evo da dignem temu iz mrtvih, iako ih ima vise na forumu...
xenon me nije interesirao posto se radi o kineskom proizvodu (nije onaj pravi xenon sa odgovarajucom lecom) i zbog toga sto ometa druge sudionike u prometu... medjutim dobio sam priliku da isprobam xenon sa lecom i iznenadio se, stvar jako dobro funkcionira i ne smeta drugima jer leca radi preciznu crtu izmedju osvjetljenog i neosvjetljenog. Kada sam stavio xenon zarulju u obican far, dobio sam seljo tuning rasvjetu koja rasipa svjetlost na sve moguce strane...
odlucio sam to utrpati u skuter od 50ccm, pa tko ima xenon neka kaze svoje iskustvo...
ponoviti cu par cinjenica:
1. Ako se xenon spoji direktno na zice od postojeceg prednjeg svjetla, zarulja se nece ni upaliti, samo ce treperiti jer namotaji ne mogu isporuciti dovoljno struje (ampera) za pokretanje xenona.
2. Xenon moze raditi kada se spoji direktno na akumulator, ali je samo pitanje vremena kada ce se ugasiti jer se akumulator prazni iako je skuter upaljen (namotaji koji su namjenjeni za punjenje akumulatora ne mogu isporuciti dovoljno struje), koliko ce dugo svjetliti, ovisi o napunjenosti akumulatora i njegovom kapacitetu (oznaka Ah). Nisam isprobao pa ne znam koliko to traje na 4Ah akumulatoru, ali moze posluziti ako ce se xenon povremeno i kratkorocno paliti.
Trazio sam kako su drugi planirali izvesti stabilno napajanje xenona i nigdje nisam nasao sljedece rjesenje:
Na 2 zice koje sluze za napajanje prednjih zarulja se spoji graetzov spoj sa kondezatorima, tada dobivamo istosmjernu struju sa plusom i minusom, i to posaljeno na kleme akumulatora. Xenon i straznja pozicija bi bili spojeni direktno na akumulator (dok upalis kontakt, pale se svjetla). U tom slucaju bi se akumulator dodatno punio iz namotaja predvidjenih za rasvjetu i xenon bi prilikom paljenja trosio struju iz akumulatora, a kasnije kada se ugrije, struja iz zica za rasvjetu bi bila dovoljna za rad sa nominalnom strujom.
nasao sam u tvornickom manualu za yamahu aerox, da stari tip yamaha paljenja sa 6 zavojnica daje max. 85W, a noviji tip yamaha paljenja sa 12 zavojnica daje 120W.
Imam noviji tip yamaha paljena i trenutno u prednjem faru ima 40W, a bez problema mi radi dodatnih 20W, u obzir treba uzeti 5W straznje pozicije te zaruljice u satovima, 4x1.2W, znaci ukupno 70,2W, cca 5A struje, ali moram napomenuti da dodatnih 20W nisam koristio vise od desetak sekundi, ali 50W je nominalno i provjereno.