Općenito > Propisi
dozvoljena snaga auta
3alfa3:
čl.2 st.1 tč.67
»mladi vozač« je vozač u dobi od 16 do 24 godine
Članak 221.
(1) Mladi vozač ne smije upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km na sat, na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100 km na sat, odnosno 120 km na sat na autocesti, a mopedom 40 km na sat.
(2) Osoba iz stavka 1. ovoga članka ne smije upravljati niti početi upravljati motornim vozilom ako u organizmu ima opojnih droga, alkohola ili ako pokazuje znakove alkoholiziranosti.
(3) Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila ispit za B kategoriju vozila ne smije upravljati osobnim vozilom čija snaga motora prelazi 75 kW.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj mladi vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 3. ovoga članka.
SPecial:
--- Citat: 3alfa3 - 04 Siječanj, 2010, 01:28:13 ---Gdje pise da je 90KS i odkad se snaga mjeri u KS?
--- Kraj citata ---
Ja sam saznao od frenda ciji bratic radi u policiji.
Je li bitno koja se mjerna jedinica koristi?
dhorvat:
--- Citat: SPecial - 04 Siječanj, 2010, 03:05:07 ---
Ja sam saznao od frenda ciji bratic radi u policiji.
Je li bitno koja se mjerna jedinica koristi?
--- Kraj citata ---
Taj bratić je krivo reko. Od kad sam ja položio pa do kraja 2009. je sigurno na snazi ovo sa 75kw (102 KS) :icon_thumright:
Jedino ak se kaj promjenilo iza 1.1.2010. :dontknow:
SPecial:
Rekao mi je to prije cca mjesec dana. Znam da je prije bilo do 102 KS,ali cini mi se da je doslo do izmjene.
iksipsilon:
hmm,ja ipak mislim da je i dalje 75 kW ...
ali i da je 90 ks u zakonu bi onda moralo pisat da je da je maksimalna snaga auta koji smije vozit 66,18 kW u što sumnjam....
Ali ako malo promislimo lako dođemo do zaključka da je to ograničenje snage auta totalna glupost jer nije isto vozit mali auto od 100 konja i VW transporter od 140 ks...
Auto ide 15 puta brže nego taj kombi ali zakon kaže da mladi vozać nesmije vozit taj kombi od 140 ks iako mu tih 40 konja "viška" ne znaće ništa...
Trebali su napravit onako omjer težine vozila i snage,onda bi to bilo realno i ok...ako me razumijete šta hoću reći :happy6:
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju