Ostalo > Motocikli

Moji motori

<< < (356/419) > >>

zrakoplovac:

--- Citat: 3alfa3 - 07 Rujan, 2015, 13:31:23 ---
--- Citat: zrakoplovac - 07 Rujan, 2015, 13:29:00 ---koja je gornja granica zagrijanosti guma? mislim, jel znaš taj podatak?

--- Kraj citata ---

Ovisi o kojim gumama pricamo. Na sport touring gumama je gornja granica dosta nize nego gdje race gume tek pocinju drzat, a na temperaturama gdje sport touring rade odlicno, race gume su jako opasne jer ne drze uopce

--- Kraj citata ---
jasno, mislim na te tvoje metzelerke... ubiti, da preformuliram pitanje. Jel postoje di takvi tvornički podaci o gumama (pretpostvaljam da ze race gume postoje) ili su sve iskustveni podaci s foruma? :)

3alfa3:
Ti podaci za cestovne gume ne postoje.

Ali iz iskustva, ove metzelerke najvise gripa pruzaju kad su oko 60C, ali uvjet je i da je tlak u njima odgovarajuci.

Dobra fora je sto manipuliranjem tlaka u gumama mozes dosta utjecat na temperaturu (jer se zrak zagrijavanjem siri). Zna se da gume na cesti trebaju imat porast tlaka od cca 10-15% pa ako vidis da je tlak manje narasao - previse je zraka u gumama, a ako je veci od 15%, zraka je premalo.
Na stazi je to obicno oko 20%

To je ujedno i razlog asto se moto gume pumpaju iskljucivo zrakom, a ne dusikom, jer je dusik inertan na porast temperature.

To se sve odnosi na neke normalne temperature zraka, ne po zimi

Ugrubo - 10% porast tlaka za cestovnu voznju, 20% za stazu. Pa onda korigiras tlak obirom na tu razliku ako je van tih mjera

Corector:
Koliko je bitan odgovarajući tlak na skuterima, recimo na 50ccm. Nisam osjetio neke razlike, ili moram na magistralu :icon_scratch:

3alfa3:

--- Citat: Corector - 07 Rujan, 2015, 15:25:50 ---Koliko je bitan odgovarajući tlak na skuterima, recimo na 50ccm. Nisam osjetio neke razlike, ili moram na magistralu :icon_scratch:

--- Kraj citata ---

Ne toliko kao na motorima, jer gume ne mozes opteretit kao na motorima, ali bitan je.
Sasvim je u redu drzat se preporucenog tlaka proizvodjaca skutera, a korekcije (na vise) radit tek ako si tezi od 100kg ili u voznji u dvoje

Bitniji je nego na autu (sto ne znaci da na autu nije bitan)

TomoRI:
jel i metzelerke držiš 2.5 i 2.9? Jesi se probavao igrati s popuštanjem tlaka na magistrali?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju