Tehnički kutak > Tuning skutera

Ležajevi i sve o njima by Lageros

<< < (75/76) > >>

challenbeen:
Ili ne znaš montirati ležaj, ili siluješ previše radilicu pa ode ležaj ... Jbg denise  desi se i najboljem... (A i uvik se desi da od 10.000 ležaja jedan bude tvornicki neispravan)

lageros-zg:

--- Citat: Vragolasti Denis - 27 Prosinac, 2021, 02:17:40 ---Jeli jos netko osim mene primjetio pad kvalitete sa Koyo markom veze lagera radilice. Jedostavno lageri pocnu jako brzo sumiti kao da se radi o zracno hladenom skuteru.

--- Kraj citata ---

Već sam negdje pisao o tome da su ležajevi općenito najprecizniji i najsavršeniji dijelovi nekog radnog stroja gdje dozvoljavaju samo minimalna odstupanja odnosno tolerancije i sve preko toga utječe na njihov rad ili bolje rečeno na dugotrajnost u radu.
Gotovo svaki dio se može testirati i na taj način utvrditi zbog čega je došlo do greške u radu, ali činjenica je da je puno lakše pogriješiti nego li da je neki takav ležaj/proizvođač loš. Da, naravno, uvijek je moguća greška u proizvodnji, ali ako se uzmu u obzir svi forumski portali svijeta (koje pokušavam i sam pratiti), vrlo lako se može doći do zaključka da valja sve i ne valja ništa. To mislim apsolutno na sve dijelove (s obzirom da smo kao firma već 30 godina na tržištu i osobno pratim sve aspekte raznih dijelova koje prodajemo).

S druge pak strane, da, isto tako je činjenica da globalizam donosi i nedostatke pa tako i u kvaliteti dijelova, a to se moće vidjeti koliko se novih vozila povlači na opozive jer nepto nije u redu sa nekim dijelovima, a govorimo o original dijelovima prve ugradnje u tvornici, što bi trebalo biti kao najbolje, ali nije to baš uvijek tako. Samo treba pogledati malo oko sebe i pročitati što se piše i govori, kako nema više dovoljno materijala i ruda za izradu dijelova pa samim time zbog svega toga dolazi do slabljenja izrade komponenti, a u konačnici i kašnjenja u proizvodnji vozila.
Kada se to sve uzme u obzir, dakle ne samo jedan dio u moru mnogih povezanih međusobno, činjenica je da tim međusobnim dodirnim točkama ili međusobnim djelovanjem dolazi i do problema u radu, odnosno dugoročnosti rada tih dijelova.

I naravno, na kraju cijele balade, nedostaje i stručnih osoba, majstora, inženjera, trgovaca (to uglavnom najviše mislim na naše područje), jer za sve treba znanje i naravno praksa, ali i poštenje, jer svi smo mi uvijek u pravu, a u stvarnosti se pokazuje da se mulja na veliko (što se vrlo lako može vidjeti koliko tko kome od nas vjeruje u ono što kažamo), no isto tako se zna da to opet nije svatko takav, da ima i onih koji su u redu i znaju svoj posao koji rade i da im se može vjerovati, ali takav netko će i priznati svoju grešku ili će reći da ne zna itd....

Dakle, u ovom slučaju je moguće sve, ali uvijek treba uzeti u obzir sve varijable u jednadžbi i onda donijeti konačno riješenje i zaključak,
a danas su ti ležajevi poprilično povoljni cijenom, da se slanje istih u Japan/Njemačku na testiranje (zbog troškova) uopće ne isplati, a da na kraju kažu da je problem bio u nečem drugom.

E da, zaboravio sam spomenuti i korištenje proizvoda, jer sjećam se još prije problema sa ležajevima na nabrijanim skuterima i još onima koji voze trke.
To nije normalno korištenje tih proizvoda i oni se u takvom korištenju nakon utrka mijenjaju, ne ostaju dalje za korištenje ili ako netko nabrije skuter koji se vrti i više od deklariranog za takav proizvod pa i samim time dovodi u problem idugotrajnost rada određenih komponenti.

Osobno i dalje najviše preporučam japanske ležajeve KOYO i NTN (kada su Made in Japan) i Koyo je trenutno najpovoljniji cijenom, a s druge strane NTN je skuplji i samim time se i slabije prodaje, ali jednako tako zbog te razlike u cijeni ne znači da je "zlatni" i da će raditi bolje od konkurencije, a sve zbog svih gore spomenutih razloga.

Dasta je16:
Pozdrav, nigdje nemogu naci za kupiti lezajeve prednjeg kola za Betu ark 50. Ako ima netko tko mozda zna mjere da po tome mogu naci. Felga je 13. Bilo kakva pomoc Hvala!

zvonkec92:
Skines felgu i vidis koji je lezaj

robyakarider:
previse posla

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju