Tehnički kutak > Tuning skutera
Ležajevi i sve o njima by Lageros
ivanm:
pa i ja sam na pežou vratio serijalu i kum se vozio cijelo ljeto bez beda i prodao skut..
SRAD:
--- Citat: 3alfa3 - 08 Studeni, 2010, 11:33:48 ---Naravno da imaju, ali ti plinovi idu van na asupuh, a ne ulaze u karter
--- Kraj citata ---
Da, ali dodatno zagrijavaju termo grupu i svježu smjesu unutar ispuha koja ima povrat u cilindar.
lageros-zg:
Na žalost, po pitanju tih temperatura nisam nimalo educiran i kada bih rekao nešto izvan onoga što sam rekao do sada i što znam iz tih raznih priča i kataloga, lagao bih i to ne bi bilo onda točno.
Isto tako ono što bih napomenuo je to da u trkačim motorima, formulama i slično, u mašine stavljaju ležajeve sa poliamidnim kavezima ponajviše iz razloga da se kod zaribavanja ne oštete i neki drugi dijelovi od komadića krhotina. Osim toga, tiši su u radu, toliko su lakši u odnosu na čelični kavez i zapravo su elastičniji i lakše mogu podnjeti veliki broj okretaja.
No, često slušam kako je (ne samo sa motorima, već i kod automobila) na sportskim izvedbama to tako i tako, te se to koristi kod njih, no isto tako mnogi zaboravljaju da to sve vrijedi svega par (3-4 utrka i možda isto toliko treninga) vožnji i da se onda gore stavlja novi kit (ovisno o čemu je riječ) i da niti kod njih to ne traje vječno i ima totalnih raspada sistema.
Ako samo krenemo od guma, i sami znate da one najviše ovise o načinu vožnje i da na sportskim izvedbama one ne traju baš dugo, što zbog naših cesata, ali i zbog toga što svaka jurilica mami vozača da sa njom juri, i ma koliko god danas bila ona čuda tehnologije oko spriječavanja proklizavanja, pa opet te iste gume traju samo jednu sezonu (ako i toliko) i to recimo 2-3 mjeseca u godini. A opet, takve gume koštaju kao suho zlato. Ma ima da mi takva guma i asfalt žvače, a ne da on nju :toothy12:
Sorry, malo sam otišao van okvira
robert:
i ja imam ove SKF sa poliamydnim kavezom kupljeni u lagerosu. evo već 18000km ništa, dobro odrađuju svoj posao.
najveća greška je mislim ipak nestručna ruka koja montira sve!
3alfa3:
--- Citat: SRAD - 08 Studeni, 2010, 12:44:54 ---Da, ali dodatno zagrijavaju termo grupu i svježu smjesu unutar ispuha koja ima povrat u cilindar.
--- Kraj citata ---
Apsolutno tocno, ali lezajevi se ne nalaze u termo grupi. Jedino ako mislis da ce termo grupa biti toliko toplija pa ce prijenosom topline materijala dodatno grijati i blok (karter di su lezajevi) u sto sumnjam, ali naglasavam - to je samo moje logicko razmisljanje koje ne mora biti tocno.
Ako je poliamidnom kavezu maksimum 120C, to bi znacilo i da ce blokovi na dijelu di su lezajevi biti toliko (ili vise) topli, a to nije slucaj nikada.
Kako bilo, poliamidni kavez anulira potencijalnu stetu svega i svacega u slucaju raspadanja i misljenja sam da su pozeljni na svim setupima i ja bi ih koristio u svim varijantama (pa kud puklo ;D )
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju