ostala plinarija) pod pritiskom sami znaju izmigoljit na površinu. Tako i ti plinovi, na nekim mjestima u sred pustinje, sami non-stop izlaze na površinu, u velikim količinama... E kako je Metan i ostatak ekipe jako loš za atmosferu, onda su ljudi odlučili zapaliti taj plin, jer je CO2 koji se dobije izgaranjem, manje zlo, i manje opasan za okolinu... Pa tako, u sred pustinje, nigdje ničeg, imate baklje, iliti plamen, koji gori desecima godina, bez prestanka... Ne trebam niti pričati kako to sablasno izgleda, pogotovo noću...

Ponekad, znaju zabiti par metara cijevi u zemlju di taj plin izlazi, pa da plamen ne gori po podu, da gori iz cijevi... ali nije bitno... slijedi par slika, po danu i po noći, i velim, oko toga nigdje ničeg!!!

[privitak je izbrisao admin, stariji od 4godine]

gozz:
Okolina noću ne izgleda na zemaljsku, nego više na površinu mjeseca...
Naravno, kad imaš fotić, veliku vatru, onda simuliraš i "grah za večeru"

Još jedno jezerce:

gozz:
I za kraj, par slikica samih dina, moje malenkosti na njima, uz cuganje hmelja...  :laughing11:

gozz:

--- Citat: luna500rr - 02 Kolovoz, 2011, 11:08:09 ---2km :o
ja mislio 50-100m da treba kopat, a i dobar je to pritisak kad odozdo izbaciva bez pumpe naftu na povrsinu, bar 150 bari :drunken_smilie:
imas li sliku opreme, jel zeznuto radit tamo :icon_biggrin:

--- Kraj citata ---

Veliš slike alata...

hm, svi alati, kako moraju bir ugurani u bušotinu promjera 10 cm, moraju izgledat isti, valjkasti i dugački Slika1
ali kako se radi o velikim temperaturama i tlakovima, moraju biti od titana i specijalne elektronike.

Pitaš dal je teško radit? Pa je i nije... Teško je jer i ko u zatvoru 6 tjedana, pa 3 tjedna doma, pa opet 6 tjedana, a lova nije neka bajna... zato sam ja i odustal... a zajebancija je vrhunska, jer jedino tako nećeš prošvikat...  :laughing7:

Inače, tam u Alžiru najviše pvercaju cigarete i alkohol (razumljivo, ne), pa trebaju terence - đipove za vožnju po dinama, da ne voze po cesti da izbjegnu policijske patrole...

Pa đipove otimaju firmama koje ih imaju na lizing... pa eto dogodovštine mog kolege dok se vraćao u bazu:

Vozi toyotu landcruiser, i pred njega - OPA, dva "terorista" s kalašnjikovima.
-Stani!
on stane.
-Da li je to tvoj đip?
- Nije, od firme je!
-Ok, uzimamo ga!!!

-Da li je to tvoj laptop na sicu?
-Je!
-Onda ti ga nećemo uzeti!

_imaš li mobitel?
_imam!

-Uzmu mu bateriju da nemre zvat muriju, i DAJU MU 20 DOLARA DA SI KUPI NOVU!!!!!

Vele, hodaj u ovom smjeru 3 km, i doći ćeš do malog sela, di ćeš se snać za dalje!!!

Eto, neki pošteni lopovi...

Inače, valuta im je alžirski dinar, i da, litra benzina im je 1 KUNU!!!

Mislite da je to malo?

U Saudijskoj Arabiji je benga besplatna za stanovnike SA.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju