Tehnički kutak > Skuter projekti - komentari

Keeway Matrix - Madness

<< < (5/10) > >>

Drnda:
divim ti se iskreno.. super odradjeno.. ja sam imao ovaj skut do danas u sebe, ugradjivao kit i multivar te stelanje.. sarafi svi kao od gume, glave se odmah uniste.. prijenos je preglupo odradjen.. rastavljanje i sve..
sve sto radis treba preradjivati i upasavati da legne lijepo..
blokovi na otvoru za cyl su potpuno lose rijeseni.. radi prelivnih kanala, nisu dobro obradjeni.. uljne se ne moze stelovati.. ma katastrofa.. divim se sto imas strpljenja..

mmario73:
@drnda a videćeš, i meni je na početku bio baš izazov, mada sam se do kraja baš smorio, za sve što si napisao si u pravu,
... ide nastavak samo da spojim materijale i napišem tekst....

mmario73:
gimnastika sa matrix-om se nastavlja, setovanju nikad kraja, prvi problem koji mi se kao evidentan pojavio je puckanje karika, kad se odvrne pun gas..

karike inače blago zveckaju od prvog paljenja, i pored mojih 120km lagane vožnje, verovatno nisu pravilno razrađene ili im je jednostavno ležište oštećeno, mnogo kasnije nalazim da je u ležištima i na rubu karika nalepljeno dosta sitnih trunki, pa nisam odmah ukapirao da li je od mesinga ili od čađi... sve jedno mašina radi, samo ima uvek tanki prizvuk zveckanja...

ovo što sad imam je definitivno prejak stepen kompresije, i ovde na maksimalnim performansama klip počinje da propušta... recimo posle 5-10 sekundi punog gasa, kada je dobro ugrejan nešto ranije...

skinuo sam cilindar i klip i rešio da pomerim squish na 0,6mm i da kasnije razmišljam o nekoj drugoj varijanti, sa ovim klipom se ne vredi igrati....

podesio sam squish na 0,63, ne sećam se tačno sa kojom kombinacijom zaptivača ispod cilindra... i dobio 13,4:1 stepen kompresije...

ok taj problem je rešen, čini se da ima za neku nijansu manje snage, ali zauzvrat može da se prži koliko čovek hoće... definitivno treba držati kompresiju do 14:1, mada ako su napisali da squish može da se setuje od 0,5-0,6 onda 0,5 daje tačno 14:1, kada budem radio analizu i setovanje cilindra proveriću sve ovo ponovo, mada ne želim ovaj klip forsirati jače.... Madnessu sam saopštio radosnu vest da poruči novi S6 racing klip oznake A...

dalje sam mučio muku sa startom, veliki problemi su nastali kod razmene prenosa.. u mojim slučajevima sa žutom centralnom malossi imam situaciju da mi obrtaji kroz ubrzanje značajno rastu... recimo od 10000 do 12000 prošeta 1500 obrtaja... ukoliko želim da mi mašina bude startna pogođene rolnice ne opterećuju motor u jačem stepenu prenosa...

evo jedan primer

datum video snimka 30.06.2010.

vidimo da na 80Kmh motor već uđe u 12000 obrtaja, dok na 94Kmh prošeta do 13000, napomenuću da je sve preko 12000 za ovaj setup pad isporuke snage, pa nema ni očekivane krajnje brzine.... sa ovim rolnicama motor ima odličan start....  proverio sam matrix-ov originalni sat laže +4Kmh u odnosu na GPS, u spektru od 60-90 dalje nisam proveravao...

posle više gimnastika, jer jedino sa težim rolnicama dobijam krajnju brzinu, koja je po ovom satu 114, nalazim da je najbolje odnosno najlinearnije ubrzanje sa najmekšom centralnom oprugom mislim da je athenina plava u pitanju i rolnice 3,65g neki miks 3+3... malossi torque je na 38 stepeni i dalje, sa 36 mi je rezultat malo lošiji....

ovako imamo ubrzanje koje se odvija u predelu 11200 do 12000 dakle ipak prošeta ali 800 obrtaja, i to u spektru koji nam odgovara...

datum video snimka 19.07.2010.

žao mi je što ovde nema obrtomera, mada se čuje po zvuku da obrtaji relativno stagniraju kroz ubrzanje, kvačilo je još popušteno, njime se nisam stigao baviti pa je od 30 do 104kmh po satu ubrzanje u ciljnim obrtajima sada...

u celoj priči mnogo vremena prolazi jer mi se jednostavno ne sviđa nelinearnost same mašine, prvo čim se malo ugreje, a to je posle možda 2km motor po odvtanju punog gasa preliva i davi se, dizna je pogođena, sa manjom nema te snage, sa većom još gore preliva... više gimnastike je usledilo sa štelovanjem iglice i glavne dizne i ni u jednom slučaju nisam mogao dobiti dobar odziv na pola ručice i na punom gasu, uvek se motor u predelu gde nema rezonance ponašao kao truba, čak šta više preliva i guši se...

dosta se mozgalo oko toga zašto TM24 ne može da se setuje, i zašto je motor toliko nelinearan, bukvano NE voziv, samo pun gas, uz vrlo pomeren odnos topao - hladan.

ništa ovo ne valja, ja ne želim da se pomirim sa ovim...

mmario73:
i dalje po pitanju motora ništa nisam radio, jer sam malo poludeo i trebalo mi je vremena da dođem sebi...

usput Madness je poslao Koso RX1N koji treba da se ugradi, i Hebo teflonsko kočiono crevo sa čeličnim plaštom, ovde je u planu i montaža nekog oversize diska i ozbiljnijih kočionih klešta.. još ne znam šta ćemo sve uspeti nabaviti... a što je najveselije čeka me i reparacija felne, gde je od prošlog majstora ostao pokušaj vađenja zalomljenog šrafa...

datumi slika 20.07.2010.

biće veselo, Koso sam ostavio po strani za sada, mrak mi je pao na oči od same pomisli da ovo ugradim, iskreno ne volim da radim styling, nisam vešt u tome i mnogo vremena ubijem, a kvalitet koji odradim mene nikako da zadovolji... šta je tu je počeo sam sa ovom felnom pa idemo polako dalje..

posle neuspelih pokušaja da izvadim zalomljeni šraf metodom leve burgije i trouglastog čelika, šraf je debelo zapečen, odlučio sam da probušim rupu i urežem navoj... biće veselo jer je pogoditi baš centar lutrija

i naravno da nema šanse, matori mi rekao da se ne smaram već da puknem veći brezon i u njega urežem navoj odgovarajući prema novom šrafu.... šta reći stara škola se plaća, pokoran radim to što mi je rečeno... odlučio sam se za brezon M12 koji ovde lagano ulazi i ostaje još dovoljno zida u stubu felne koji je u najužem delu spoljna mera 16mm...

datumi slika 21.07.2010.

ovako nekako, bilo je potrebno obrusiti odsečeni brezon u istoj ravni sa preostala dva doseda na felni...

i kontrola sa novim diskom, odlučili smo da stavimo RMS 200mm disk za Malagutti F12 i F15 neke modele, jer čuvenih oversize modela slabo ima na lageru...

brezon je uvrnut i lepkom za novoje fiksiran, i u njega u centru izbušena rupa i urezan navoj M8

usput kupio sam Stage6 kočiona klešta Brembo type, koja su sa dva klipa, dakle pritisak vrše sa obe strane... fabrički nosač klešta nije ni blizu za preradu, jednu rupu još i možemo pogoditi međutim, žurka tek dolazi nismo ni svesni....

aa super i Hebo crevo baš odgovara... +1 za probleme ....

mmario73:
nailazi montaža Koso RX1N mutimera... koji odlično paše u keeway masku..

datumi slika 03.08.2010.

šta reći mora se izraditi umetak, koji će biti nosač RX1N-a a usput biti redovno pričvršćen za originalnu masku, i da pritom liči na nešto.. razmišljao sam da li od plastike i da li sa gornje ili da donje strane prekriti.. tražio sam neke plastike po trgovinama, i na žalost ne nađoh nigde piano black kulturnu plastiku, da je bar 3mm debljine..

odlučio sam se za aluminijum, imam ga u tabli debljine 1,5mm, može se seći malom testericom.... i opet prisećanje na školske dane, ... izvukao sam se sa dve, prva mi je pukla pred kraj...

ovako izgleda, poturpijao sam useke za rupe gde ulaze plastični mostovi za sklapanje prednje maske

trebalo je pripremiti ALU da sa unutrašnje strane perfektno naleže, plastična maska ima kompleskni mnogougaoni oblik..

kako pričvrstiti ovo, ima tri nosača na maski, kinez nije imao problema originalni sat nailazi u prem, šrafovi u tri tačke su bili sasvim dovoljni, našao sam tri gumena bloka, da li nosači auspuha ili armiranog creva, međutim nije ništa posebno, to je meni slabašno...

datumi slika 06.08.2010.

ovako deluje koso u ALU nosaču

idemo tanko šmirglanje i farbanje, znam da je ALU nezgodan i da farba ume da sleti bez nekog prajmera, ali nemam neko iskustvo po ovom pitanju, radim više tankih slojeva na idealno očićenoj razmašćenoj i pošmirglanoj površini pa videćemo

deluje OK, 3-4 sloja su u pitanju, svaki se sušio nekoliko sati, crni mat sprej je u pitanju

datumi slika 08.08.2010.

sa zadnje strane deluje ovako, moraću ovde silikon upotrebiti i zbog dihtovanja i zbog mehaničkog spajanja ALU nosača i plastične maske

u prvom naletu sam manje stavio pa mi je bilo slabašno, e onda je usledilo deblje tovarenje silikonom, pazio sam da ostavim sa strane prema otvoru, bar nekih 5-8mm suvo, da bi silikon prilikom pritiska imao gde da se širi, i da pritom ne izađe prema otvoru na plastici koji se vidi...

i Koso je dobio na sklapanju tanki sloj, napomenuću da koristim Silikon na neutralnoj osnovi, onaj obični acetatni ume da izbledi pleksi sa njim ne treba raditi ovakve poslove...

ostavio sam sve da se dobro osuši....

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju