Tehnički kutak > Tuning skutera
NTN lezajevi
Miki-speedy:
--- Citat: b_l_a_c_k - 03 Srpanj, 2011, 01:40:55 ---Samo da se nadovežem u vezi sa brojem kuglica.
Stari ti je brojao koliko ima kuglica, a nije obratio pažnju na najvažniji faktor: trenje.
Manji broj kuglica > manje trenje > manji gubici > Manje zagrijavanje. Ležaj sa manje kuglica je vjerovatno od kvalitetnijeg materijala, a takođe za svaki ležaj se može na osnovu dimenzija i zračnosti odrediti njegova "nosivost" i trebao bi imati istu kao i ležaj drugog proizvođača jer su te vrijednosti standardizovane. :glasses9:
--- Kraj citata ---
To ide obrnuto proprcionalno..
Pa zamisli 1kg na 7 kugli i 1kg na 14 kugli,gdje ce vise bit opterecene? Kad ce bit vece trenje?
b_l_a_c_k:
--- Citat: Miki-speedy-sm - 03 Srpanj, 2011, 01:44:26 ---To ide obrnuto proprcionalno..
Pa zamisli 1kg na 7 kugli i 1kg na 14 kugli,gdje ce vise bit opterecene? Kad ce bit vece trenje?
--- Kraj citata ---
Da, a vidi sada ovo.
1 kg raspoređen na 7 kuglica (pišem bukvalno), opterećenje koje djeluje na kuglicu je koncentrisano u jednu tačku, i to je neka površina.
Eh sada, 1 kg na 14 kuglica, imaš dvostruko veću dodirnu površinu, što je veća dodirna površina, veće je i trenje, zar ne?
Zavisi sada i od promjera kuglica, ali ja govorim za slučaj kod kuglica istog promjera.
Pupo:
--- Citat: Miki-speedy-sm - 03 Srpanj, 2011, 01:44:26 ---To ide obrnuto proprcionalno..
--- Kraj citata ---
Sam si zaboravio da te kuglice vjerojatno nisu iste veličine, pa ni dodirna površina nije ista. A i zračnost ti je dosta bitna kod ležajeva.
marin18:
molio bi clanove ako ulove vremena da me savjetuju u moj temi u Tehnickim pitanjima ;D :icon_thumright: hvala
b_l_a_c_k:
--- Citat: Pupo - 03 Srpanj, 2011, 01:53:16 ---Sam si zaboravio da te kuglice vjerojatno nisu iste veličine, pa ni dodirna površina nije ista. A i zračnost ti je dosta bitna kod ležajeva.
--- Kraj citata ---
Eh sada,
Promjer kuglica može ostati isti, poveća se jedan od prstenova ležaja, a drugi smanji, i tu smo na dobitku.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju