Tehnički kutak > Tuning skutera

NE DAJE ISKRU (piaggio nrg 50)

(1/3) > >>

Gorski:
Poštovanje svima!
Novi sam ovdje, iz Rijeke sam, 36 g., vozim piaggio NRG. Za po gradu i sl.
Imam problem sa paljenjem pa molim ako netko može pomoći.

Jučer, nakon cjelodnevnog stajanja startao skuter, prihvatio je od prve, radio cca 2 sec i ugasio se.
Od tada ni makac. Stara svjećica (NGK- prešla cca 2500 km) ne daje iskru. Jutros pokušao sa novom (Champion, sa oznakom prema knjižici RN 1C) i ista stvar, ne daje iskru. Hm! Napon baterije zadovoljavajući, vidi se na slikama. Molim savjet, dio iz kojega izlazi kabl na lulicu svjećice: na njegovom ulazu su tri kontakta (vidi se na slikama i filmiću. Prva dva ne daju ništa na izlazu pri verglanju dok treći pokazuje napon max. 112 V izmjenične struje.
Koja je funkcija tog dijela i što je to u stvari?
Da li netko ima strujnu shemu za Piaggio NRG?
U uputama stoji da je paljenje elektronsko (Mikroprocesor kapacitivnog pražnjenja sa ugrađenom visokonaponskom zavojnicom)

Unaprijed hvala!

3alfa3:
Na to skuteru bi prvo trebalo provjeriti konektor kod magneta. Cesto se zicice iz njega izvuku pa nema kontakta. On i kod ispustanja rashladne tekucine zna stradat ukoliko ga se ne zastiti nekim najlonom.

Ako je taj konektor OK, onda je greska ili u samim napotajima statora, ili u CDI/bobini (to dvoje je u jednom kucistu - onom iz kojeg ide kabel za svjecicu). U tom slucaju se obicno proba sa drugom bobinom. Posudis od nekog ili zamolis u servisu (ako ti se smiluju) da ti posude da vidis jel radi skut. Ako ni onda nema iskre, onda je negdje prekid u namotajima.
Akumulator sa time nema bas nikakve veze jer se struja za paljenje svjecice generira u namotajima.
btw, ova voltaza koju mjeris na akumulatoru je odlicna - aku je u izvrsnom stanju.

Vrijednosti koje bi trebao mjeriti instrumentom nadji ovdje:

http://scooter-pitstop.ru/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=92&Itemid=35

P.S.
Jesi provjerio kabel svjecice?

Gorski:
Hm, provjeriti ću i to. No, prije nego krenem:
Kabel koji ide na svjećicu ne dolazi direktno iz magneta (generatora, kako hoćeš) već ide preko ovoga dijela koji je pričvršćen na frem. Upravo na njegovim dolaznim konektorima sam mjerio napon koji daje magnet te na jednom i izmjerio vrijednost 112 V, kao što se vidi i na videu u prvom postu.
Evo još malo slika:

Ova slika prikazuje bolje kako vod prema svjećici (na slici označen brojem 1) izlazi iz ovoga dijela, na čijem dolaznom konektoru (na slici označen s brojem 2) sam i mjerio napon. Da li je to bobina? Drugi dio toga kabela izlazi iz (vidi se na slijedećoj slici)

Na konektoru označenom strelicom se pokazao napon 112 V. Znači li to da je sa magnetom sve u redu. Možda bi trebao izmjeriti napon u lulici, i da li ga ima uopće. To bi bilo logično.

Prije svega, ovaj kabel odlazi dolje i ulazi u jedan valjkasti dio, možda u bobinu koju ti spominješ? (nisam ju mogao poslikati jer je prilično nedostupna - treba demontirati nosače nogara).

Njegov drugi kraj ovako počinje:

Rele, ili što veće je i čemu god da služi.

Na kraju, hvala za manuale, vrlo je korisno, pa ću ih sačuvati.
Također, hvala na trudu!

Ceki21:
tocno, magnet i namotaji su ti ispod onog poklopca..
prikljucak iz magneta ti ide u bobinu i onda iz bobine kabel svjecice na svjecicu

alfa ti je rekel, provjeri kabel, mozda ti je ispal sa bobine
skini onu gumicu i vidi jel je "nasarafljen" gore i provjeri jer ima struje u njemu ;)

Benjamin:
Ono je CDI i bobina..piaggio ima u istom kucistu obadvoje..i pricvrsceno je na ramu...i kabel ide na svjecicu a onaj drugi konektor ide iz generatora..

Da generator je ispod onog poklopca...

Iz generatora idu zice na bobinu i na instalaciju motora za svjetla i punjenje akua...

A ona kabel kaj ide na relej crveni i crni su od anlasera koji je s donje strane bloka

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju