Općenito > Generalno o skuterima
Ajme muke
Bongo:
Za početak pozdrav svim Forumašima. :icon_thumright:
Čitam i pratim Vas već sedam dana. Nema topica koji nisam pročital.
Zašto?
E pa došlo vrijeme da i ja kupim skuter. Ipak su već 4 banke na leđima.
Mislil sam da je to lako. Možda bi i bilo da sam otišel do prvog dućana i obavil kupnju.
Ali neeeeee. Htio ja biti pametan i potkovan znanjem. I kaj se desi? Zbunjen do kraja.
da se odmah razumijemo, sve kaj sam pročital smatram jako korisnim, ali meni kao laiku to sve je izazvalo totalni kaos.
Kak se ne krećem u moto krugovima, nisam baš mogel skupit nekih savjeta in live. Nešto malo, a i to je bilo zbunjujuće.
Od onih koji imaju skutere dobio sam ove savjete:
1. nemoj 2T - više troši
2. nemoj 4T - spor je
3. nemoj male kotače nije za ZG
4. nemoj vodeno hlađenje - samo gnjavaža kod prezimljavanja
5. nemoj kosooke - loša izvedba
6. nemoj talijane ili francuza - plaćaš ime proizvođača
7. nemoj rabljeni - klinci su ih zaklali neće ti dugo trajati
i još puno toga kaj se nemrem sad sjetit :dontknow:
I kao što vidite iz gore navedenog nije teško zaključiti zakaj sam zbunjen,
A ja bi samo htio kupiti skuter od 50 ccm...
1. cijene do max 15.000
2. svejedno kojeg proizvođača i kojeg oblika
3. samo nek je pouzdan da ne moram stalno visit po servisima
4. znati gdje ga ima za kupit ( jer Google baš i ne pomaže)
5. brzina mi nije bitna (50/60 km/h ovak i onak idu svi, zar ne?)
6. mislim ga dugo vozit, a ne prodat za godinu dana
7. rađe novi, ali nije greda i ak je rabljeni
8. s kojim mogu s jednim punjenjem preči više od 150 km
9. koji je dopadljiv
Sad kad gledam kaj sam gore napisal izgleda koda je neka plavuša napisala post :binkybaby:
I jasno mi je da su neki pišući postove bili i pomalo subjektivni, po onoj narodnoj: svaki cigo svoga konja hvali ;D
ali ak ste već imali strpljenja ovo sve pročitati, bil bi jako zahvalan ak bi i napisali svoj savjet i preporuku
(uh kak mi se sviđa aprillia habana :drunken_smilie: )
S obzirom na vrijeme posta nije teško za pretpostavit kaj sam radil do sad :help:
Pozdrav svima
Bongo
Mr J:
4t od 50 ccm je trom i iz njega se danas ne moze izvuci startnost i zivahnost koju pokazuje 2t motor iste kubikaze, razlog je duplo vise taktova za 1 ciklus (4t) manja razvijena snaga, itd... ali zato 4t trosi maximalno 2.5L/100km
2t na 100km trosi oko 3.5L (serijski sa blokadama)
Nadalje, kada ces voziti blokirani skuter Zagrebom, ja ti garantiram da kroz maximalno 2 mjeseca ces htjeti skidati blokade jer ce ti to sve biti presporo...
Kao sto vidim ne zelis skuter veci od 50ccm (ja bih ti preporucio skuter vece kubikaze ali to naravno povlaci i druge pojave kao sto su A1 ili A kategorija, skuplja registracija, godisnji porez)
Za 15000kn mozes kupiti jako kvalitetan skuter...
ako zelis skuter sa velikim kotacima onda :
scarabeo 50 http://www.skutermoto.hr/motors_display.asp?ID=122 http://www.mimmoto.hr/_cjenik.htm
Inace bih ti preporucio skuter koji je star godinu do dvije pa ih ljudi prodaju jer ne mogu otplacivati kredit i slicno...
Inace moja preporuka: Gilera runner (piaggio masina, dijelova svugdje, kvalitetna masina, kvalitetne plastike, popularno), Piaggio NRG (isto kao i runner), Aprilia SR50 (karburator izvedbu jer injectioni ratuju sa nasim gorivom, kvalitetan motor, kvalitetne plastike), Yamaha Aerox (kvalitetan motor, ima dosta dijelova za njega)
eladio:
usudio bi se reci da je i opasno voziti blokiranu 50ku zagrebom . vjerujte.. dosao sam iz rijeke, i ovdje je opasnije, ljudi manje paze na dvokotace..
jedina je prednost sto nema uzbrdica.. da ste recimo u rijeci i nekim slucajem s suvozacem idete na drenovu, skuter bi umro :laughing7:
bongo.. nadjimo se jednom pa cu ti dati da probas pa ces brzo shvatiti da 50icu neces htjeti imati dugo..
..moj bi savjet bio bongu ovo :
posto si odao da ti se svidja : http://www.mojskuter.com/index.php?option=com_classifieds&Itemid=31&task=view&id=199
ili
po meni pametnije : http://www.mojskuter.com/index.php?option=com_classifieds&Itemid=31&task=view&id=201
vrijedi razmisliti i o polovnoj vespi, jeftino i odlicno rijesenje :glasses9:
..sta mislis na tako nesto? :hello:
StreetRunner:
uzmi polovnog Runnera 125 VXR,4-taktna mašina znači trajnost,dopadljiv je iznimno,rabljeni je ali moižeš nać odličnog rabljenog za 15k kuna
Bongo:
WOW,
hvala dečki na brzim odgovorima i komentarima.
Tek se probudio i naravno, odmah došao pogledati ak ima kaj na Forumu. ;D
I kaj sam naučio prvi dan?
1. Da ću morat skinut blokadu sa 50-tice ;D Ajde dobro, preživjet ću to :)
2. Da su 4T doista sporiji od 2T
3. Da bi možda zbilja trebao ići polagat za A kategoriju, (što mi se doista neda). Razlog? Poznavajući sebe, otvorila bi se
mogućnost za nabavu jačeg, a samim time i skupljeg skutera/motora....a time bi moj kućni budžet počeo trpit :(
4. Zaboravih spomenut da imam kod kuće dva juniora (16 i 20g) i jasno mi je da će se i oni vozit, a to bi značilo još dva
izdatka za A kategoriju, a i da sam užasno lijen za mijenjat brzine :(
5. Da nije frka, tolika koliko pričaju, kupiti rabljeni skuter...barem ne do dvije godine starosti. Ali, gledajući malo cijene
rabljenih, primjetio sam da im cijene jako slabo padaju. Skloniji sam, radi unutarnjeg mira, dati cca 2 soma kuna više za
novi pa da mirno spavam, a ne da me stalno muči da li je skuter "silovan" i kad će riknut.
Uh, pa ja ne znam napisat kratki post :laughing7:
POzdrav i hvala svima koji su do sad dali savjete.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju