Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Koje gorivo koristiti ES95 ili SP98???  (Posjeta: 14600 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline IZd

• Tržnica : (0)
  • maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zadar
  • Moj Skuter: Nexus 250 SP
Koje gorivo koristiti ES95 ili SP98???
« : 21 Veljača, 2007, 11:42:17 »
Molim Vaše mišljenje ...

Doomsday i ja smo na našem zadnjem sastanku raspravljali o gorivu, i.e. motorima i što je najbolje za njih. Kako mi Zadrani nemamo priliku koristiti ostale benzinske postaje (koje Doomsday preporučuje - OMV) osim INE  :binkybaby:, pitanje glasi:

Koje je Inino gorivo bolje koristiti za skutere s i.e. motorima: EUROSUPER 95 ili SUPER PLUS 98 ???

Molim komentare, s tim da budu isključivo za ove dvije vrste goriva!

Offline eladio

• We are the Borg
  • administrator
  • Tržnica : (+1)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: ZG
  • Moj Skuter: Xciting 400i
  • Moja Kaciga: SMK Hybrid
  • MojSpuh: Yasuni black ed.
Odg: Koje gorivo koristiti ES95 ili SP98???
« Odgovori #1 : 21 Veljača, 2007, 13:11:35 »
ono koje preporuca sam proizvodjac..  :dontknow:

nije zgodno za ventile stavljati gorivo s vise oktana , tako kazu  :happy8:
Mi ništa ne obećavamo, i to ispunjavamo!

Offline Doomsday

• Doomsday
  • Doomsday
  • maxi forumaš
  • Doomsday
  • Mjesto: Doomsday
  • Moj Skuter: Doomsday
  • Moja Kaciga: Doomsday
  • MojSetup: Doomsday
  • MojSpuh: Doomsday
« Odgovori #2 : 21 Veljača, 2007, 13:19:56 »
Jebeš oktane, pogledaj malo ovo, sa Ininog sitea...
"Oznaka: INA EUROSUPER 95
Kvaliteta: zadovoljava zahtjeve specifcirane INA
normom INA N 02-002 i HRN EN 228:2006 (suklad-
na EN 228:2004). Vrijednosti za propisane značajke
kvalitete za ljetno razdoblje vrijede od 01. svibnja
do 30. rujna, a za zimsko od 01. studenog do 31.
ožujka.
Primjena: za pogon benzinskih motora u voz-
ilima s ugrađenim  katalitikim konvertorom (ka-
talizatorom)
. Prvenstveno namijenjen vozilima koja
imaju najmodernije visokouinkovite sustave za
obradu ispunih plinova, do zadovoljenja zahtjeva
EURO IV ili se u uputama proizvođača vozila izričito
nalaže koristiti gorivo sukladno europskoj normi EN
228:2004.

Oznaka: INA SUPER 95
normom INA N 02-002. Vrijednosti za propisane
značajke kvalitete za ljetno razdoblje vrijede od 01.
svibnja do 30. rujna, a za zimsko od 01. studenoga
do 31. ožujka.
Primjena: za pogon benzinskih motora u vozilima
koja nemaju visokoučinkovite sustave za obradu
ispušnih plinova
, a za koje proizvođač propisuje
korištenje bezolovnog motornog benzina oktanske
razine IOB 95 ili niže.

Oznaka: INA SUPER PLUS 98
normom INA N 02-002. Vrijednosti za propisane
značajke kvalitete za ljetno razdoblje vrijede od 01.
svibnja do 30. rujna, a za zimsko, od 01. studenoga
do 31. ožujka.
Primjena: za pogon benzinskih motora u vozilima
koja nemaju visokoučinkovite sustave za obradu
ispušnih plinova
, a za koje proizvođač propisuje
korištenje bezolovnog motornog benzina oktanske
razine IOB 98 ili niže.
Super plus 98 mogu koristiti svi automobili koji su
koristili motorni benzin s olovom
.

Mislin da je sad i vrapcima na grani jasno da je jedino EuroSuper 95 dovoljno čisto INA gorivo za osjetljivije motore sa modernim injection sustavima... I primjetit ćete da jedino TO gorivo u INA-i nosi prefix EURO, i to sa razlogom... :laughing7:
PERONOSPORA AD OPEL ASTRA... :zubo:

:laughing7:

Offline IZd

• maxi forumaš
« Odgovori #3 : 21 Veljača, 2007, 13:43:41 »
E, znao sam da će se javiti...i da ćeš umjesto mene otići na ininu web stranicu :icon_tongue:

Što sam ti rekao i zadnji put, opet mi neki u Zadru preporučuju korištenje SP 98, a i prodavači u auto-salonima preporučuju za nove automobile SP 98 (iako se radi o i.e. motorima)... :dontknow:

Offline Doomsday

• Doomsday
  • Doomsday
  • maxi forumaš
  • Doomsday
« Odgovori #4 : 21 Veljača, 2007, 14:01:25 »
Linčino... :icon_biggrin:

'ebate, ako su oni moroni, nemoraš ti bit... :laughing7:

I još san lipo podeblja bitne djelove... Pa majku mu, jel vi možete shvatit, ako sam proizvođač goriva sa vozila sa katalizatorom preporuča isključivo EuroSuper 95, o čemu imamo više pričat...

Ova druga 2 goriva su za vozila koja MOGU koristit bezolovni benzin (ne treba im olovo za podmazivanje ventila) ali NEMAJU katalizator, NISU po nikakvoj EURO normi, i samim time su manje čistoće... S tim da se Super Plus 98 preporuča za vozila koja su koristila gorivo sa olovom, i to BEZ ikakvih aditiva... Pa ti misli... :icon_tongue:

Pa jel vama jasno ako van Super 95 ili Super Plus 98 skuri katalizaor iz bilo kojeg razloga, da će INA reć 'ko vas šiša, mi niti ne preporučujemo ta goriva za vozila sa katalizatorm, pročitajte našu brošuru' i mo'š se slikat... ::)

Rasprava je zaključena... Moderni motori, ako ne mogu doć do EuroSuper 100 BS (OMV) moraju tankirat EuroSuper 95 (INA)...

Offline IZd

• maxi forumaš
« Odgovori #5 : 21 Veljača, 2007, 14:16:10 »
OK, slažem se s tobom. Do sada sam koristio ES 95 tako da neću ništa mjenjati.

P.S. Zašto ovi u auto salonima preporučuju 98, a prodaju nove aute s katalizatorima  ??? pa barem bi oni trebali znati neke osnove?

Offline Mr J

• Mudrost je vrijednija od brzine.
  • MS počasni član
  • maxi forumaš
  • Mjesto: Zagreb
  • Moj Skuter: HD V-Rod
  • Moja Kaciga: Schuberth R1
  • MojSetup: Uvijek spreman!
  • MojSpuh: Protočan :)
« Odgovori #6 : 21 Veljača, 2007, 14:24:42 »
Za motore postoji minimalni broj oktana a to je 95, s 98 nece biti nista losije, dapace radije bih sipao 98 nego 95, razlika u cijeni je minimalna i tek na nekih 100 L se osjeti oko 15 kn...
Žena ti kaže "Idi k vragu!". Ti odeš, a ona te i tamo dočeka!

Offline Doomsday

• Doomsday
  • Doomsday
  • maxi forumaš
  • Doomsday
« Odgovori #7 : 21 Veljača, 2007, 14:24:59 »
OK, slažem se s tobom. Do sada sam koristio ES 95 tako da neću ništa mjenjati.

P.S. Zašto ovi u auto salonima preporučuju 98, a prodaju nove aute s katalizatorima  ??? pa barem bi oni trebali znati neke osnove?

Pa o čemu ti govoriš, ja san do site-a od INA-e doša nakon šta san na par benzinskih od INA-e pita zaposlenike i na svakoj benzinskoj dobija drugu nebulozu, a majkumustaru, oni bi bar tribali znat šta prodaju... :laughing7:

A ovi šta prodaju auta, bar kad ti nešto u mašini rikne, znaju koga će okrivit, da, da, sve je kriva INA i njeno loše gorivo... A ti ako ideš tražit pravdu, INA ti kaže ono šta san već gori napisa, a ovi u salonu ti mrtav-ladan kaže 'ko, ja?! nisan ja to nikad reka...' i sad ti traži pravdu... :laughing7:

Offline Doomsday

• Doomsday
  • Doomsday
  • maxi forumaš
  • Doomsday
« Odgovori #8 : 21 Veljača, 2007, 14:27:42 »
Za motore postoji minimalni broj oktana a to je 95, s 98 nece biti nista losije, dapace radije bih sipao 98 nego 95, razlika u cijeni je minimalna i tek na nekih 100 L se osjeti oko 15 kn...

Dobro, jel iko čita postove ode sa razumjevanjem... ???

Mr J, ovde se ne radi o oktanima, nego o kvaliteti i čistoći goriva, a koja je jaaako bitna za nove i.e. motore... INA ne garantira certifikatom Euro kvalitetu za ništa osim EuroSuper 95, a i njega garantira praktički samo u sezoni, jer tada dolaze stranci koji bi ih mogli tužit ako im auto rikne radi njihovog goriva, pročitaj malo ono sa INA-inog site-a... ::)

Offline IZd

• maxi forumaš
« Odgovori #9 : 21 Veljača, 2007, 14:36:53 »
U principu je tako. Samo EUROSUPER 95 je pokriven EN (Europska norma). Ostala Inina goriva nisu. Pretpostavljam da je veća cijena SP 98 samo zbog većeg broja oktana, ali je nekvalitetnije gorivo što se primjese tiče (sumpor,...). Tu je Doomsday u pravu.

Sada ostaje samo za raspraviti je li lošija kvaliteta SP 98 utječe značajno na motor, ili je utjecaj prilično zanemariv  ???

Offline Mr J

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #10 : 21 Veljača, 2007, 14:42:43 »

Dobro, jel iko čita postove ode sa razumjevanjem... ???

Mr J, ovde se ne radi o oktanima, nego o kvaliteti i čistoći goriva, a koja je jaaako bitna za nove i.e. motore... INA ne garantira certifikatom Euro kvalitetu za ništa osim EuroSuper 95, a i njega garantira praktički samo u sezoni, jer tada dolaze stranci koji bi ih mogli tužit ako im auto rikne radi njihovog goriva, pročitaj malo ono sa INA-inog site-a... ::)

Ma znam... procitao sam, nego samo sam htio napomenuti to zato nisam nikoga citirao...

A sto se cistoce tice mislim da je OMV100 najbolji, nisam siguran, no zadnje je testiranje tifonovo gorivo proglasilo najciscim, sto je u nasoj drzavi moguce da je i namjesteno jer je vlasnik general RH.

Tako da nisam siguran...

Offline Mr J

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #11 : 21 Veljača, 2007, 14:43:46 »
U principu je tako. Samo EUROSUPER 95 je pokriven EN (Europska norma). Ostala Inina goriva nisu. Pretpostavljam da je veća cijena SP 98 samo zbog većeg broja oktana, ali je nekvalitetnije gorivo što se primjese tiče (sumpor,...). Tu je Doomsday u pravu.

Sada ostaje samo za raspraviti je li lošija kvaliteta SP 98 utječe značajno na motor, ili je utjecaj prilično zanemariv  ???

Utjece na razvijenu temperaturu i na ispusne plinove, mislim da za motor nema nekog prevelikog znacaja... (samo sumpor)

Offline Doomsday

• Doomsday
  • Doomsday
  • maxi forumaš
  • Doomsday
« Odgovori #12 : 21 Veljača, 2007, 14:57:20 »
Najveći problem s nečistoćama u gorivu, osim šta mogu spržit katalizator, je šta mogu zaštopat sapnice injection sustava, što same nečistoće, što lošije i šporkije izgaranje goriva...
Baš zato su recimo kod common rail diesel motora najpogođeniji motori VW grupe, koji svojom konstrukcijom rade na najvećim pritiscima sa najmanjim promjerima sapnica (bar san ja tako shvatija neke članke koji su obrađivali 4 vrste common rail diesel motora)...
Nisan se posebno raspitiva za probleme kod i.e. benzinaca, ali znan da ja u skuter, koji malo troši (3,3-3,5 l/100km) lijem gotovo isključivo na OMV-u EuroSuper 100 BS, što zbog oktana i snage (viška snage nikad na odmet) što zbog mirnijeg izgaranja, iako iman karburator... Razlika u cijeni je zanemariva, a kad već iman mogućnost kupovat to gorivo, zašto ne...

Offline StreetRunner

• maxi forumaš
  • HAJDUK ŽIVI VJE?NO
  • Mjesto: huligana
  • Moj Skuter: ludo
« Odgovori #13 : 21 Veljača, 2007, 15:03:10 »
pa bože moj do prije pola godine svi ste livali super 95 bez ikakvih problema i nikad ih nije ni bilo.Sad je došla europska unija pa mora biti oznaka "euro" jer označava nešto kvalitetnije gorivo nego super 95 ali i skuplje je :dontknow:
Za SP98 neznan baš puno ali zašto solit more kad je slano.Svi na super95
Ja mislin da je ova tema već bila
a proda ja trka?a i kupija Vespu,k**ra* me boli kad me narod voli!!!

Offline IZd

• maxi forumaš
« Odgovori #14 : 21 Veljača, 2007, 15:04:18 »
Doomsday,

Morat ćeš meni kod svakog našeg susreta nositi OMV 100 u kantici (imaš kufer nazad) jer ja nemam OMV u blizini :frajer:

Offline Doomsday

• Doomsday
  • Doomsday
  • maxi forumaš
  • Doomsday
« Odgovori #15 : 21 Veljača, 2007, 15:10:23 »
pa bože moj do prije pola godine svi ste livali super 95 bez ikakvih problema i nikad ih nije ni bilo.Sad je došla europska unija pa mora biti oznaka "euro" jer označava nešto kvalitetnije gorivo nego super 95 ali i skuplje je :dontknow:
Za SP98 neznan baš puno ali zašto solit more kad je slano.Svi na super95
Ja mislin da je ova tema već bila

Solija bi i ti da voziš novi BMW ili Audi ili Passat ili Mecedes pa ti lipo stane nasrid puta, a zbog lošeg goriva... :laughing7:

Mi ekipa sa karburatorom a šta nas nije briga za katalizator možemo livat bilo šta...

Oni šta se brinu, pogotovo u autu, da bi im katalizator moga stradat, nek liju EuroSuper 95 ili euroSuper 100 BS, već šta mogu ili hoće, ali je bitno da je Euro...

Isto tako, i.e. motori, i radi katalizatora, i radi injection sustava, obavezno Euro, a po mogućnosti ipak EuroSuper 100 BS, čistiji je...

Ista stvar je sa diesel motorima, novi common rail tribaju livat EuroDiesel... Pa čak i noviji diesel motori šta nisu common rail,a imaju filter ispuha, tribali bi se držat EuroDiesel-a... A oni stariji 'traktori', mogu šta 'oće... :icon_biggrin:

Offline StreetRunner

• maxi forumaš
  • HAJDUK ŽIVI VJE?NO
  • Mjesto: huligana
  • Moj Skuter: ludo
« Odgovori #16 : 21 Veljača, 2007, 15:11:49 »
a brale falija san,ja san mislija na skuter.Ja livan super i bash mi je super :laughing7: :laughing7: :glasses9: :frajer:
a proda ja trka?a i kupija Vespu,k**ra* me boli kad me narod voli!!!

Offline Doomsday

• Doomsday
  • Doomsday
  • maxi forumaš
  • Doomsday
« Odgovori #17 : 21 Veljača, 2007, 15:12:37 »
Doomsday,

Morat ćeš meni kod svakog našeg susreta nositi OMV 100 u kantici (imaš kufer nazad) jer ja nemam OMV u blizini :frajer:

Iman ja bolju ideju, lipo ti dođeš do Kaštela na piće, pa usput na povratku i tankirš na OMV-u ES100BS... Taman kad dođeš doma, ostane ti za malo se vozit, i ponovo u Kaštela na piće... :laughing7:

Offline Doomsday

• Doomsday
  • Doomsday
  • maxi forumaš
  • Doomsday
« Odgovori #18 : 21 Veljača, 2007, 15:18:35 »
a brale falija san,ja san mislija na skuter.Ja livan super i bash mi je super :laughing7: :laughing7: :glasses9: :frajer:

Ma sve OK, ti mo'š livat šta god 'oćeš, cvajo sa karbom sve guta... :laughing7:

Offline zox

• forumski skejter
  • **
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: DrŽaVa VoLoSkO
  • Moj Skuter: Honda Dylan 150 replica Valentino Rossi
« Odgovori #19 : 21 Veljača, 2007, 15:27:51 »
Znate vi onaj vic kad je došao tip na benzinsku pa je gurnuo onaj tank u dupe od dizela, a ovaj sa pumpe mu govori, pa gospodine ovo vam je diesel, a ovaj kaže, a meni je Super... :laughing6: