Tehnički kutak > Tuning skutera

Ležajevi i sve o njima by Lageros

<< < (32/76) > >>

SlowRider:
znam da se moze svakome desiti, ali interesira me cije je proizvodnje bio NTN?

CoK:

--- Citat: SlowRider - 27 Studeni, 2010, 07:21:05 ---znam da se moze svakome desiti, ali interesira me cije je proizvodnje bio NTN?

--- Kraj citata ---
taiwan  :toothy3:

lageros-zg:
Što se tiče reklamacije na taj ležaj, ništa od toga, ukoliko je ugrađivano izvan servisa, jer se na taj način nema sa čime potkrijepiti razlog, ma koliko to bilo dobro i pravilno ugrađeno.
To je tako i tko god da od vas radio kao trgovac ležajevima i slično (kao ja npr) ne bi prihvatili reklamaciju, kad znate što se od vas kao distributera i trgovca očekuje da morate sve ispisati i potpisati i poslati taj pokvareni ležaj u tvornicu, gdje će oni to onda vještačiti i u 90% slučajeva reći da je nešto krivo, pa ja osobno za neke stvari i ljudima sa kojima radim godinama i znam da nemaju problema, na svoj račun (iz svog džepa) uvažim reklamaciju. Srećom po mene, do sada sam ih imao samo 2.
I još nešto, što se tiče toga da je ležaj otišao nakon 2 min. rada. Ma da je najgori kineski, to nije do ležaja, jer ležaj se osjeti da je loš već prilikom okretanja na suho (da li rukom ili kad je već montiran) ili zbog lože kvalitete, traje kraće (npr. umjesto 50tkm, radi 5tkm), ali ne ovako kratko. To bi trebalo vidjeti da nešto drugo nije bilo van centra. Znam, znam, sve je bilo po PS-u, ali ipak...  nemoj zamjeriti, ali kod ovakvih stvari, pogotovo trganja, mora biti neka vraška sila koja to trga, tako da ipak sve bude kako treba, jer moglo bi se dogoditi da opet kupiš novi ležaj (što svakako moraš) i montiraš ga, te se opet dogodi sr**e i opet su krivi ležajevi.

Što se tiče NTN-a, baš sam htio javiti da sam dobio jednu pošiljku onih "Made in Japan", sa čeličnim kavezom i sa 8 kuglica.
I da ne bude zabune, ja više ne mislim naručivati one Tajvance ni pod razno, pa ću radije i biti bez njih, nego imati takve, no ruku na srce, tu je stari dobri SKF i sa čeličnim (10 kuglica) i sa poliamdinim kavezom (8 kuglica), bez obzira što su "Made in Bulgaria", ali to je činjenično stanje stvari na tržištu i nema drugog izbora, osim onih kitova što se rade, no na kraju krajeva, u 99% njih je ista ova stvar sa mojih polica, kako god da se okrene, jer nema sad masa tvornica što rade te ležajeve i konkretno za ove Piaggio 50ccm, rade samo SKF i NTN, te ovi Koreanci KBC ili još možda koji Kinez, ali to ne računam, tako da mislim da razuimjete što time hoću reći.
A opet s druge strane, kod SP180 big bore mašina, tu je samo NTN (Made in Japan) i isključivo čelični kavez i sve radi kako treba, tako da osobno sam mišljenja da su oba rađena u istoj tvornici i da ne bi smjela biti razlika između njih u kvaliteti izrade, kao npr. ovih koji su "Made in Taiwan" iako i oni rade svoj posao, barem na serijali.

I da, još jedna bitna stvar. Neki već jesu, a neki se tek budu susreli sa oznakom 6304 koja piše na ležaju, pogotovo onom Korejskom ili Kineskom, a dimenzija 20x52x12. Oznaka ležaja 6304 je dimenzija 20x52x15 i pazite na te dimenzije, jer masa trgovaca ležajevima neće znati o čemu se radi i prodat će vam ove prave dimenzije te oznake, što vam neće odgovarati.
Meni se dogodilo da mi je čovjek u dućan došao sa papirićem, bez uzoraka sa oznakama ležajeva i dimenzijama simeringa i kako sam počeo to sve lagano odvajati, vidim ja da se to sve svodi na 50ccm Piaggio mašinu. Pa sam ga pitao da li je to ležaj (6304) za radilicu, na što je on odgovorio da je, pa sam maknuo ovoga i dao mu to što mu treba.
Nadam se da će ovo pomoći nekome u budućnosti te da obratite pažnju na takve stvari i ako već budete kupovali ležajeve negdje drugdje, imajte na umu da ipak ispred svega stavite dimenziju ležaja u prvi plan, pa tek onda ostalu "dodatnu opremu"  ;D

3alfa3:

--- Citat: lageros-zg - 27 Studeni, 2010, 10:48:52 ---...što se tiče toga da je ležaj otišao nakon 2 min. rada. Ma da je najgori kineski, to nije do ležaja, jer ležaj se osjeti da je loš već prilikom okretanja na suho (da li rukom ili kad je već montiran) ili zbog lože kvalitete
--- Kraj citata ---

Meni je isto neshvatljivo da se u 2 minute raspadne. Pogotovo zato jer se u prvih 2 minute skuter ionako ne frlji u okretaje nego radi prakticki na leru. Ako se radilica mogla okretati rukom nakon ugradnje (pa taman da je islo i jako tesko), taj lezaj je morao puno dulje raditi. Tipujem na gresku u lezaju (lose sastavljen kavez). Vjerojatno bi se rapao i da je pao na pod sa 2 metra

CoK:

--- Citat: 3alfa3 - 27 Studeni, 2010, 11:40:00 ---
Meni je isto neshvatljivo da se u 2 minute raspadne. Pogotovo zato jer se u prvih 2 minute skuter ionako ne frlji u okretaje nego radi prakticki na leru. Ako se radilica mogla okretati rukom nakon ugradnje (pa taman da je islo i jako tesko), taj lezaj je morao puno dulje raditi. Tipujem na gresku u lezaju (lose sastavljen kavez). Vjerojatno bi se rapao i da je pao na pod sa 2 metra

--- Kraj citata ---
Shvacam sve, i mislio sam da je takva procedura  :sad1:

inace o lezaju, nije se on razletio u potpunosti, vec je pukao kavez oko jedne kuglice...nebitno

2min cca je radio u leru dok se grijao, i na dodavanje gasa se cuo udarac u masini i to je bilo to

kazem, ugradio sam ih vec nebrojeno i niti na jednom se nije desilo nista slicno, svi su ugradivani uvlakacem i ''toplo/hladno'' metodom  :dontknow:

hvala na obrazlozenju  :icon_thumright:

evo navedenog lezaja

[privitak je izbrisao admin, stariji od 4godine]

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju